Bir yerden bulunmakta olan bir mülkiyetin hazineye ait olması durumunda buraların hazine arazisi olarak adlandırılması söz konusudur. Tapuya hiçbir şekilde kayıtlı olmayan tüm yapılar hazine arazisi olarak adlandırılır. Tapuya kayıtlı olmayan dağ, göz, deniz, dere, nehir gibi her türlü yapının hazine arazisi olduğunu belirtmek doğrudur. Kişilerin hazine arazisi almak istemsi durumunda da en iyi şekilde hizmet alması ve de işlemleri yerine getirmesi adına ilgili kurumlara yönelmesi gerekir.
Mülkiyeti tamamen devlete ait olan bu arazilerin alınması için kişiler için belirlenmekte olan bazı şartlar ve de uygulanması gereken işlemler bulunur. Bu araziler kişilerin en iyi şekilde verimli olarak kullanılması adına devlet tarafından kiralanarak özellikle de tarım amaçlı olarak çiftçiler tarafından kullanılmasını sağlar. Bunun için de kişilerin devlet dahilinde olan yerlerle görüşmesi ve tüm işlemleri de yerine getirmesi en doğru olanıdır. Kişilerin bu arazileri alması için de arazi üzerinde hak sahibi ya da kullanıcı olması gerekir.
Hazine arazisi nasıl alınır? Bu arazilerde hak talep etmek ya da bu arazilerin alınmasını sağlamak için kişilerin uygunluk dercesine de bakılır. Bu arazilerin alınması ve de ödemenin de gerçekleşmesi için kişilere belirli bir süre ve de peşinat ya da taksitli olan özellikler sunulur. Hazine arazisi almak ve de burayı kullanmak isteyen kişiler ilk olarak defterdarlık emlak müdürlüğüne, milli emlak müdürlüğüne, mal müdürlüklerine başvurmalıdır. Buralar tamamen kişilerin bulundukları yerlere göre başvurmaları gereken yerlerdir. Yani doğru işlemlerin yapılmasını sağlamak adına kişiler ilk olarak başvuru yapmalıdır.
Devletin hüküm ve de tasarrufuna tabi olan yerler tam olarak hazine arazisi olduğundan kişilerin bunları kullanması ya da satın alması da belirlenmekte olan işlemler ve de adımlara göre yapılır. Bu sayede kişilerin uygunluk durumuna göre buraları kiralaması ya da satın alması da söz konusudur.
Hazine arazisi ne işe yarar? Kişilerin almak ya da kiralamak üzere karar verdikleri bu araziler her açıdan kullanıma ve de devlet içinde fayda sağlamaya yönelik işlere yarar. Yani alınmak istenen bu araziler tarım için ya da diğer konularda fayda sağlamaya yönelik olarak kullanılan en önemli alanlardan biridir.
Hazine Arazisi Kiralanır Mı?
Kişilerin en işe yarar ve de verimli şekilde kullanmasını sağlamak adına hazine arazilerinin alınması için de kesinlikle bazı işlemlerin ve de gerekli görülen uygulamaları yerine getirilmesi gerekir. Bu durumda devlet hazine arazilerinin genellikle tarımsal olarak kullanılması ve de tarım yapılması amacıyla kiralar. Hazine arazisi alma yolları ise bu şekilde belirli bir amaca hizmet etmesine yönelik olarak kişiler için verilir ve de kiralanır. Bunun yapılması durumunda da hazine arazisinin kullanım süresi 10 yıl olarak belirlenmektedir.
İlk yıl olarak kişilerin ödemesi gereken kira taşınmazın rayiç bedeline göre hesaplandığından kişilerin bu hesaba bağlı olarak ödeme yapması gerekmektedir. Kiraya verilme işlemleri yapılırken de geçici olarak teminat alınmamaktadır. Aynı zamanda düzenlenmekte olan bu kira sözleşmesinin de tasdik ve tescili zorunlu tutulmamaktadır.
Topraksız olan ve de yeteri kadar toprağı olmayan kişilere 6000 dönüme kadar bu arazilerin kiralanması da söz konusudur. Hazine arazisi kiralanır mı? Kişiler bu arazileri yine devletin ve kendisinin karına olacak şekilde tarım yapmak için kiralayarak kullanabilir.
Hazine Arazisini Kimler Alabilir?
Hazineye yani devlete ait olan bu arazilerin kiralanması ya da satılması tam anlamıyla kişilerin bunu avantaja çevirmesi ve de faydalı şekilde kullanması ile verilir. Kişiler bu arazide tarımsal faaliyetler yürütmekte olacağından burada kendilerinde olmayan tarım arazisinin açığını kapatmak durumundadır. Köy mahalle nüfusuna kayıtlı olan kişiler, en az 3 yıl boyunca burada ikamet eden kişiler, yeterli şekilde toprağı olmayan kişiler hazine arazisi alabilir.
Kimler hazine arazisi alabilir? Kişilerin tarımla uğraşması ancak yeteri kadar da tarım arazisinin olmaması durumunda en iyi şekilde devletteki hazine arazisini alması söz konusudur. Bu nedenle gerekli olan şartlar ve de kişilerde bulunmamakta olan tarım arazilerinin karşılanması adına bu hazine arazisinden yararlanmak söz konusudur.
Hazine Arazisi İçin Nereye Başvurulur?
Her başvuru için kişilerin nüfus kaydı, ikamet, medeni durumu, aile nüfusu bilgileri, başvuru sıralama formu gibi tüm gerekli ve de önemli olan belgeleri hazır etmesi son derece zorunludur. Daha iyi şekilde sonuç almak ve de kişilerin istedikleri gibi bu işlemleri pratik hale getirmesi adına adımları uygulaması önemlidir.
Kişilerin bulundukları yerlere ve de bölgelere göre almak istedikleri hazine arazisi için nereye başvurulur? İlk olarak kişiler ilde oturmaktaysa çevre ve şehircilik il müdürlüğü, ilçelerde milli emlak müdürlüğü yoksa da milli emlak şefliğine giderek başvuruda bulunabilir. Bu durumda kişilerin elbette ki bu kiralama ya da alımı yapabilmesi adına da bazı belgeleri eksiksiz ve de doğru şekilde bulundurması son derece önem arz eder.
Hazine Arazisinin Satışı Nasıl Olur?
Hazine arazisinin satın alınması işlemleri yine aynı şekilde yetkili ve de bu konu hakkında söz sahibi olan kurumlar ve de kişiler tarafından yapılır. Bundan dolayı kişiler nerede bulunmaktaysa oradaki gerekli olan kuruma giderek başvuru yapar. Kişilerin Milli Emlak Müdürlüğüne giderek burada dilekçe vermesi ve de başvuruyu iletmesi gerekir.
İdare tarafından kabul edilen bu başvurunun ardından ihale tarihi verilir. Belirlenmekte olan satış bedeli de ihalenin devamı ile kişilere 15 gün içerisinde iletilmektedir. Daha sonrasında kişiler tarafından peşin ya da taksitli olarak ödenen ücret ile kişilere arazi verilir. Hazine arazisinin satışı nasıl olur? Kişilerin bu adımları uygulaması hazine arazisi satışı için yeterli olur.