Projeden ev satın almak birçok avantaja ve dezavantajlara sahip bir durumdur. Projeden yeni bir eve sahip olmak size modern ve yeni bir ev sunar. Bu şekilde inşa edilen evler genellikle modern tasarımlara ve son teknoloji ürünlere sahiptir. Projeden ev almanın bir diğer avantajı ise kendi zevkinize göre ev tasarlayabilmenizdir. Evinizin tasarımında değişiklikler yapmak ya da yeni eklemeler yapmak için müteahhit ile konuşabilirsiniz.
Projeden ev almak, güvenilir bir ev ve sağlam bir yapıya sahip olma konusunda size güvence verir. Bu tür çalışmalar yapan müteahhitler, binan güvenliği ve kalitesi için denetimden geçer. Bir diğer avantaj ise geleceğe yatırım yapmanızı sağlar. Yeni evler çoğunlukla değerlerini korur ve zamanla fiyat artışı yaşarlar. Bir diğer avantaj ise ödeme yöntemleridir. Projeden ev almak, ödeme konusunda size esneklik sağlar. Müteahhitler genellikle peşinat ödeme ve taksit ile ev alırlar. Projeden ev almanın avantajlarını sıralayacaksak;
- Fiyat daha uygundur,
- Ev oturabilir duruma geldiği anda prim yapmaya başlar,
- İstediğiniz kattan istediğiniz daireyi alabilirsiniz,
- Evinizin içerisinde istediğiniz değişiklikleri yapabilirsiniz,
- Proje sahibi firmanın banka anlaşmaları ile cazip krediler alabilirsiniz,
- Proje evlerin sosyal yaşam alanları daha gelişmiştir. Bu şekilde sosyalleşme sağlayabilirsiniz.
Belirtilen bu avantajlar her projede geçerli olmayabilir. Ancak çoğu toplu konutta proje tamamlandığı gibi değer artışı başlamaktadır. Diğer bir yandan daha fazla kar elde etmek isterseniz, projeler bitmeye yaklaştıkça daha fazla artış yaşamaya başlar. Bu nedenle proje ilk başladığında ev almanız karda olmanızı sağlayacaktır.
Avantajların yanı sıra projeden ev satın almanın dezavantajları daha önemlidir. Projeden alınan evler, çoğunlukla konumları ve özellikleri nedeni ile daha pahalıdır. Bu nedenle bütçenizi göz önünde bulundurarak alım yapmalısınız. Ayrıca projeden alınan evlerin tamamlanma süreleri uzun sürebilir. Müteahhitler belirli nedenlerden dolayı inşat sürecinde gecikmeler yaşar ve belirtilen teslim tarihinde aksamalar olabilir.
Projeden evlerde, evinizi tamamen kendi zevkinize göre tamamlamak isteyebilirsiniz. Ancak bu istekleriniz müteahhitlerin sunduğu seçenekler ile sınırlanabilir. Bu tür evler genellikle şehir merkezinden uzakta olurlar. Bu durum iş ve sosyal hayatınızı etkileyebilir. Ayrıca proje tamamlanana kadar konum değişikliği mümkün olmayabilir.
Projeden ev almak projenin tamamlanamaması ya da müteahhidin iflas etmesi gibi riskli durumlar taşımaktadır. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için almak istediğiniz evin müteahhidi hakkında detaylı bir araştırma yapmanız ve güvenilir bir müteahhit seçmeniz gerekir. Bunların yanı sıra bu tür evlerde ek masraflarda bulunmaktadır. Bu masraflar ev kullanıma hazır hale gelene kadar sürebilir.
Bir diğer sorun ise garanti süresidir. Projeden ev alırken garanti süresini göz önünde bulundurmanız gerekir. Bazı müteahhitler, sınırlı garanti sunabilir ya da garanti süresinin daha uzun olması için ek ücret isteyebilir. Projeden ev satın almanın dezavantajları ile ilgili bir sıralama yapacak olursak;
- Proje tamamlanmayabilir ve yarım kalabilir,
- Proje zamanında bitmeyebilir,
- Proje ile tamamlanan konut arasında farklılıklar olabilir,
- Proje sürecinde mevcut olan projede değişiklikler yapabilirler,
- Projeden belirli bir süre sonra vazgeçerseniz tazminat ödemesi yapmak zorunda kalabilirsiniz,
- Çevre ve site düzenin oluşması uzun bir süre alabilir,
- Kullanılan malzemeler kalitesiz olabilir.
Belirtilen bu dezavantajları ortadan kaldırmak için birçok dezavantaj bulunmaktadır. Çıkartılan yasalar ne kadar faydalı olsa da hala belirli mağduriyetler yaşanmaktadır. Bu gibi durumlarda yasal haklar sonuna kadar savunulmalıdır.
Projeden Ev Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Projeden ev alırken avantajlara odaklanmanız, dikkat etmeniz gereken noktaları kaçırmanıza neden olabilir. Projeden ev almak için bakmanız gereken ilk şey projeyi gerçekleştirecek olan firmanın daha önceki çalışmalarıdır. İptal olan veya yarım kalan planların olup olmadığını bilmek sizin için daha sağlıklı olacaktır.
Bu gibi projelerde size evin hangi müteahhit tarafından yapılacağı bilgisi kesinlikle verilmelidir. Size sunulan avantajlı fiyatların gerçekten öyle olup olmadığını çevredeki diğer evler ile karşılaştırarak anlayabilirsiniz. Konumdaki projeler ile arasında fazla fiyat farkı var ise o proje sizi yanıltabilir. Çünkü bu tarz satışlarda her ne kadar alıcının avantajına farklar olsa fa yüklenici olan firma yapım sürecindeki maliyetini de düşünmek ve buna göre hareket etmek zorundadır. Firma bunu yapmayıp tamamen size odaklanıyorsa o projeden vazgeçmelisiniz.
Satın alacağınız dairenin metrekaresini mutlaka öğrenin. Eğer proje ile ilgili bir broşür var ise dikkatle inceleyin. Çoğu alıcı dairelerin brüt ve net farkını ayırt edemediği için teslim alırken sorunlar yaşamaktadır. Bu sebeple beğendiğiniz dairenin net metrekaresini sorun ve yaptığını anlaşmada buna uyulup uyulmadığını dikkat edin. Aksi durumda istemediğiniz sonuçlar ile karşılaşabilirsiniz.
Sözleşme sırasında her ayrıntıya dikkat edin. Bu sözleşmede bir ev alıyorsunuz ve bu eve binlerce para veriyorsunuz. Dolayısıyla imza atacağınız sözleşmede elinizi kolunuzu bağlayıcı hükümler olmadığına dikkat etmelisiniz. Aklınıza takılan soruları danışmana sorarak netleştirmelisiniz.
Projeden Ev Satın Alırken Bilinmesi Gerekenler
Projeden ev satın almak için belirli konulara hakim olmanız gerekir. Projeden ev alırken gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi adı altında bir sözleşme imzalanır. Satıcı ve alıcı arasında sözleşme imzalanması yeterli değildir. Bu sözleşmenin tapuda imzalanarak noter tarafından onaylanması gerekir. Bu sözleşme, ev hakkında detaylı bilgi vermelidir. Bu sözleşmeye ev alırken dikkat etmeniz gerekir.
Projeden ev almak, çoğunlukla düşük ücret ve uzun vadeli taksit nedeni ile tercih edilmektedir. uzun süreli bütçenin yeterli olup olmadığı kontrol edilmeli, konut kredisi ile ev alınacaksa ara ödeme dönemlerinin planlanması yapılmalıdır. Bu nedenle projeden ev alırken ilk olarak ödeme planının belirlenmesi faydalı olacaktır.
Konut inşaatı bittikten sonra evin iç ve dış kullanım alanlarının nasıl olacağı ile ilgili bilgi sahibi olmak için teknik şartnamenin okunması faydalıdır. Teknik şartnamede ev içerisinde kullanılacak olan ankastre gibi demirbaş eşyaların neler olduğu, hangileri olduğu ve kaliteleri belirtilir. Her oda için ayrı ayrı zemin ve duvar kaplaması ya da mobilyaların türü ile ilgili kayda alınır.
Bir diğer önemli unsur ise gayrimenkulün değeridir. Projeden ev satın almak sanılanın aksine oldukça zorlu bir süreçtir. Evin değerini anlamak için birim metrekare fiyatını öğrenmeniz gerekir. Bu fiyatı, aynı lokasyonda bulunan diğer dairelerin metrekareleri ile karşılaştırabilirsiniz. Konut kredisi çekecekseniz inşaat firmasının hangi banka ile kredi anlaşması olduğunu kontrol edebilirsiniz. Firmanın anlaşma yaptığı bankalar, gayrimenkul satın alacak kişilere kredi vermektedir.