6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi BankasıBirevim

Fek Yazısı Nedir?

Bir ev satın alacaksınız fakat konut kredisi çekmeniz gerekiyorsa bilmeniz gereken pek çok önemli husus vardır. Konut kredisi vasıtasıyla ev aldığınız zaman kredi çektiğiniz banka tarafınca evinize borcunuza karşılık olarak güvence için ipotek konulmaktadır. Bütün kredi borcunuzu kapatıp ev üzerinde bulunan ipoteği kaldırmak istediğiniz zaman da bankaya sizin için fek yazısı hazırlanması hususunda başvuru yapmanız gerekmektedir. Bu yazımızda da fek yazısı hakkında bütün detaylara ulaşabilirsiniz.

İpotek Fek Yazısı Nedir?

Ev kredisinin hepsi ödendiği takdirde ipoteğin kaldırılması adına banka tarafınca hazırlanan belge fek yazısı belgesidir. Fek yazısı, banka tarafınca TKGM’ye teslim edilir ve işleme koyulduktan sonra ev üzerinde bulunan ipotek kaldırılır.

TKGM tüzüğünün 88. Maddesinde vatandaşların belgeleri elden teslim edilememektedir. Fek yazısı başvurusu yapılan bankanın, bağlı olduğu tapu müdürlüklerine bu belgeyi göndermesi gerekmektedir.

Fek Yazısı Nasıl Alınır?

İlk olarak sizlere kredi veren banka şubesine başvurarak fek yazısı talebinde bulunmanız gerekmektedir. Bazı bankalar bu fek belgesini hazırlamak adına belirlenen bir ücret talep edebilir. Burada unutmamanız gereken öncelikli noktalardan bir tanesi, imzaladığınız konut kredisi sözleşmesinde fek belgesi ile alakalı maddede herhangi bir ücret belirtilip belirtilmediğidir.

Eğer bu sözleşme kapsamında ücret ödemeniz gerektiğiyle alakalı bir cümle bulunmuyorsa bankanızın sizlerden ücret talep etmesine itiraz etme hakkınız bulunmaktadır. Bunun yanı sıra bu yazının hazırlanmasın herhangi bir masraf yapmanıza gerek yoktur.

Fek Yazısı Almak Ne Kadar Sürer?

İpoteğin mal üzerinden kaldırılması adına kredi kullanılan bankadan borcunun silindiğini gösteren fek yazısı belgesinin alınması şartı bulunmaktadır. Bu hususta en merak edilen konulardan bir tanesi de bu yazının ne kadar süre içerisinde sizlere ulaştığı noktasıdır.

Konut kredisinin tamamlanmasından sonra taşınmaz üzerinden ipoteğin kaldırılması gerekmektedir. Konutun üzerinden ipoteğin kaldırılması için başvurulan bankadan ipotek fek yazısı alınması şartı bulunmaktadır.

Bankadan istenilen ipotek fek belgesi, Tapu Sicil Müdürlüğüne başvurulup, tapu üzerinde bulunan ipotek gereken işlemler tamamlandıktan sonra kaldırılmaktadır ve tapunuz üzerinde ipoteğin fek edilmesi ifadesi eklenmektedir. Son derece kısa süren bu işlem sizler için son derece önemli bir şeydir. Öte yandan ipotek fek belgesi alındıktan sonra muhakkak bir sene içinde Tapu Sicil Müdürlüğüne gidilerek ipoteğin kaldırılması işleminin tamamlanması gerekmektedir. Diğer türlü sicile işleyecek olan kurum, bu belgeyi güncellemek isteyebilir. Bu konuya da dikkat ederek işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz.

Fek Yazısı İçin Fek Onayı İsteniyor

Fek belgesini alabilmek için yapılması gereken öncelikli şey bankaya dilekçe verilmesidir. Dilekçenin kapsamında, banka tarafından hazırlanan fek belgesinin noter tarafından onaylanması ve noter onay tarihini takip eden bir sene içinde Tapu Sicil Müdürlüğü’ne başvurularak sicile işletilmesi gerekmektedir. İpoteğin fek edilmesi olarak bilinen bu işlem, konut üzerinde var olan ipoteğin tapu kayıtlarından kaldırılması olarak anlamlandırılır.

Fek belgesinin banka tarafından hazırlanması ve noter onayı gerektirmesi neticesi bazı masrafların ortaya çıkmasına neden olur. Fek belgesi ve noter ücreti masrafları adı altında toplanan bu ücretler, yasal bir geçerlilik söz konusu olmasa dahi, genellikle tüketicilerden istenilir. Bankalara göre farklılık gösteren miktarlarda istenilen bu ücretlerin nasıl alınacağını, ipoteğin başlangıcı esnasında imzalanan belgeye işlenir.

Fek Yazısı Almak İçin Hangi Belgelere İhtiyaç Duyulur?

Bir konut üzerinde var olan ipoteğin kaldırılması için hazırlanması gereken fek yazısını almak için öncelikli olarak bankaya teslim etmeniz gereken birkaç belgeler mevcuttur. Bu belgeler şu şekildedir;

  • C. kimlik numaranız ya da mülk sahibi farklı kişiler ise bu kişilere ait vergi numaraları,
  • Alacaklı tarafın ve mülk sahibinin nüfus cüzdanı ya da pasaportu ve fotokopileri,
  • Borçlu olan mülk sahibinin 2 adet, alacaklı tarafın ya da temsilcisinin 1 adet son 6 ay içinde çekilmiş olan fotoğrafları,
  • Borçlu olan mülk sahibinin ya da alacaklı tarafın temsilcileri varsa bu kişilerin temsilcilik yetkisini gösteren belgeler,
  • İpotek edilen mülke ait tapu senedi. Eğer senet yoksa ada/parsel numaralarının yer aldığı bir belge göstermeniz gerekmektedir. Eğer elinizde bunlarla ilgili hiçbir belge yoksa mülk sahibinin sözlü olarak yapacağı bildirim de bu hususta geçerli sayılmaktadır.

Bütün bu belgeleri eksiksiz olarak teslim ettiğiniz ve borcunuzun hepsini ödediğiniz zaman kendi adınıza bir fek belgesi hazırlanır ve mülkünüzün üzerindeki ipoteğin kaldırılmasının önünde herhangi bir engel kalmaz. Bu adımdan sonra yapılması gereken tek şey ise hazırlanan fek belgesinin noter tarafından onaylanması ve en geç bir sene içinde Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nde sicile işletmektir. Daha sonrasında Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nde ipoteğiniz fek edilmektedir ve mülkünüz tamamen sizin üzerinize geçmektedir.

İpoteğin Fek Edilmesi Ücreti Nedir?

Bankalardan alınacak ipoteğin fekki belgesi günümüzde oldukça masraflı ve zahmetli olmaktadır. Bu işlem için bankaların belirlediği bir ücret olmamakla beraber her bankanın belirlediği ücret de farklılık göstermektedir. Tapu Sicil Müdürlüğü, bu belge olmadan işlem yapmadığından dolayı bu belgeye almak zorunludur.

Konut için çekilen krediyi faizi ile geri ödeyen kredi müşterileri konutun borcunun bitmesinden sonra genellikle bu fek belgesi için ücret ödemek istemezler ancak yine de bu meblağdan kaçınmak için bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Daha krediyi çekerken imzalanan belgenin içerisinde bile yer alan ipotek fek ücreti için krediyi çekerken dahi bazı hususlara dikkat etmek önem arz etmektedir. Aksi halde ev kredisi bittiği zaman ipotek fekki adın bu ücretin ödenmesi bir gereklilik haline gelmektedir.

Bankalar tarafınca konut kredisi çekme esnasında müşteriye imzalaması adına verilen sözleşmenin maddeleri içerisinde ipotek fekki ücretinin kişi tarafından ödenmesi gerektiğinin yer aldığı bir madde de yer almaktadır. Bu maddenin bulunduğu sözleşmenin kredi çeken kişi tarafından imzalanması durumunda kredinin bitiminde ipotek fek belgesi almak için banka müşteriden ücret talep etmektedir ve bu madde sözleşmede yer aldığından dolayı kredi müşterisinin bu ücreti ödememek gibi için itiraz hakkı da bulunmamaktadır.

Fek Yazıcı Ücretine İtiraz Süreci

Özel bankalara tarafından istenilen fek yazısı ücretine itiraz süreci hususunda bazı haklarınızın olduğunu bilmeniz ve bu bedeli ödememeniz için yapmanız gerekenleri öğrenmeniz önemlidir. Çünkü bankaların fek belgesi vermek için istedikleri ek ücretlerden kazandıkları haksız kazançlar her sene 150 milyon ile 200 milyon arasında değişmektedir. Eğer sizler de böyle bir durumla karşılaşırsanız itiraz etmek hakkınızın olduğunu unutmamanız gerekir. Bu itiraz süreci 1 yıla kadar sürebilir. Bundan dolayı öncesinde muhakkak bankanın sizden istediği bedeli ödemeye özen göstermeniz de gerekmektedir.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

e-Devlet Doğrulanmış İlan Sistemi Nedir?

Bilgi BankasıBirevim

En Az Yakan SUV Araçlar

Bilgi BankasıBirevim

Taks ve Kaks Emsal Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Bilgi BankasıBirevim

Ülkemizde Satılan 3 Tekerlekli Motosiklet Modelleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

14 − 7 =