6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi Bankası

Gelir Belgesi Nedir, Nasıl Alınır?

gelir belgesi

Çok çeşitli işlemlerde istendiği için gelir belgesi nedir konusu pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Gelir belgesinin diğer isimleri de maaş bordrosu ya da aile gelir belgesi olarak da bilinmektedir. Gelir belgesi genel anlamda şahsa özel olarak tasarlanır. Aynı zamanda şahsa ait olan önemli ve ayrıntılı bilgiler de bulunur. Kişinin resmi olarak bir geliri varsa bu durumda istediğinde gelir belgesini talep ederek alabilmektedir.

Gelir Belgesi Nedir?

Bir kişinin aylık olarak aldığı kazancı gösteren belgeye gelir belgesi denir. Aslında maaş bordrosu olarak da kabul edilmektedir. Kişiler gelir belgesi sayesinde devlete aylık kazançlarını bildirmiş olacaktır. Gelir belgesi nedir konusunu merak edenler, eğer bir kurum için bu işlemi talep edilmiyorsa tamamen şahsi yönelik olarak hazırlanan bir belge olduğunu bilmelidir. Özellikle devlet onaylı resmi bir gelire sahip olan çalışanların gelir belgesi bulunur. Çalışanlar istediği zaman bu belgeyi talep etme hakkına da sahiptir. Çalıştığı sürenin içerisinde kazancın herhangi bir şekilde sekteye uğradığı düşünülüyorsa eğer bu durumda gelir belgesi talep edilerek detaylı bir şekilde incelenebilmektedir.

Belir belgesi genel olarak bankacılık işlemlerinde daha fazla talep edilmektedir. Özellikle kişiler bir bankada kredi kartı başvurusunu yaparken ya da mevcut olan kredi limitini yükseltmek isterken talep edebilmektedir. Aynı zamanda yurtdışına gidebilmek amacıyla vize başvurusu yapmak isteyen kişiler de gelir belgesini talep eder. Çünkü kurumlar kişilerden yurtdışına çıkabilmek için gelir belgesini talep etmektedir. Aynı zamanda vergi muafiyetinde bulunabilmek amacıyla da bazı kurumlar kişilerden gelir belgesini talep edebilmektedir. Bu durumda da kolay bir şekilde bu belge talep edilerek alınabilir.

Gelir Belgesi Nasıl Alınır?

Gelir belgesi ya da aile gelir belgesi almak isteyenler aslında birkaç farklı yolu izleyebilmektedir. Gelir belgesini alma süreci genel olarak kişinin çalışma durumuna göre farklılık gösterir. Gelir belgesi almak isteyen kişiler aşağıdaki yöntemleri takip edebilir;

  • Kamu kurumlarında çalışan ve görev alan kişiler gelir belgesini e- devlet sistemi üzerinden kolay bir şekilde alabilmektedir.
  • SGK çalışanları çalıştıkları kurum üzerinden gelir belgesini talep edebilir.
  • Bağ- Kur çalışanları sahip oldukları vergi levhaları aracılığıyla gelir belgelerine kolayca ulaşabilmektedir.
  • Emekliler de kamu çalışanlarında olduğu gibi e- devlet üzerinden kolay bir şekilde maaş bordrolarına ulaşabilmektedir.

E- Devlet’ten Gelir Belgesi̇ Nasıl Alınır?

Özellikle 2020 senesinde yaşanan Pandemi sonucunda artık e- devlet üzerinden çok çeşitli belgelere sahip olunabilmektedir. Sadece belgelere değil kişiler e- devlet üzerinden pek çok işlemini oldukça kolay bir şekilde evinden çıkmadan gerçekleştirebilmektedir. E devletten istenen belgeleri alabilmek için kişilerin e- Devlete kayıt olması oldukça önemlidir. E- devletten gelir belgesi almak isteyen kişiler aşağıdaki aşamaları takip etmelidir;

  • İlk olarak e- devlet kapısına giriş yapmak gerekir.
  • Giriş yapabilmek için kişilerin T.C. kimlik numarasına ve şifresine ihtiyacı vardır. ,
  • Kişiler daha önceden e- devlete giriş yapmadıysa bu durumda en yakın PTT şubesine giderek şifre alabilir. Bu şifreyle e- devlete giriş sağlanır.
  • E- devlet sistemine giriş yapıldıktan sonra ekrana çıkacak olan seçeneklerden ‘Kurumlar’ seçeneğine tıklamak gerekir. Buradan ‘H’ harfine tıklayarak ekrana gelen ‘Hazine ve Maliye Bakanlığı’ seçeneği seçilmelidir.
  • Hazine ve Maliye Bakanlığı seçeneği üzerinden borç hizmetine giriş yapmak gerekmektedir.
  • Açılan sayfalardan ay ve yıl seçenekleri belirlenmelidir. Buna yönelik olarak maaş bordrosu çıktısı kolay bir şekilde alınabilir.

Bankadan Gelir Belgesi Nasıl Alınır?

Kişiler pek çok yöntemler aracılığıyla gelir belgelerini kolay bir şekilde alabilmektedir. Gelir belgesi nedir konusunu merak edenler aynı zamanda direkt olarak bankaya da giderek bu belgeyi alabilir. Genelde kredi kartını açtırmak için ya da kredi kartı limitini artırabilmek amacıyla istenen gelir belgesi yine bankanın kendisinden talep edilebilmektedir. Bunun için kişiler ilk olarak gelirinin hangi bankaya gittiğini tespit etmektedir. Buna yönelik olarak direkt olarak o bankaya başvuru yapmak gerekir.

Bankaya başvuru yaptıktan sonra gişe işlemleri üzerinden çalışan personele gelir belgesi almak istendiği söylenmelidir. Buna yönelik olarak personelin alacağı T.C. kimlik numarası gibi çeşitli bilgiler sayesinde kolay bir şekilde gelir belgesi verilebilmektedir. Kişiler gelir belgesini bankadan doğru bir şekilde aldığında istenen kuruma iletebilmektedir. Eğer bankalar ya da gelir belgesinin istendiği kurum e- devlet üzerinden alınacak gelir belgesini de kabul ediyorsa hiç bankaya gitmeden direkt olarak evden internet aracılığıyla e- devlet üzerinden gelir belgesini almak da mümkündür.

Gelir Belgesi Muafiyeti Nedir?

Vergi muafiyeti mükellef olan kişilerin vergi dışında kalmaları durumuna denilmektedir. Gelir belgesi nedir konusunu merak edenlerin araştırdığı bir diğer konu da gelir belgesi muafiyetidir. Eğer bir vergi mükellefi (kurum ya da kişi) güncel kanununda bulunan hükümlere yönelik olarak vergiye tabi olmaması halinde vergi muafiyetinde olur. Vergi muafiyeti aslında iki şekilde olabilmektedir. Kısmi muafiyet ve tam muafiyet vergi muafiyetinin şekilleri arasında yer almaktadır.

Gelir Belgesi Muafiyetinden Kimler Yararlanabilir?

Pek çok kişi gelir belgesini muafiyetten yararlanabilmek için almaktadır. Ancak herkes bu muafiyetten yararlanamayabilir. Gelir belgesi muafiyetinden yararlananlar şu şekildedir;

  • Kişiler herhangi bir iş yeri açmadan tamamen gezici olarak ve direkt olarak tüketici odaklı çalışan ayakkabı tamircisi, kundura boyacısı, odun kırıcı, çamaşır kesesi, hamam, kömür kırıcısı, nalbant, fotoğrafçı, berber, musluk tamircisi, çilingir, kolayca, lehimci ve hallaç gibi küçük mesleklere sahipse yararlanabilir.
  • Bir iş yeri açmadan gezici konumunda tamamen perakende ticaretle uğraşan kişiler yararlanabilir. Sanat işini daha çok köylerde gezici bir şekilde yapanlar ya da bir iş yeri açmadan bu işe tamamen kanunun 47. maddesinde şartları sağlıyorsa yararlanabilir. Su, nehir, göl ve deniz geçitlerinde toplamda 50 rusüm tonilatoya kadar motorsuz ya da makinesiz nakil aracı işletenler ile hayvan arabası ya da hayvanlar nakliye işi yapanlar yararlanabilmektedir.
  • Ziraat işlerinde kullanabilmek amacıyla motor, traktör, hayvan ya da hayvan arabası gibi vasıtalar eşliğinde daimi olmamak şartıyla nakliyecilik yapacak kişiler yararlanır.
  • Gelir belgesi muafiyetinden nir iş yerini açmadan oturdukları evden imal ettikleri urgan, ip, mantı, erişte, tarhana, tığ ve örgü işleri, boncuk işleme, çiçek, payet, pul, paspas, fırça, turistik eşya, hasır, nakış işleri, çorap, çarşaf ya da örtü gibi ürünleri satarak gelir elde eden kişiler yararlanabilir.
  • Herhangi bir iş yeri açmadan kendine ait nam ve hesabına çalışma sureti amacıyla evden eve dolaşarak hurda toplayanlar ve bunlarla ticaret yapan kişiler yararlanır.
  • Kanunda bulunan 47. maddenin yazılı olan koşullarından tamamen kendi üretmiş oldukları ürünleri satan yorgancılık, kaşıkçılık, bastonculuk, ahşap boyama, el dokuma işleri, çömlek ve çini yapımı, bakır işletmeciliği, gibi kültürel ve sanatsal yanı olan mesleklere dahil olan kişiler faydalanabilir.

Gelir belgesi muafiyetinden yararlananlar arasında aynı zamanda elektrik piyasası kanununda bulunan lisansız yönetilebilecek faaliyetler için de geçerlidir. Gelir belgesi muafiyeti genel anlamda bu gibi sistemleri yürütenler için geçerlidir. Diğer mesleklerle kurumsal işleri olanlar bu yöntemden faydalanamaz.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

e-Devlet Doğrulanmış İlan Sistemi Nedir?

Bilgi BankasıBirevim

En Az Yakan SUV Araçlar

Bilgi BankasıBirevim

Taks ve Kaks Emsal Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Bilgi BankasıBirevim

Ülkemizde Satılan 3 Tekerlekli Motosiklet Modelleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

eighteen + 16 =