6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi BankasıBirevim

HGS Borç Sorgulama Nasıl Yapılır?

Hızlı geçiş sistemi olarak ifade edilmekte olan HGS farklı şekillerde sorgulanmaktadır. Özellikle HGS borç sorgulama işlemi yapabilmeniz için birçok yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemlerden ilki e-devlet ile giriş yaparak hızlı geçiş sistemi üzerinden sorgulama sayfasından kimliğinizi doğrulayarak sisteme giriş yapabilirsiniz.

Bunun  yanında karayolları genel müdürlüğü sitesi üzerinden de “geçiş ihlal sorgulama” sayfasına girerek ihlalli geçiş yapmakta olduğunuz yol ve köprü gibi ödemeniz gerekmekte olan ücretleri görebilirsiniz. Diğer bir yöntem ise PTT üzerinden sorgulayabiliriz.

Genel manada HGS’nin internet sitesinden sorgulama yapmak istediğinizde e-devlet üzerinden sorgulama yapabilirsiniz. Ayrıca cep telefonuza indireceğiniz uygulama üzerinden de yapabilmeniz mümkün olmaktadır. Bunun yanında çağrı merkezi ve internet bankacılığından da kolay bir şekilde sorgulama yapabilirsiniz. Ayrıca trafik ceza tutarları ve indirimleri gibi diğer sorgulama işlemlerinizi de yapabilme imkanına sahip olabilirsiniz. Dolayısıyla cep telefonunuz internete bağlı olduğu sürece oturduğunuz yerden HGS borç sorgulama işlemini dakikalar içerisinde yapabilmeniz mümkün olmaktadır. Bununla birlikte çağrı merkezimizi de ziyaret ederek işlemlerinizi güvenli bir şekilde yapabilirsiniz.

Hgs Almak İçin Gerekli Belgeler

Bireysel başvuru yapacağınız zaman kimlik, ruhsat ya da ruhsat fotokopisi; kurum başvurularında ise araç ruhsatları ya da ruhsat fotokopisi, temsil belgesi gerekmektedir. Bununla birlikte kiralık araçlar için ise ruhsat fotokopisi ya da kiralık araç sözleşmesi belgesi istenmektedir.

HGS (Hızlı Geçiş Sistemi) Otomatik Ödeme Talimatı

Genellikle HGS etiketini bir bankadan aldığınız zaman ya o banka hesabına ya da kredi kartına otomatik olarak ödeme talimatı verebilirsiniz. Bunun dışında PTT bütün bankaların kredi kartları ile otomatik ödemesi talimatı verilebilmektedir. Böylelikle bir PTT şubesine giderek otomatik ödeme talimatı formu doldurmanız yeterli olabilmektedir. Bunun yanında HGS borcu olmakta olan araç muayene işlemi için randevu alamamaktadır.

Diğer bir ifade ile muayeneden geçememektedir. Dolayısıyla muayeneye engel olmakta olan ceza ve borçlar bulunmaktadır. Bu borçlar arasında ödenmemiş trafik cezası ve HGS geçiş ücreti cezası, motorlu taşıtlar vergisi borcu ve aktif bir trafik sigortasının olmaması, HGS ihlali geçiş cezası gibi faktörler yer almaktadır. Dolayısıyla bu gibi faktörlere dikkat etmeniz ileride sıkıntı yaşamamanız açısından önemli bir boyut taşımaktadır. Borçlarınızı ve ödemelerinizi zamanında yapmanız ceza almanızı engelleyecektir. Bunun aksi bir durumunda ise bazı durumlarda sorun teşkil edebilmektedir.

HGS Geçiş Detayları Sorgulama

E-devlet sistemine telefonunuz üzerinden giriş yaparak hızlı geçiş sistemi aracılığıyla hesap bilgileri uygulama sekmesinden detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz. Ayrıca HGS borç sorgulama linki üzerinden de istasyon tarih ve yaz zamanla birlikte geçiş ücreti, kaçak geçiş gibi bütün detayları sorgulayabiliriz.

HGS Nedir?

Ülke sınırları içerisinde bütün boğaz köprüleri ya da oturur geçişlerinden alınmakta olan geçiş ücretleri şeklinde isimlendirilmektedir. Bununla birlikte radyo frekansı veya tanımlama sistemi aracılığıyla temassız veya bilinçsiz olacak şekilde tahsil edildiği sistemlerin bütünüdür. Bu sistemi kullanabilmeniz için PTT ya da anlaşma kapsamındaki bankalardan etiket alınacak şekilde aracınızın ön camına yapıştırılması gerekmektedir.

Bankalardan HGS Bakiye Yükleme

Bankalardan öncelikli olarak HGS bakiye yüklemesi yapabilmek için hızlı geçiş sisteminin alınmakta olduğu bankaya giderek veya bankanın internet şubesi aracılığıyla mobil şubesine yaparak işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Bununla birlikte bankaya giderek de nakit ödeme yapabilirsiniz. Ayrıca HGS borç sorgulama yaparak internet adresi üzerinden veya mobil uygulaması aracılığıyla da kredi kartınız ya da banka kartınızla da para yüklemesi yapabilirsiniz. Bu sayede hızlı geçiş sistemi aracılığıyla hem bakiyenizi sorgulayabilirsiniz hem de para yükleme işlemini kolay bir şekilde yapabilme imkanına sahip olabilirsiniz.

HGS Ceza Sorgulama

Otoyol ya da köprülerden hızlı geçiş sistemi etiketi veya bakiyesi olmadan ihlalli bir geçiş yapıldığı anda geçilmekte olan gişe etrafında bulunmakta olan kameralarla bu durum tespit edilmektedir. Dolayısıyla bu yönden araç plakasına da ceza kesilmektedir. Sizler de bu gibi cezaları almamak adına yasal kurallara gerekli şekilde uymanız gerekmektedir.

HGS Plaka Değişikliği

Sahip olunmakta olan hızlı geçiş sistemi etiketi devir edilebilecek bir sistem değildir. Bu nedenle hızlı geçiş sistemi aboneliği araç satışı veya alımında iptal edilmektedir. Çünkü araç satılma işlemleri anında HGS etiketinde yer alan plaka değiştirme işlemi yapılmamaktadır. Dolayısıyla aracınızı satarken mevcut hızlı geçiş sistemi etiketinin içerisindeki bakiyeyi başka bir HGS’ye de bir ya da iade olacak şekilde iptalini yaptırmanız gerekmektedir.

HGS Araç Cam Değişikliği

Genellikle hızlı geçiş sistemi etiketinin yapıştırılmakta olduğu camın değişmesi olayında eğer bir önceki camdan çıkarılmakta olan etiket zarar görmemişse yeni camı takılmakta olan etiket tekrardan yapıştırılabilmektedir. Fakat HGS etiketi yırtılmış ya da aşırı yapranma durumunda yeni etiket alıp yapıştırmak gerekmektedir. Ayrıca cam değişikliği durumunda yine HGS geçişlerinde bakiyenin düşüp düşmediğini de kontrol etmekte fayda  bulunmaktadır. Dolayısıyla HGS değişikliği hem önemli hem de dikkat edilmesi gereken hususlar noktasında önemli bir durumu arz etmektedir. Bu hususlar üzerinde HGS’nin yıpranması veya tahrişi göz önünde tutulmaktadır. Bu sayede yeni bir HGS’nin alınıp alınmaması gibi durumları da kolay bir şekilde belirlenebilmektedir.

Yabancı Plakalı Araçlar İçin HGS

Yabancı plakalı araçlarda genellikle ücretli bir kara yoldan geçiş yapmaları halinde geçiş ücreti tarifesi kanununa göre ücret ödemeleri zorunludur. Bunun için yurt dışı bir plakaya sahip olan araçlar geçici olacak şekilde ülkeye giriş çıkış yapsalar dahi geçiş ücretini ödemek için abone olması gerekmektedir. Bunun yanında yeterli bir bakiyenin de bulundurulması önemlidir. Ayrıca gümrükten giriş yaptıktan kısa bir süre sonra PTT’ye giderek ilgili işlemleri yapmakta olan banka şubelerinden hızlı geçiş sistemi satın almaları önemli bir boyut taşımaktadır.

Ayrıca araçların ülkeye girişleri anında OGS veya HGS sistemlerinden birini tercih ederek abonelik almaları ve hesap açmaları gerekmektedir. Açtıkları bu hesap üzerinden de geçiş ödemelerini yapmaları gerekecektir. Abonelik sırasında gümrük kapısından yabancı plakalı bir aracın ödenmemiş borcu görülürse idari para cezası verilmektedir. Bu para cezası neyse PTT ya da ilgili bankalar tarafından ödenmesi gerekmektedir.

Yabancı bir plaka araç sürücüsü geçiş ücretini ödemeden geçiş yaptığı tespit edilirse kanun maddesi gereğince giriş yaptığı mesafe hesaplanarak bu doğrultuda geçiş ücreti alınmaktadır. Ayrıca bu geçiş ücreti cezasının da 10 katı kadar idari para cezası verilmektedir. Fakat ödemesiz geçiş tarihinden itibaren 15 gün içerisinde ödenmesi gerekmekte olan tutar ödenirse idari para cezası yaptırımı uygulanmamaktadır.

Otoyolları veya köprülerden geçiş ücreti ödemeden geçiş yapmakta olan yabancı sürücülerin eğer geçiş ücreti varsa denetimi yol kenarı istasyonlarında gerçekleştirilmektedir. Bu gibi yerlerde ceza tahsilatı veya ödeme işlemi yapılmayan kişiler ülkelerinden ayrılmak için sınır kapısına gelmekte olan araçların idari para cezaları kontrol edilmektedir. Eğer borç görünürse tahsilat gerçekleşmeden gümrükten geçiş izni verilmemektedir. Dolayısıyla bu gibi problemlere dikkat ettiğiniz zaman ülkenize kolay bir şekilde gidebilirsiniz.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

Konut Sigortası Nedir, Neleri Kapsar?

Bilgi BankasıBirevim

Kiracıya İhtarname Nasıl Çekilir?

Bilgi BankasıBirevim

50 cc Motor Sigorta Zorunlu Mu, Muayene Var Mı?

Bilgi BankasıBirevim

Aralık Ayı Kira Artış Oranı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

4 × four =