Sosyal Finans
Sosyal Finans, ‘insanı’ merkeze alan, ‘fayda’ esaslı bir finans modelidir.
Sosyal finans, birikimleri sosyalleştirir ve onları etkileşimle güçlendirerek, insan için daha faydalı bir hale getirir.
Sosyal finans, bireysel tasarrufları & birikimleri duran para olmaktan çıkarır, harekete geçirir, sosyalleştirir ve bu sayede paylaşım ekosistemine dahil olmalarını sağlar.
Sosyal Finans, konvansiyonel bankacılık ve katılım bankacılığı gibi geleneksel finansal yöntemlere erişemeyen, erişebilse dahi maliyetine katlanmak istemeyen ya da çeşitli sebeplerle bu yöntemleri tercih etmeyen ailelerin, söz konusu finansal ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla yenilikçi çözümler geliştirilmesi, bunun sosyal bir hak olarak tanımlanması gerektiği fikrini savunur.
BİREVİM tarafından geliştirilen, Birlikte Tasarruf Finansı Yöntemi’nin temel hedefi, yukarıda tanımlanan bu ihtiyaca, nitelikli çözümler üretmektir. O nedenle yöntemin matematiği ve işleyişi İnsan Merkezli Finans olgusuna uygun şekilde tasarlanmıştır. Özdeki fikir, birlik bilinciyle yol almak, borçlanarak değil, kendi varlıklarımızla ihtiyaçlarımızı karşılamaktır.
BİREVİM, “Sosyal Finans” anlayışının yaygınlaştırılması, bireysel tasarrufların kitlesel fonlarla yönetilerek ülke ekonomisine kazandırılması konusunda farkındalık oluşturma amaçlı çalışmalar yapmaktadır.
Türkiye’nin ve dünyanın ilk ulusal ve uluslararası SOSYAL FİNANS ZİRVESİ (SOCIAL FINANCE SUMMIT) bu amaçla yapılmıştır (Mart 2020). Ülkemizin en geniş kapsamlı finans platformu olarak tanımlanan SOSYAL FİNANS ZİRVESİ’nde yurt içinden ve yurt dışından önemli isimler katılmıştır. Zirve, İnsan Merkezli Finans Faaliyetleri ve Uygulamaları hakkında nitelikli bir tartışma zemini oluşturması ve Sosyal Finans konusunu ülke gündemine taşıması açısından da ayrıca yararlı olmuştur.