Özellikle son dönemlerde gayrimenkul sahiplerini ilgilendiren trampa nedir terimlerden biri olarak da karşımıza çıkan trampa kelime olarak değişim anlamına gelmektedir. Bir gayrimenkulün el değiştirmesine tek yönteme taşımanın değeri karşılığında para ile satın alınması değildir.
Bu süreçte gayrimenkul sahipleri taşınmazlarını birbiriyle takas ederek de bu seçeneklerden birini tercih edebilirler. Aynı zamanda bu yönteme sektörde Trampa adı verilmektedir. Bu işleme el fırkası olarak da tanımlayabilir ve bu işlemi tamamen yasal ve kendine uygun bir şekilde gerçekleştirebiliriz. Ayrıca bu süre zarfında ev takası olarak da tanımlanabilecek olan taşınmazın değeri parayla değil takas ile ölçülmektedir.
Bu İşlem Nasıl Gerçekleştirilmektedir?
Kaporalardaki takas süreci oldukça kolay bir şekilde gerçekleştirebilmektedir. Bunun için yapılması gereken tek şey iki tarafın da ortak bir şekilde anlaşmaya vararak takası gerçekleştirilecek mülkleri için gayrimenkullerin bulunmuş olduğu ilin tapu müdürlüklerine doğru gitmek ve burada başvuru yapılarak trampa sürecini başlatmak olacaktır. Böylelikle süreç sorunsuz ve pratik bir şekilde işleyecek ve resmi işlemler kısa sürede tarafınız ve olumlu sonuçlandırılacaktır.
Bu süreçte en önemli ve hassas davranılması gereken noktalardan birinin başına 2 tarafın da takas konusunda uzlaşmaya varması ve birbiriyle anlaşmaya vararak gerekli müdürlüklere gidip tapu takas devrini başlatmaları olacaktır. Böylelikle trampa işlemi en kısa sürede gerçekleştirilecek ve olumlu bir şekilde dönüş sağlanacaktır.
Tapuda Bu İşlem İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
- Bu işlemi gerçekleştirmek istediğinizde gerekli evrakları da eksiksiz bir şekilde tamamlamanız önemli noktalardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır.
- Özellikle bu süreçlerde kısa gerçekleştirecek olan gayrimenkullerin tapusu tapuların olmaması durumunda ada parsan numarasını belirten belgede geçerli olmakla birlikte bu tapunun eksiksiz bir şekilde olmasa önemli hususlardan biri olacaktır.
- Taşınmaz sahiplerinin ya da vekillerinin nüfus cüzdanlarının bulunması gerekmektedir.
- Takas işlemleri vekiller aracılığıyla gerçekleştirilerek bu durumda vekâlet belgesi de eksiksiz bir şekilde mutlaka bulunmalıdır.
- Zorunlu deprem sigortası belirlenmelidir
- Her iki taraf da yarın da bir ara dedi vesikalık fotoğrafları bulunmalıdır.
- Taşınmazların bağlı olduğu belediyelerden alınan rayiç bedeli belgesi de eksiksiz bir şekilde bulunmalıdır.
- Bu belgeleri eksiksiz bir şekilde tamamlayarak bu işlemi gerçekleştirmek için gerekli müdürlüklere gidilir.
İşlemin Ödemeleri Nelerdir?
Bu işlemlerin takası işlemi olarak tanımlamakta mümkündür. Özellikle bu süreçte arasında tapu harcının ödenmesi ve buna bağlı olarak döner sermaye ücretlerinin de ödenmesi gerekmektedir. ayrıca bu süreçte döner sermaye ücreti döner sermaye işletmesinin de belirlediği yıllık tarih ve baz alınarak ödenmelidir.
Tapu Trampa Harçları Ne Kadardır?
Özellikle dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de tapu harcı ödemesi rayiç bedeli daha yüksek olan gayrimenkul esas alınarak gerçekleştirilmektedir. Her iki tarafın da gayrimenkullerin esas alınarak gerçekleştirileceği bu süreçte tarafların belirttiği gayrimenkul değeri rayiç bedelden fazla olması durumunda beyan edilen değer esas alınmaktadır.
Özellikle bu süreçlerde trampa işlemi sırasında da her iki taraftan belirtilen değerin binde 20 oranında tapu harçları tahsil edilmektedir. Bu oran sabit olup net şekilde ödeme süreçleri tamamlanmalı ve buna bağlı olarak da kitap harcı tahsili gerçekleştirilmelidir.
Ayrıca tapu harçlarının %20 oranında alınması rayiç bedele bağlı olarak harç ödemesi gerçekleştirilmesi söz konusudur. Tüm bu süreçlerin tarafların belirttiği gibi de rayiç bedelden fazla olması durumuna bağlı olarak sürdürülmesi de gerekmektedir.
Tapuda Trampa Yapılabilme Şartları Nelerdir?
Özellikle bu süreçte takas yapılabilmesi için konut işlemlerinin gerçekleştirilmesi ve sözleşmenin sağlanması için çok fazla şart bulunmadığını söylemek de mümkündür. En önemli şart iki tarafın da bu konuda rıza sahibi olması ve kendi iradeleriyle beyanlarını bulundurarak tapuda tescil işlemlerini yapması ve gerekli yapıları en kısa sürede tapuya teslim ederek trampa süreci başlatmaları olacaktır.
Böylelikle süreç için her iki taraf da karşılıklı beyanını ve idaresine iradesine bildirerek sürece net ve sorunsuz bir şekilde tamamlanabilmektedir. Her iki tarafın da tescil işlemini yapması Leyla birlikte süreç başlar ve gerekli belgelerin teslimatı ile birlikte en kısa sürede takas işlemleri pratik bir şekilde gerçekleştirilir. Böylelikle sorunsuz bir şekilde şartlar sağlanır ve tarafların beyanıyla takip işlemi son bulur.
Tapuda Takas İçin Gayrimenkullerin Değerinin Aynı Olması Gerekmekte Midir?
Karşılıklı olarak anlaşmaya varılması oldukça önemli olup bu süreçte tapu takasının gerçekleştirilebilmesi için taşınmaz eşdeğer olma şansı aranmamaktadır. Her iki değerin de arasında fark bulunması takas işlemi sırasında tapu müdürlüğünde düzenlenen resmi bir senetle net bir şekilde belirtilmeli ve bu belge net bir şekilde senette geçirilmelidir.
Ayrıca aradaki farkın taksiyle birlikte taraflara yol haritası çizilerek taşınmazın daha yüksek değere sahip olan taraf dilerse farkı nakit olarak da alabilme hakkına sahiptir. Bu süreçte evin ve bulunduğunuz satmayı düşündüğünüz taşınmazı net bir şekilde hesaplayarak süreci başlatabilir ve böylelikle kritik bir şekilde taşınmazın değerini öğrenebilirsiniz.
Takas İçin Gayrimenkullerin Aynı İlde Olması Mı Gereklidir?
Takas yapma planınız varsa bu süreçte taşınmazların aynı il sınırlarında bulunması şartı aranmamaktadır. Aynı zamanda bu süreçte farklı illerde olan gayrimenkullerin trampa işlemlerinin de başlatılması için taraflardan birinin ilgili tapu müdürlüğüne başvuru yapması ve süreci yeterli olacaktır.
En kısa sürede trampa sürecinin gerçekleştirilebilmesi için başvuru yapılan tapu Müdürlüğünün diğer taşınmasının bağlı olduğu ilin tapu müdürlüğünden yetki alması gerekmektedir. Bu süreçte gayrimenkul sahipleri üzerine düşen sorumlulukları en kısa sürede yerine getirirler.
Ayrıca bu süreçte bu trampa işleminin tamamlanmasıyla birlikte yürütülen tapu müdürlüğü diğer illerdeki tapu müdürlüğüne resmi belgeye onaylı örneğini ileterek belgeyle birlikte tescil işlemlerini gerçekleştirerek sürecin tamamlanmasını sağlar.
Trampa Sözleşmesi Nedir?
Bu sözleşme mal değişim sözleşmesi olarak da bilinen fakat işlemi sırasında tarafları birbirine bağlayan sözleşmenin resmi belgesidir. Her iki tarafa da resmi olarak borç yükleyen bir senet olmasının yanı sıra aynı zamanda 6098 sayılı Türk borçlar kanunu çerçevesinde düzenli anılar ve kanunlarca bir çerçeveye dayandırılmıştır.
Ayrıca bu süre zarfında trampa işlemi öncesinde incelemek isterseniz malda işimiz sözleşmesini örneğini bularak buna bağlı olarak sözleşmenin nasıl olduğu hakkında detaylı bir şekilde bilgiye ulaşabilirsiniz. Bu örnek sayesinde resmi bir şekilde sözleşmeyi tamamlayacak ve trampa sözleşmesi örneğiyle sürecin nasıl işlediği hakkında net bir şekilde bilgiye sahip olabileceksiniz.
Trampa İşleme Neye Tabidir?
Bu işlem özellikle hukuk alanında borçlar kanunu gereklerine göre planlanmakta ve buna bağlı olarak tapuda trampa masrafı adı altında ödenecek olan bedellerin ödenmesiyle birlikte karşılıklı tapu harcını ödemekle yapılır ve gerekli satıcı ve alıcı arasında trampa sözleşmesi düzenlenerek bu işlemlerde yazılı hale getirilebilir.
Böylelikle süreç net bir şekilde oluşturulur ve buna bağlı olarak trampa işlemi en kısa sürede sunucu ulaştırılır. Bu sözleşmenin yapılabilmesi için tapu müdürlüklerine gidilmesi ve böylelikle her iki tarafın da gönüllü olarak beyanını bildirmesi gerekmektedir. Trampa işlemi karşılıklı o da bu sözleşmeyle birlikte ortaya çıkan resmi bir dayanağı olan işlemdir.