Günümüzde Türkiye’nin çok çeşitli yerlerinde farklı köprü geçiş yerleri bulunmaktadır. En fazla köprü de İstanbul’da yer alır. Bununla beraber Osmangazi Köprüsü son dönemlerde oldukça popüler hale gelmeye başlayan bir köprüdür. Osmangazi Köprüsü İzmir’e giderken en sık kullanılan köprüler arasında yer alır. Diğer köprüler de olduğu gibi Osmangazi Köprüsü geçişi için belirli bir ücreti vardır.
Osmangazi Köprüsü’nün Özellikleri
Osmangazi Köprüsü İzmit Körfezi üzerinde askılı olan bir köprüde. 2165 metre toplam uzunla sahiptir. Osmangazi Köprüsü özelliği bakılacak olursa 1550 metre ana açıklığına sahip olduğu görülebilir. Bu anlamda dünyanın en uzun asma köprüsü olarak da bilinir. Osmangazi Köprüsü 2016 senesinde trafiğe açılmıştır. İstanbul ile Türkiye’nin batısında olan şehirlerarasında olan seyahat süresini büyük bir oranda kısaldığı söylenebilir. Özellikle İstanbul ile Bursa Şehirlerarası bu köprü sayesinde 2 saatte düşmüştür. İstanbul ile İzmir arası bu köprü sayesinde 4 saate kadar indirilmiştir.
Osmangazi Köprüsü Hakkında
Son dönemlerde sıklıkla kullanılmaya başlandığı için pek çok kişi Osmangazi Köprüsü hakkında detaylı bilgileri de öğrenmek ister. Osmangazi Köprüsü ismini Osmanlı Padişahı olan Osman Gazi’den almaktadır. Bölgedeki ulaşımı kolaylaştırması amacıyla yapılmıştır. İstanbul ile batı illeri arasında bulunan seyahat süresini kısaltmaya yardımcı olur.
Gebze- Osmangazi- İzmir Otoyolu Projesi’nin çok önemli bir parçası olduğu da söylenebilir. Köprünün tüm inşaatı Türk ve Güney Koreli olan şirketler tarafından yapılmıştır. Osmangazi Köprüsü içerisinde sekiz trafik şeridi bulunmaktadır. Aynı zamanda bir yaya geçidi ve iki acil durum şeridi yaralı. Köprü 2018 senesinde IABSE Üstün Yapı Ödülü ile mühendisliği ve tasarımı sayesinde uluslararası bir tanınırlık kazanmıştır.
2024 Osmangazi Köprüsü Ücreti Ne Kadar?
İstanbul ile İzmir’e birbirine bağlayan Osmangazi Köprüsü oldukça önemlidir. Bu köprü Gebze –Osmangazi- İzmir Otoyolu Projesi’nin en önemli alanlarından biridir. İstanbul ile İzmir arası daha önceden 9 saatti. Ancak Osmangazi Köprüsü aracılığıyla bu saat 3,5 saate kadar inmiştir.
Osmangazi Köprüsü dünyanın en büyük asma köprüleri arasında dördüncü sırada yer almaktadır. İzmir Körfezi’ni geçmek bu köprü sayesinde 4 dakikaya kadar düşmüştür. Osmangazi Köprüsü geçiş ücreti araçtan araca göre değişiklik göstermektedir. Osmangazi Köprüsünün ücretlerİ şu şekilde sıralanmıştır;
- sınıf olan otomobillerin geçiş ücreti 290 TL’dir.
- sınıf olan minibüslerin geçiş ücreti 465 TL’dir.
- sınıf olan yolcu otobüslerinin geçiş ücreti 550 TL’dir.
- sınıf olan kamyonların geçiş ücreti 730 TL’dir.
- sınıf olan treyler ve tırların geçiş ücreti 920 TL’dir.
- sınıf olan motosikletlerin geçiş ücreti 205 TL’dir.
Osmangazi Köprüsü üzerinde hem HGS hem de OGS geçiş sistemleri tercih edilir. Eğer kişiler bunlara sahip değilse bu durumda köprüde yer alan kişiler üzerinden nakit ödeme yapabilir. Köprü geçiş ücretleri mutlaka ödenmedi de. Eğer köprü geçiş ücretleri ödenmezse bu durumda normal geçiş ücretleri üzerinden dört katına kadar fiyatları ödenmek durumunda kalınabilir. Bu nedenle köprüler kullanıldığı zaman mutlaka ücret sorgulaması yapılması unutulmamalıdır. Cezasız bir şekilde son ödeme tarihi de dikkatlice kontrol edilmelidir. Genel anlamda köprüyü geçtikten sonra belirli bir süre normal fiyatından ödeme fırsatı verilmektedir. Ancak ödeme günü geçirilirse bu durumda çok daha yüksek fiyatlar ödenebilmektedir.
Osmangazi Köprüsü Ücreti Nasıl Ödenmektedir?
OGS ve HGS aracılığıyla Osmangazi Köprüsü geçiş ücretleri kolay bir şekilde ödenebilmektedir. HGS ya da OGS bulunan araçların içerisinde yerleştirilmiş olan elektronik cihazlar aracılığıyla araç köprüden geçerken herhangi bir şekilde durmaya gerek kalmadan ödeme yapabilmektedir. Bu anlamda trafiğe kalmadan ya da yolu uzatmadan kolay bir şekilde gece sağlanır.
HGS ya da OGS araç içerisinde bulunmazsa eğer bu durumda giriş ve çıkışlarda yer alan nakit gişeleri üzerinden ücretleri ödemek mümkündür. Aynı zamanda OGS ya da HGS hesaplar üzerinden kişiler internetten de para yüklemesi yapabilir. Bunun için internet sitesi ya da uygulamalarına giriş yapmak önemlidir. Kişiler plakaları aracılığıyla bu sistemler üzerinden ödeme süresi geçmeden tüm ücreti ödeyebilir.
Osmangazi Köprüsü Ceza Ücretleri Ne Kadardır?
5 Temmuz tarihinde ödemesiz bir şekilde köprü ya da geçitlerden geçmeye çalışan kişilere uygulanan ceza tutarlarında değişikliğe gidilmiştir. Osmangazi Köprüsü ceza ücretleri şu şekilde sıralanmaktadır;
- 2024 tarihinden itibaren eskiden de 15 gün içerisinde geçiş ücreti cezasız bir şekilde ödenebilir. Bu anlamda geçişi kullandıktan sonra 15 gün içerisinde cezasız ödeme yapılabilmektedir.
- Köprüyü geçtikten 15 gün sonra herhangi bir ödeme yapılmazsa bu durumda geçiş ücretine bir kat ceza eklenmektedir.
- Eğer 45 gün içerisinde herhangi bir ödeme yapılmazsa bu durumda Osmangazi Köprüsü geçiş ücreti için dört kat ceza eklenmektedir. Bu durum toplam tutarın takip ve tahsiline yönelik hukuki bir süreci de başlatır. Bununla beraber geçiş ücreti, dört kat ceza tutarı, takip ve yargılama masrafları, işleyecek yasal faiz ve avukatlık ücreti de beraberinde gelir.