Bir konut satın almak isteyen herkesin bilmesi gereken kavramlardan biri de kat mülkiyeti kavramıdır. Bu konuda karışıklık yaşamak istemeyen herkes kat mülkiyeti hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Peki kat mülkiyeti nedir? Kat mülkiyeti tapusu nasıl alınır? Kat mülkiyeti kavramı sık sık kat irtifakı ile birbirine karıştırılır. Söz konusu tapu alımı olduğunda kat mülkiyeti ile kat irtifakı arasındaki farkı ayırmak gerekir. Şimdi bu kavramlarla ilgili detaylara değinelim.
Kat Mülkiyeti Nedir?
Kat mülkiyeti kavramı, kısaca bir gayrimenkulün içerisinde bulunan bağımsız bölümlerin üzerindeki mülkiyet hakkını ifade eder. Bu gayrimenkulün bağımsız alanı daire, kat, mağaza, mahzen ya da iş bürosu gibi birçok farklı alandan oluşabilir. Kat mülkiyetleri bireysel olarak ele alınır ve bazı kriterler ve unsurlar üzerinden tapu verilir. Örneğin, bu mülkiyet türünde konut olarak belirlenmiş yapılar için kat mülkiyeti verilmez. Kat mülkiyeti daha çok konut üzerinde yer alan ve birbirinden bağımsız yapılar adına sağlanmış bir mülkiyet türüdür. Peki kat mülkiyet tapusu nasıl alınır?
Kat Mülkiyeti Tapusu Nasıl Alınır?
Bir gayrimenkul için mülkiyet tapusu çıkarılabilmesi için, iskân belgesinin elde edilmiş olması gerekmektedir. Bu belge temin edilmeden kat mülkiyet tapusu almak söz konusu olamaz. Kısaca yapı kullanım belgesi olarak ifade edebileceğimiz iskân, bir yapının imar mevzuatına uygun şekilde yapının tamamlanmış olduğuna yönelik resmî belgedir. Bir gayrimenkul sahibinin gayrimenkul üzerindeki tüm haklarını koruyabilmek için bu belgenin temin edilerek sonrasında kat mülkiyeti tapusunu çıkarması gerekir.
Kat mülkiyeti tapusu almak, aslında kat irtifakı tapusu statüsünden kat mülkiyeti statüsüne geçen bir gayrimenkulle ilgili yapılan düzeltme işlemi olarak tanımlanabilir. Kat irtifakı alındığında, tapu dairesindeki kat mülkiyeti kütüğünde “tapunun cinsi” kısmı arsa olarak belirtiliyor ve iskân ruhsatı alınır alınmaz, ilgili kısım arsa yerine bina olarak değiştirilerek kat mülkiyeti tapusu alınmış oluyor.
Bu işlemi, ortada bir müteahhit firmanın olduğu durumlarda bu firmanın yapması gerekiyor, ancak bir firmanın olmadığı durumlarda iskân belgesi alınmış binanın sakinleri kendi aralarında bir temsilci seçerek bu işlemi yaptırabiliyorlar. Bu süreçte yetkili kişi ruhsatları bir dilekçe ile sunuyor ve işlem artık resmiyet kazanmış oluyor.
Kat Mülkiyeti Tapusu Almak İçin Gereken Belgeler
- Yapı kullanma izni (iskân)
- Ana yapının ön ve arka ve yan cephelerini gösteren, en az 13×18 büyüklüğünde ve doğruluğu belediye tarafından tasdik edilmiş bir fotoğraf
- Her bir bağımsız bölümün arsa payının, kat, daire, iş bürosu gibi cinsini, bunların numarasını ya da eklentisini gösteren ve ana yapının maliki veya bütün paydaşları tarafından imzalanmış olan noterden tasdikli liste
- Bağımsız bölümlerin kullanılış tarzına, birden çok yapının varlığı halinde bu yapıların özelliğine göre hazırlanmış, kat mülkiyetini kuran malik veya malikler tarafından imzalanmış bir yönetim planı
Kat Mülkiyeti ile Kat İrtifakı Arasındaki Farklar Nelerdir?
Kat irtifakı ve kat mülkiyeti arasındaki farklar sık sık birbirine karıştırılan kavramlar olsa da aralarında keskin ayrımlar mevcuttur. Kat irtifak tapusu, inşaat sırasında geçerli olan resmi bir belgedir ve geçici bir süre için alınır. Bu belge inşaatın tamamlanması sonrasında kat mülkiyetine dönüşür. Bu süreçte kat maliklerine ve müteahhitlere çeşitli sorumluluklar düşer. İnşaatı yapan müteahhit firmanın kat mülkiyeti alabilmek için belediyeye “iskân ruhsat başvurusu” yapması gerekir. Sonrasında malikine bir dilekçe verilir ve kat maliki bu dilekçe ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ne başvurarak kat mülkiyet tapusunu çıkartabilir.