6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi BankasıBirevim

Yurt Dışından Araba Getirmek Hakkında Her Şey

Özellikle günümüzde yurtdışından araba getirmenin belli kriterleri bulunmaktadır. Yurtdışından araba getirtmek istiyorsanız dövizdeki dalgalanmalar ve buna bağlı olarak çeşitli vergi uygulamalarını ya da araba fiyatlarındaki artışa neden olan süreçleri eksiksiz bir şekilde bilmelisiniz. Ayrıca bunların sonucu olarak pek çok kişi yurtdışından araba getirmek istemektedir.

Fakat yurt dışından getirilen bu arabaların ülkemizde kullanılabilmesi için çeşitli prosedürleri de yerine getirilmesi ve bu prosedürlerin eksiksiz bir şekilde tamamlanması gerekmektedir. Temel olarak hem arabanın satın alındığı ülkenin hem de arabanın götürüleceği ülkenin istediği prosedürler karşılıklı olarak yerine getirildiği zaman araç sorunsuz bir şekilde kullanılabilmektedir.

Yurtdışından Araba Getirmek 

Getirilen arabalar ülkemizde kayıtlı olmadığı için yabancı plakalı araç şekline kayıtlara işlenmektedir. Belirlenen prosedürlerin uygulanması halinde araba ülkemizde kalabilmekte ve böylelikle yurt dışından nasıl araba getirebilirim sorusunun cevabını bulabilecek bu çevremizdeki tüm yanıtları ulaşabilirsiniz.

Aynı zamanda yurtdışından araba getirme prosedürlerini eksiksiz bir şekilde tamamlamak istediğiniz ülkede arabanızı özgür bir şekilde kullanabilmeniz adına önemli hususlardan biri olarak da karşımıza çıkmaktadır.

Tüm bu süreçlere hassas bir şekilde dikkat edilmeli ve buna bağlı olarak süreç planlanırken sorunsuz bir şekilde araç kullanımı için gerekli prosedürler tamamlanmalıdır. Böylelikle ülkemizde kaydını yaptırarak araç kullanımının sorunsuz bir şekilde sürdürebilme imkânınız da gerçekleşecektir.

Yurtdışından Araba Getirme Süreçleri Nasıldır?

Özellikle unutulmamalıdır ki yurtdışından araba getirme süreçleri farklı şekilde işlemektedir. Zaman zaman birçok ülkede sıfır araba fiyatları ülkemize oranla daha uygun fiyata olabilmektedir. Bu durumda da araç almak isteyenlerin aklına ilk gelen şey yurt dışından araç getirmenin daha hesaplı olacağı ve buna bağlı olarak prosedürlerini yerine getirmek isteğidir.

Bu durumun birden fazla nedeni bulunmaktadır. En önemlilerinden biri de vergi politikası olarak karşımıza çıkmaktadır. Birçok kişi yurtdışından araba almanın daha uygun olabileceğini düşünmektedir ve yurt dışındaki vergi pozisyonlarını daha gün olması nedeniyle bu durumda kişilerin adına bu tarz sorular gelmektedir.

Yurtdışından Araba Getirme 

Özellikle dikkat edilmesi gereken hususlardan biri olarak da ilk olarak yurtdışından araba satın alma işlemleridir. Bunun için bazı kriterleri eksiksiz bir şekilde uyulması gerekmektedir. İlk koşul olarak yurtdışında en az 185 gün aracın kalmış olması gerekmektedir. İkinci koşul ise arabanızı satın alacağı ülkede oturma izninin olması şartı aranmaktadır.

Aynı zamanda araba ile sınır geçerken bazı belgelerin de mutlaka sürücünün yanında bulunması gerekmektedir ve ayrıca unutulmamalıdır ki bahsi geçen bu belgeler ilgili ülkede 185 gündür bulunduğunuzu gösteren ikamet belgesi ve oturma iznine bağlı kalarak hesaplanmaktadır.

Bu belgeleri ve koşulları sağlamanın ardından yurtdışından Türkiye’ye araba getirebilirsiniz. Ancak unutulmamalıdır ki bu araç yalnızca 2 yıl boyunca kullanılabilir. Sonrasında tekrar yurtdışında 185 gün kalması gerekecektir. Böylelikle 2 yıl boyunca da Türkiye’deki araç vergilerinden muaf olacaktır.

Tüm bu süreçlere dikkat edilmesi eğer kişi 2 yılda bir 185 gün yurtdışında kalabiliyorsun aracın uygun fiyata alınmış olmasını sağlayacaktır. Ancak unutulmamalıdır ki kişi 185 gün yurtdışında kalmak için gerekli kriterleri sağlamıyorsa ve bu durum mümkün değilse 2 yıl sonra araç trafikten çekilecektir. Ayrıca bu durum sonucunda para cezası da kesilecektir. Bu sebeple tüm bu süreçlere dikkat edilmeli ve buna bağlı olarak yurtdışından araç alınıp alınmayacağı konusunda detaylı bir araştırma yapılmalıdır.

Arabayı Türkiye’ye Getirebilmek 

Yurtdışından alınan bir arabanın getirmesin niçin bazı zorunlu şartların olduğundan bahsetmiştik. Özellikle söz konusu şartları sağlamak için tüm kriterlere dikkat edilmesi gerekmektedir. Yurtdışından alınmış olan bu arabanın Türkiye’ye getirilmesi için arabaların başka bir ülkeden de faturalı olarak satın alınması gerekmektedir.

Ayrıca araba gümrüğe sokularak gerekli şartları da tamamlamış olması ve buna bağlı olarak işlemlerin başlatılması gerekmektedir. Ardından araba gümrüğe sokularak gerekli şartları tamamlamak için işlemler başlatılır.

Sonrasında dikkat edilmesi gereken hususlardan biri de arabayı teslim almak için ÖTV ve KDV vergileri de ödenmelidir. Alınan arabayı Türkiye’ye getirebilmek için tüm kriterler sorunsuz bir şekilde işlenmelidir. Tüm bu süreçlerde ÖTV arabanın vergi aracındaki fiyatı üstünden belirlenir. KDV ise aracın bütün ücret hesaplamalarının sonraki fiyattan hesaplanır.

Hangi Ülkelerden Türkiye’ye Araba Getirilir? 

Bu süreçlerde aldığınız aracın ikamet ettiğiniz ülkedeki kayıtlı olması şartı aranmaktadır. Ancak bu bilgiyle beraber Avrupa Birliği ve Avrupa serbest ticaret birliği ülkesinde kalan bireyler kaldıkları yer haricinde bulunan Avrupa Birliği ve Avrupa serbest ticaret birliği ülkelerine isimlerini kayıtlı arabalarıyla girebilmektedir

Gün bu süreçleri buna bağlı olarak eksiksiz bir şekilde gerçekleştirmek ve böylelikle sorunsuz bir şekilde hizmet almak en önemli hususlardan biri olarak da karşımıza çıkmaktadır. Siz de tüm bu süreçlere pratik bir şekilde gerçekleştirerek araba alma sürecini planlayabilir ve buna bağlı olarak yurtdışından araç getirme sürecini gerçekleştirebilirsiniz.

Gürcistan’dan Araç Alma Süreci 

Özellikle internet ortamında sıklıkla karşılaşılan sorulardan biri de Gürcistan’dan gerekli şartları sağlamadan araba getirilebileceğidir. Ancak böyle bir durum söz konusu olmayıp asılsız bir iddia olarak karşımıza çıkmaktadır. Yazımızda yukarıda belirtilen şartların tamamı Gürcistan’dan araba almak için de gereklidir. Yukarıda verilen şartları sağlayarak Gürcistan’dan araba alabilmeniz mümkün olacaktır. Bu şartlarda sağlayamadığımız takdirde Gürcistan’dan araba getirebilmeniz mümkün olmayacaktır. Bu sebeple tüm bu süreçleri eksiksiz bir şekilde tamamlamak en önemli hususlardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır.

Ön Beyan Nedir? 

Özellikle araba getirmek için şartları sağlamış olmak ve bağlı olarak yerleşik kişiler seyahatleri öncesinde kendilerine taşıtlarına ait bilgileri beyan etmek zorundadır. Bu işlem akıllı cihazlarınızdan yapabileceğiniz gibi gümrük kapılarından kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Yurtdışından araba getirirken ön beyanı eksiksiz yapmak önemli hususlardan biridir.

185 Gün Hesabı Neye Göre Yapılmaktadır? 

Özellikle yurtdışından otomobil getirmek istiyorsanız koşullar arasında yer alan 185 gün şartını da gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Emniyet Müdürlüğünden alınan pasaport giriş çıkış hatlarına göre bu işlemin takibi yapılmaktadır. Türkiye’ye giriş yapılacak tarihten bir yıl geriye doğru sorgulama işlemleri gerçekleştirilir.

Tüm bu süreçlerde 365 gün içerisinde 185 gün yurt dışında kalan ve olağan koşullarda ikamet eden kişiler şart sahalar. Yurtdışından araç alırken 185 gün hesabına mutlaka dikkat edilmelidir. Süreç buna bağlı olarak eksiksiz bir şekilde yönlendirilecek ve böylece aracınızı kullanmanız sağlanacaktır.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

e-Devlet Doğrulanmış İlan Sistemi Nedir?

Bilgi BankasıBirevim

En Az Yakan SUV Araçlar

Bilgi BankasıBirevim

Taks ve Kaks Emsal Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Bilgi BankasıBirevim

Ülkemizde Satılan 3 Tekerlekli Motosiklet Modelleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

5 × 1 =