Müteahhitler tarafından en çok tercih edilen yöntemlerden biri olan kat karşılığı arsa oldukça karlıdır.
Kat karşılığı arsa ne demek? Kat karşılığı arsa, boşta bulunan araziye bina dikilmesi sonrasında arsa sahibine birkaç daire verilmesidir. Arsa sahiplerinin, inşaat yapmak üzere yeterli bilgiye sahip olmaması durumunda bu yönteme sıklıkla başvurduğunu söyleyebiliriz. Arsa sahiplerinin ücret ödemeden alacakları evlerde arsalarını vermesi en önemli konudur. Böylece arsa sahibi olan kişi, arsası üzerinde bir eve sahip olacaktır.
Kat Karşılığı Arsa Nedir?
Arsa sahipleri ve müteahhitler için bu uygulamanın birçok avantajı yer alıyor. Müteahhitlerin sadece daha fazla gelir elde etmek için yaptığı projeler sonrasında olumsuzluklarla karşılaşmamak adına arsa sahiplerinin tecrübeli biriyle çalışması gerekir. Özellikle müteahhitle yapılan anlaşmalar sırasında her iki tarafın haklarını koruyacak şekilde anlaşmalar yapılması önemlidir. Boş duran arsalarından kazanç elde edemeyen kişiler için bu işlemler, yeni bir daire sahibi olmak ya da yatırım yapmak anlamına gelir.
Arsa sahibi kişilerin kat karşılığı arsa verme yönünde bir düşüncesi bulunuyorsa ilk olarak bununla ilgili yapılan anlaşmalarla ilgili bilgi sahibi olması gerekmektedir. Müteahhitlerin esnek bir şekilde pazarlık yapmaları söz konusu olduğu zaman müteahhit tarafından yapılan tekliflere cevap vermeden kendi tekliflerini öne sürmesi önemlidir. Bu nedenle anlaşma sürecini uzatacak tekliflerle karşılaşmadan üzerinde anlaşılabilecek teklifleri sunmaları gerekir.
İnşaatı yapacak olan firmaların önceki çalışmaları belirlenmesi ile kat karşılığı arsa çalışmasında, kesin kararı verme aşaması sırasında müteahhidin çalıştığı ilgili kurumlardan detaylı bilgi alması gerekir. Bu uygulama ile sorunsuz bir anlaşma süreci elde edebilirsiniz. Bununla beraber anlaşılan sürelerden uzun süre sonra konutları teslim eden müteahhitler olduğu için sözleşmeye sürelerin eklenmesi gerekir.
Kat Karşılığı Arsa Anlaşması
Kat karşılığı arsa anlaşmasının yapılması için iki tarafın da üzerinde uzlaştığı konuları belirten belgenin bulundurulması gerekir. Her iki tarafın onayının bulunması durumunda kısa sürede tamamlanabilecek anlaşma süresi sorunların da azaltılmasını sağlayacaktır. Bu nedenle anlaşma sırasında sorun çıkarmayacak müteahhitlerin de seçilmesi gerekir.
Müteahhitler tarafından sıklıkla uygulanan kat karşılığı arsa yöntemi, boşta bulunan arsa üzerinden gerçekleştirilir. Arsa sahiplerinin, inşaat yapmaya gücünün yetmediği durumlarda ya da inşaat yapmak üzere yeterli bilgiye sahip olmadığı görüşür Arsa sahiplerinin hiçbir ücret ödemeden alacakları konutlara karşılık arsalarını vermesi önemli bir konudur.
Arsa sahipleri ve müteahhitler için avantajlı sonuçlar doğuran bu uygulamada kişilerin çıkarına doğmayacak sonuçlarla da karşılaşabiliriz. Genel olarak müteahhitlerin kötü niyetli bir şekilde sadece daha fazla kar elde etmeye çalıştıklarını görebiliyoruz. Müteahhitle yapılan anlaşmalar sırasında her iki tarafın da haklarını koruyacak anlaşmalar yapılmalıdır.
Kat Karşılığı Arsa Anlaşmasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Arsa sahipleri kat karşılığı arsa vermek istiyorsa bunu gerçekleştirmeden önce mutlaka bununla ilgili yapılacak anlaşmalara göz atmaları gerekir. Müteahhitlerin son derece esnek bir şekilde pazarlık yapmaları söz konusudur. Bu yüzden anlaşma sürecini uzatacak tekliflerle karşılaşmadan doğrudan üzerinde anlaşılabilecek teklifleri sunmanız gerekir.
İnşaatı gerçekleştirecek firmanın daha önceki çalışmaları ve referanslarının da bilinmesi gerekir. Kat karşılığı arsa çalışmasında, kesin kararı verme sırasında müteahhidin çalıştığı bankalardan da bilgi almanız gerekir. Kişiler ve firma hakkındaki net bilgilere ulaşılabilecek bu yöntemler ile sorunsuz bir anlaşma süreci geride kalacaktır.
Anlaşılan sürelerden sonra daireleri teslim eden müteahhitler söz konusu olduğu için bu noktada sözleşmeye süreleri eklemeleri gerekir. Müteahhidin proje sırasında hangi malzemeleri kullanacağı ve nasıl bir proje yapacağı konusunda da bilgi almaları önemlidir.
Kat Karşılığı Arsa Anlaşması Nasıl Yapılır?
Taraf kişilerin arsa sahipleri ve müteahhit olduğu kat karşılığı arsa anlaşmalarının yapılması için bu iki tarafın da ortak bir şekilde hareket etmesi gerekir. Her iki tarafın da onayının bulunması durumunda çok kısa sürede tamamlanacak anlaşma süresi, tarafların kimi konularda pazarlık yapması gerekir. Bu yüzden anlaşma yapmada zorluk çıkarmayacak olan müteahhitlerin de seçilmesi bu aşamada kolaylık gösterilmesini sağlayacaktır.
Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesinde Hangi Maddeler Bulunur?
Sözleşme üzerinde tarafların karşılıklı olarak yükümlülükleri ve yapmaları gereken maddeler yer almaktadır. İnşaat şirketleri ve müteahhit firmalar için daha fazla yükümlülük getiren sözleşmedeki maddeler bu duruma göre düzenlenir. Arsa üzerine yapılacak binanın özellikleri ve nasıl bir bina yapılacağı ile ilgili maddelerin sözleşmeye eklenmelidir. Yapılacak olan binanın inşaat özellikleri bu sözleşmelerin önemli konularından bir tanesidir. Metrekareden başlayarak kullanılacak malzeme kalitesine göre değişen talepler de sözleşmelere eklenmelidir.
Kentsel dönüşüm kapsamında inşaatı gerçekleştirilecek yapılarda, eski binanın yıkılıp yerine yenisi inşa edileceği için arsa sahibinin başka yerde kirada oturması gerekir. Bunun için kat karşılığı inşaat sözleşmelerinde inşaat süresi belirlenmelidir. Önemli diğer bir konu ise inşaat bitiminde kat irtifakının ne zaman ve nasıl yapılacağı ile ilgili hükümlerin bulunmasıdır.
Müteahhitler ile gerçekleştirilecek kat karşılığı inşaat sözleşmelerinde bazı hususlara dikkat edilmesi gerekir. İlk olarak, sözleşmenin hukuki olarak sorunsuz olması için noter tarafından tasdik edilmelidir. Noter onaylı sözleşmeler, ilerde yaşanması muhtemel sorunlarda geçerli bir belge olarak kullanılabilir.
Binanın yapımı ve sonrasında sorun yaşamamak adına sözleşmenin geçiştirilmemesi gerekir. Kentsel dönüşüm kapsamında inşa edilen yapılarda, kiraya çıkacak olan ev sahipleri için ödenecek tutarların ayrıntılı hesaplanması önemlidir.
Kat Karşılığı Arsa Sözleşmesinin Feshi Şartları Nelerdir?
Kat karşılığı arsa uygulamasında dikkat edilecek birçok konu yer alıyor. Bazı müteahhitlik firmaları bu uygulamayı kötü niyetle kullanabiliyor. Arsa sahibi olan kişiler aceleci davrandıklarından dolayı mağdur olabiliyor. Bu yüzden anlaşma sırasında aceleci davranmamak gerekir.
İnşaatı yapacak olan firmayı detaylıca araştırmanız size kar sağlayacaktır. Firmanın bankalar ve gerekli kurumlarla olan ilişkileri hakkında da detaylı bilgi almak gerekir. Teslim süresi inşaat başladıktan sonra 12 – 18 ay arası olmalıdır. Bu yüzden müteahhit ile yapacağınız anlaşmaya bu maddeyi mutlaka koymalısınız. Yapılacak olan binanın inşaatında kullanılacak olan malzemeyi de kontrol etmeniz gerekir. Müteahhit daha fazla kar edebilmek için malzemenin ucuzunu kullanması durumunda evin değeri düşebilir.
İnşaat devam ederken kusurlu veya eksik bir durum ortaya çıkarsa arsa sahibi, belirli bir süre içerisinde bu kusurların düzeltilmesini bildirmesi gerekir. Müteahhittin inşaatı tamamlayamayacağı açıkça anlaşılması durumunda kat karşılığı arsa sözleşmesi feshedilebilir. Sözleşmeyi feshetmek için fesih davasının açılması gereklidir. Söz konusu durumda sözleşmenin feshedilmesi için inşaat tamamlanma süresini beklemenize gerek yoktur. Bununla beraber müteahhitin teslim ettiği bina üzerinde küçük çapta eksikler varsa gayrimenkul sahibi kat karşılığı arsa anlaşma bedelinde indirim talep edebilir.