6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi BankasıBirevim

Konut Kredisi Araştırırken Nelere Dikkat Edilmeli?

konut kredisi

Konut kredisi araştırırken nelere dikkat edilmeli? İpotekli bir eve sahip olmak, kiralık bir apartman dairesinde yaşamanın mali zorluklarından çok daha cazip ve tatmin edici. Ayrıca sadece kiracılar değil, ev almak isteyen birçok kişi için ön ödeme yapmak oldukça zordur.  Birçok kişi her ay kira ödemek yerine, kiradan daha ucuz taksit ödemeleri ve bütçelerine uygun ödeme planları ile kendi evinin sahibi olur hale geldi. Bununla birlikte, hayalinizdeki eve kavuşmadan önce ipotek başvurusunda bulunurken nelere dikkat etmeniz gerektiği konusunda ayrıntılı bilgiye sahipseniz süreç çok daha bilgilendirici olur.

Her banka müşterilerine farklı konut kredisi hizmeti sunarken, konut kredisi alırken dikkat edilmesi gerekenler listesi ev sahibi olmak isteyen kişilerin bu soruya doğru yanıt vermesi açısından önemli rol oynuyor. Bir ipoteğe başvurmadan önce, hangi evi veya alternatif evi satın alacağınıza karar vermek, bir ipotek düşünürken göz önünde bulundurulması gerekenler listesinde üst sıralarda yer alır.

Konut kredisi araştırırken nelere dikkat edilmeli?

Peşinatını, kredi tutarınızı ve aylık gelirinizi göz önünde bulundurmalısınız. Kredi başvurusunda bulunan müşterilerin dikkat etmesi gereken nokta teminat ödeme zorunluluğudur. Bir evin değerinin belirlenmesi, kredi taksitlerinin belirlenmesinde de önemli bir rol oynar. Bir konutun değeri sadece kredi müşterisinin beyanı ile değil, BDDK & SPK tarafından banka ile anlaşmalı olarak onaylanan bağımsız ekspertiz uzmanları tarafından hazırlanan ekspertiz raporları ile de belirlenmektedir. Belirlenen bu değer, ödenecek peşinat oranının belirlenmesinde kullanılmaktadır. Bankanız, satın aldığınız evin ekspertiz değerini size ödünç verecek, ancak geri kalanını peşin ödemeniz gerekecek.

Kredi çekerken dikkat etmeniz gereken bir diğer kriter de kredi notunuzdur. Kredi kartı borcu, geçmiş krediler ve taksitler gibi kriterler kredi puanınızı oluşturur. Daha önce tüketici kredilerini veya kredi kartlarını ödemekte hiç sorun yaşamadıysanız, iyi bir kredi puanı bekleyebilirsiniz. Bu size bir avantaj sağlar.

Kredi düşünürken dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli faktör de kapsamlı bir banka araştırması yapmaktır. Bankaların sunduğu hizmetleri karşılaştırırken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri de bankaların gelir seviyelerine göre ödeme modelleri ve planları oluşturmalıdır.

Son olarak kredi satın alma işlemi kapsamında bankanızın istediği tüm belgeleri teslim etmeniz gerekecektir. Bir ipotek alırken nelere dikkat etmeniz gerektiğini bilmek, daha bilinçli olmanıza ve kredi satın alma sürecini hızlandırmanıza yardımcı olabilir. İpotekler bankadan bankaya farklılık göstermektedir. Konut satış kredisini doğrudan etkileyen faktörler de olabilir. Lütfen kredinin gelirinize, bankanızın belirlediği faiz oranına ve avans miktarına bağlı olduğunu unutmayın.

Konut kredisi araştırırken nelere dikkat edilmeli?

Satın aldığınız ev için kredili ödeme yapmamanız ve ödemeyi işleme koyarken herhangi bir sorun yaşamamanız önemlidir. Planın tamamen gelirinize, teminatınıza ve daireniz için ihtiyacınız olan kredi miktarına göre yapıldığından emin olabilirsiniz.

Sigortalının İşi Ve Aylık Sabit Geliri

Aylık sabit gelir SGK tarafından onaylanmalıdır. Daha önce, yanlış maaş değerleri sağlayan maaş bordrolarında kredi veriliyordu. SGK’ya bildirilen maaşınız geçerli sayılır. Sigorta yardım sayısı olduğu için özellikle konut kredisi söz konusu olduğunda aylık taksit tutarı çekilen kredi miktarına göre belirlenmektedir. Ödeme planları öncelikle maaşlar göz önünde bulundurularak oluşturulur.

Evin satıldığı döneme ait toplam kredi ödemelerini ve gelirini hesaplamam gerekiyor. Kazanma veya kaybetme oranınız, evinizin değerine ve kredi geri ödemelerinize bağlıdır. Bankaların belirlediği kredi faiz oranları çok değişkenlik gösterebilmektedir. Mağduriyet yaşamamak ve her zaman cari faiz oranı üzerinden kredi çekebilmek için seçim tamamen müşteri tarafından yapılabilir. Faiz oranı düşük olan bir bankayı seçerseniz, toplam ödemenizden daha düşük bir fiyata ev satın alabilirsiniz.

Konut kredisi alırken nelere dikkat etmelisiniz?

Evin boyutlarına ve çevredeki birçok özelliğe göre satış fiyatı belirlenir. 150.000 TL’ye satılan evler genellikle daha düşük ekspertizlere sahiptir. Bir mülk satın almak için ipoteğinize fazladan bir miktar eklemeniz ve kalanını ödemeniz gerekecektir.

Genel olarak ev alırken arsa payının önemli olduğunu, kışın yaza göre daha ucuza ev alabileceğinizi vurgulayan emlak danışmanı Engin Kaya, tecrübeli emlak danışmanlarının proje sahibi olması gerektiğini söyledi. Satın alma sırasında ev, yeni inşaat veya ikinci el bir ev satın almadan önce dikkate alınması gereken bazı temel kurallar bulunmaktadır.

Projeden Daire Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler:

1 – Bir projeden ev alırken en önemli kural her projeden ev almamaktır. Öncelikle inşaat firmasının detaylı bilgilerinin alınması gerekmektedir. Şirketin ne kadar süredir var olduğunu, daha önce tamamlanan konut ve çalışma projelerini, mali yapısını vb. öğrenmeniz gerekecek. Ardından, projenin uygulandığı bölgenin şehir haritasındaki duruma bakmanız gerekir. Üniversiteler, hastaneler ve endüstriyel tesisler gibi sürdürülebilir yerel yatırımlar, bu projelerin hayata değer katması için değerlendirilmelidir.

2 – Projenizin daire tipini onaylamanız gerekmektedir. Projede 1+1ml, 2+1ml ve 3+1ml yoğunlukları dikkate alınmıştır. Örneğin 1+1 dairelerin yoğunlaştığı bir projede 3+1 dairelerin fiyatı çok ciddi bir artış göstermeyecektir. 3+1 ev almak isteyen geniş bir aile, 1+1 evlerin ağırlıklı olduğu bir projede yaşamak için çok talepkar olmayabilir. 3- Firmanın inşaatta kullanılan malzemelerin kalitesi sorgulanmalıdır. Kapılar, pimapenler, mutfak dolapları, banyolar, prizler, kapı kolları gibi iç mekan malzemeleri hakkında bilgi almanız gerekiyor.

4 – Dairenin konumunu proje içerisinde teyit etmelisiniz. Dairenin güneye veya kuzeye bakması da daire manzarasının fiyatını etkiler.

5 – Projeden en yakın merkeze olan mesafe önemlidir. Okullara, alışveriş merkezlerine, hastanelere vb. mesafeler mutlaka değerlendirilmelidir.

6 – Proje satın alınmadan önce gerekli araştırmaların yapılması için bir inşaat firmasından ev alınmasına karar verilirse inşaat firması ile sözleşme noter huzurunda imzalanacaktır. Sözleşme, satın alınacak dairenin özellikleri hakkında ayrıntılı bilgi içermelidir.

Prefabrik Ev Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler:

7 – Bitmiş bir ev alırken içinde oturulup oturulmadığını kontrol etmelisiniz. Boş dairelerde elektrik, su ve masraflar daha yüksektir. İnşaat firması inşaat işi bittikten sonra iskân yapılması gerektiğini belirtmiş ise noterden yazı alınmalıdır. Ayrıca boş bir ev için ipotek sağlamak da sorun olabilir.

8 – Bitmiş konut projelerinin belediyeler tarafından kontrol edilmesi önemlidir. Proje evinin metrekaresi 150 metrekare ama gerçekte evin metrekaresi 90 metrekare olabiliyor. (Bazı müteahhitler otopark, bunker, çatı, bahçe, havuz vb. alanları daire sayısına bölerek her dairenin metrekaresine bu oranı ekleyebilirler.)

9 – Biten projede kullanılan malzemelerin kalitesi değerlendirilmelidir. Salon, banyo, mutfak, kapı ve pencereler kontrol edilmelidir.

10 – Biten projeden en yakın merkeze olan mesafe ve bölgede yapılacak yatırımlar hakkında bilgi almamız gerekiyor. Ayrıca her bölgede tamamlanan projeler için yaklaşık satın alma ve kiralama fiyatlarını değerlendirmelisiniz.

11 – Bitmiş bir projeden daire satın alınmasına karar verilirse tapu işlemleri başlatılmalıdır. Burada seçtiğiniz konut ile tapu ile satın aldığınız konutun aynı konut olmasına özellikle dikkat edilmelidir. Konut kredisi araştırırken nelere dikkat edilmeli? Daireyi araştırmak için ciddi bir süreniz yoksa küçük bir banka kredisi ile bankanın ekspertiz raporunu kontrol etme imkanınız var.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

e-Devlet Doğrulanmış İlan Sistemi Nedir?

Bilgi BankasıBirevim

En Az Yakan SUV Araçlar

Bilgi BankasıBirevim

Taks ve Kaks Emsal Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Bilgi BankasıBirevim

Ülkemizde Satılan 3 Tekerlekli Motosiklet Modelleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

seven + 15 =