İş yerlerimizde bazen çalıştığımız alanlar bize ait olmayıp kira ödeme zorunluluğumuz vardır. İşte bu yüzden de kira ödemek zorunda kalırız. Gayrimenkul satıcıya ödediğimiz kiralar ile her ay satıcıdan aldığımız alanı rahat bir şekilde kullanabiliriz. Bu kiraları verirken bir de kira vergisi ve çalıştığımız alanın vergisini de vermek zorundayız. Bu devlet tarafından konulmuş bir kural olup gayrimenkul satıcı ile hiçbir alakası yoktur. Bu belirlenen kira vergilendirmesi işleminde kira veren kişi bu vergiyi de vermek zorundadır.
Kiralandığı için vergi verildiği için kiracının ödemesi gereklidir. Durum böyle olunca da kiracı gayrimenkul satıcı tarafından kiraladığı para miktarından ayrı bir şekilde bu kira bedelini de ayarlayıp ödeme zorunluluğu vardır. Bu kira ve kira vergisi adı altında geçen stopaj miktarı ile işlemleriniz hallolur. Kira vergisi işleminde kiracı anlaşılan kira ve stopaj miktarını aynı zamanda vererek stopaj miktarı otomatik olarak vergi kısmına girerek düşer. Geriye kalan kısım ise gayrimenkul satıcıya ulaşır. Gayrimenkul satıcı da stopaj miktarı belirlenip kesintiye uğramadığı sürece kira bedelini hiçbir şekilde alamaz.
Stopaj Nedir?
Stopaj son zamanlarda artan kiralar ve belirlenen fiyatlar nedeniyle oldukça fazla sorulan sorular arasında olmaktadır bu yüzde de de stopaj herkes tarafından merak konusu haline gelmiş bir konudur. Stopaj ödenen kira bedelinin brüt kira bedelinden yüzde yirmisinin belirlenerek vergi kısmına girmesine denilmektedir. Bu stopaj miktarı bir çeşit vergi olup verilmesi zorunlu bir durumdur. Gayrimenkul kiracının bu vergi ile hiçbir alakası olmayıp bu satıcının belirlediği kira miktarından hariç stopaj miktarı da ayrı bir şekilde hesaplanması gerekmektedir.
Stopaj da bir çeşit vergi olup bu vergilerin devlete gitme zorunluluğu vardır. Her ay düzenli olarak kira ve bu kiranın yanında stopaj miktarının da verilmesi gerekmektedir. Eğer kiranın yanında stopaj miktarı ödenmese vergi ödenmediği için idari ceza işlemi yapılabilmektedir. Bu yüzden bu kiralar ve vergiler zamanında ödenmek zorundadır.
Stopaj Vergi Çeşidi Midir?
Stopaj iş yerlerinin kira ödenmesinde kiranın yüzde yirmisi alınarak verilen bir vergi çeşididir. Bu da bir vergiden sayılarak ödenmesi zorunlu olmaktadır. Her ay ödenmesi gereken bu stopaj miktarı vergisinin ödenmediği durumlarda kişiye cezai yaptırımlar uygulanır. Stopaj herkes tarafından bilinmese de bu da bir vergi çeşidi olup iş yerlerine kira ödeyen kişiler tarafından ödenmesi gerekmektedir. Kiranın yüzde yirmisi alınarak ya da sıfır virgül seksene bölüm gibi farklı şekillerde hesaplanan bu stopaj miktarını ister siz hesaplayabilir isterseniz de uygun alanlardan hesaplayabilirsiniz. Bu vergi ve stopaj miktarının ne zaman olduğunu ne kadar kesinti olduğu gibi durumları e devlet üzerinden detaylı araştırma yaparak görebilirsiniz. Stopaj vergi çeşidi olup iş yerleri olan ve kira veren herkes tarafından kiracıya has olarak ödenmesi zorunlu bir işlemdir.
Vergi Avantajları Nelerdir?
Vergi devletten alınıp vatandaşa vatandaştan alınıp devlete verilen bir kısır döngüdür. Bu vergiler her alanda kendi içinde hesaplanarak birçok alanda vergi verilir. Bu vergiler bazı kişiler tarafından muaf olunup herkesin vergi vermesi zorunlu bir durumdur. Bu vergiler sayesinde devlet ve vatandaş sorumluluklarını bilir ve gelir giderde denge sağlanmasına yardımcı olur. Vergiler sayesinde kullanılan tüm malzemeler kişinin yararına olan avantajlardır. Vergi vermek en büyük vatandaşlık görevi olup vergi vermeyen kişiler kaçak olarak adlandırılır ve cezai yaptırımlar uygulanmak zorunda kalınır. Görevli kişiler tarafından dikkat edilen bu vergi sistemini e devlet üzerinden takip edebilirsiniz. Birevim firmasından da bu konu hakkında detaylı bir şekilde bilgi alabilirsiniz.
Kira Vergisi Ne Kadardır?
Gelir Vergisi Kanunu kapsamında belirlenen kira vergisi, ülkemizde pek çok ev sahibi tarafından merak edilmektedir. Bu anlamda gayrimenkul olarak adlandırılan yerler kiraya verildiği takdirde buradan elde edilen gelirin devlete bir ödemesi gerçekleştirilmelidir. Bunun için de gelir beyannamesi sağlanmalıdır. E – devlet veya vergi dairesi üzerinden bu bilgilendirmeler sağlanabilmektedir.
Peki, işyeri kira vergisi ne kadardır? Bunun için beyanda söz konusu olan gelirleri 70 bin TL üzerinde olan kişiler işyeri geliri ödemektedirler. Beyanname verilmesi için sınır 70. 000 TL olarak hesaplanmıştır. Bu miktar üzerinden matrah ve gelir vergisi oranları kullanılarak hesaplama yapılmaktadır. Genel olarak kira vergisi de % 15 ile % 40 arasında bir miktar ile ödeme yapılmasını zorunlu kılmaktadır.
Bu anlamda gelirin hesaplanması ve verginin belirlenmesi için de öncelikli olarak gelir tutarı belirlenmeli, sonrasında istisna ve giderler bu miktar üzerinden düşürülmelidir. Ardından kira vergisi ne kadardır? Sorusunun cevabı olarak 32. 000 TL 2 ye kadar uygulanan %15’ lik oranın fiyat karşısındaki artışı dikkate alınarak hesaplama yapılmalıdır.
İş Yeri Stopaj Vergisi Ne Kadardır?
Hem ev hem de işyeri için belirlenen ve kiracının her ay yatırması gereken miktar kapsamında belirlenen ödemeye kira stopajı denmektedir. İş yeri üzerinden belirtilmektedir. Her sene belirli oranlarda stopaj vergisi ödenmektedir. Kiracı iş yeri sabi adına kiracı stopajını yatırmaktadır. Peki, 2023 kapsamında iş yeri stopaj vergisi ne kadardır?
Bu sene kapsamında belirlenen iş yeri stopaj vergisinin oranı %20 olarak açıklanmıştır. Bu anlamda kira sözleşmesinde belirlenen brüt kira miktarı üzerinden bu yüzdelik hesaplanmakta ve ödeme gerçekleştirilmektedir. Bu ödeme tutarı 01. 01. 2021 tarihinde belirlenen Kurumlar Vergisi Kanunu ile açıklanmıştır. Yeni bir değişken olana kadar iş yeri stopaj vergisi bu şekilde kalmaya devam edecektir.
Stopaj Hesaplama Nasıl Yapılır?
Stopaj vergisinin miktarları her sene ödenen kira tutarları kapsamında değişmektedir. Bu anlamda kesintiler de buna göre yapıldığından her sene için net bir oran bulunmamaktadır. Bu anlamda dikkate alınması gereken şey ise 01. 01. 2021 kapsamında belirlenen stopaj vergi oranı ile hesaplama yapmaktır. Bu hesap da % 20 olarak belirlenmiştir. Bu anlamda hesaplama da buna göre gerçekleştirilmelidir. Genel olarak bakılırsa stopaj hesaplama nasıl yapılır?
Bu anlamda öncelikli olarak iş yeri kira sözleşmesinde yer alan brüt kira göz önüne alınmalıdır. Brüt kira üzerinden belirlenen stopaj vergisi hesaplanmaktadır. Genel olarak örnek bir hesaplama yapılacak olursa kirası 5000 TL olan bir iş yeri kiracısının ödemesi gereken stopaj vergisi tutarı, % 20’ si olan 1000 TL ‘ lik kesinti olarak hesaplanmaktadır. Kiranın bu 1000 TL kısmı stopaj kesintisi olarak vergi idaresine ödenmektedir. Geri kalan 4000 TL ise net kira bedeli olarak iş yeri sahibine verilmektedir.