Siz de evinizin depreme dayanıklılığını ölçebilirsiniz. Eviniz depreme dayanıklı mı sorgulama önlem almak açısından da oldukça önemlidir. Peki ama nasıl? Bunun farklı yöntemleri bulunmaktadır. Ama en iyi yöntemlerden biri de profesyonel bir yerde ölçmektedir. Evinizin depreme dayanıklılığını ölçmek profesyonellerin işidir. Bunun için gerekli yerlere başvuru yapmanız ve uzmanların gelip evlerinizi kontrol etmeleri gerekmektedir. Bu kontrolü bağımsız şirketlere yaptırabileceğiniz gibi belediyelere de yaptırabilirsiniz. Bu hesaplamaların yapılması insanların önlem alması açısından oldukça önemlidir.
Uzman ekiplerle yapılan bu araştırma da oldukça önemlidir. Sizin de şehrinizde deprem olma riski varsa ve eviniz fay hattı üzerinden geçiyorsa bu durumda yapmanız gerekenlerin başında bu önlemi almak olacaktır. Eğer binanız depreme dayanıklı değilse bu durumda yapmanız gereken binanın bakım ve tekrar yapı aşamasını gerçekleştirmektir. Bunun için binayı yıkmak gerekebilir. Bu şey doğrultusunda binanızın dayanıklılık raporu belediyeler tarafından size bildirilir. Bu noktada binada yaşayan herkesin koordineli davranması ve bu sürece uyumlu davranması da şarttır. Evim depreme dayanıklı mı diye merak edenlerin yapması gereken ilk şey bu araştırmayı başlatmak olacaktır.
Deprem ve Önlem
Ülkemiz deprem kaçınılmaz ve önlem alınması gereken bir gerçektir. Bu nedenle de binaların sağlam yapılması ve dayanıklılığının ölçülmesi de şarttır. Böyle bir durumda yapılması gerekenlerin başında binanızın kontrolünü yaptırmak ya da yeni bir eve geçecekseniz binanın dayanıklılığını ölçtürmeniz olacaktır. Tüm bunlar oldukça önemli ve dikkat edilmesi gereken detaylar arasındadır.
Ülkemizin yaklaşık % 42’lik bölümü fay hatlarına sahip olup deprem riskini de içerisinde barındırmaktadır. Bu nedenle önlem alınması ve tedbirli olunması da şarttır. Ne yazık ki bizi öldüren deprem değil dayanıksız binalardır. Bununla ilgili denetimin başlatılması ve sıkı bir şekilde eviniz depreme dayanıklı mı testi yapılmalıdır.
Depreme Dayanıklılık Testi Nasıl Yapılır?
Evlerin depreme ne kadar dayanıklı olduğunu anlamak oldukça zordur. Bunu bilgi sahibi olmayan birisi öğrenemez. Bunun için uzman ya da belediye görevlileri gerekmektedir. Bunun için kurulan şirketlerle iletişime geçip anlaşma ile binanızın kontrolünü sağlayabilirsiniz.
Uzmanlar gerekli ekipmanları ile binanın kolonlarına, duvarlarına ve zeminine bakarlar. Bu noktada önemli olan detaylar ve bakılması gereken kısımlar buralardır. Daha sonra bu incelemeye bağlı olarak da bir rapor çıkartılır. Raporun içeriğine bağlı olarak bina eğer depreme dayanıklı değilse yıkılır ve tekrar yapılır. Bunun için bina sakinlerinin hepsinin ortak kararı lazımdır. Hep birlikte ortak onay verilmelidir.
Depreme dayanıklılık oldukça önemlidir. Binaların tamamı bu durum dikkate alınarak yapılmadır. Binaların sağlam olması depremde sizi koruyacak temel etkenler arasında yer almaktadır.
Depreme Dayanıklılık Kime İnceletilir?
Bunu ne yazık ki kendiniz evde kontrol edemezsiniz. Bunun için gerekli ekipmanlar ve bu alanda uzman kişilerin olması gerekmektedir. Böylece depreme dayanıklılığı uzman kişiler yapar ver size bir rapor sunarlar. Bağımsız şirketler de bu görevle dayanıklılık testi yaptığı gibi bulunduğunuz ildeki belediyeleri de bu alanda test yapmaktadır.
Bu bağlamda bu noktalara dikkat edilmesi ve gerekli önlemlerin alınması da oldukça önemlidir. Siz de bir şey olmaz diye düşünüp tedbiri elden bırakmayın. Önceliğiniz önlem almak olsun. Önleminizi alın ve gerisini kadere bırakın. Depreme dayanıklı ev hayat kurtarır siz de bunun bilinciyle hareket edin ve önleminizi de öncesinde alın.
İstanbul Büyükşehir Belediyesinin (İBB) Deprem Testi Projesi
İBB deprem testi ile İstanbul’daki mevcut yapıların depreme dayanıklı olup olmadığı ölçülmektedir. Binaların deprem risk performanslarının değerlendirilmesi için çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışmalar sonucunda el edilen veriler gruplandırılarak dijital ortama taşınmaktadır.
Yapıların deprem risk performansları belirlenerek depremde alınacak hasalar analiz edilmektedir. Yapının sağlamlığı izlenerek, dinamik özellikler belirlenmektedir. Deprem gibi ani şoklar sonrasında oluşacak hasarların yerleri ve dereceleri tespit edilmektedir.
Tüm bu işlemler ile binalardaki deprem riskleri tespit edilmektedir. İBB deprem testi projesinde, binanın durumunu belirlemek için belirli işlemler yapılmaktadır. Bu işlemler ile ilgili bir sıralama yapacak olursak;
- Kolon sıvaları kaldırılarak beton yüzeyin sertliği ölçülür,
- Herhangi bir kolondan beton parçası alınarak, betonun tipi ve paslanma durumu belirlenmektedir,
- Perde, kolon ve kat ölçüleri alınarak kat planı çıkarılır,
- Duvar tarama cihazları ile kolon – perde donatının aralıkları belirlenir,
- Düzensiz durumlar ve bina dış ölçüleri tespit edilir.
Bu şekilde test için gerekli olan veriler toplanır. Depreme dayanıklı bina için bu işlemlerin yapılması şarttır.
Depreme Dayanıklı Olmayan Evler Nasıl Anlaşılır?
Bazıları kolonları kesip binaların depreme dayanıklılık durumunu azaltıyorlar. Bu noktada dikkat etmek oldukça önemlidir. Binalarınızın depreme dayanıklı olması için kolonların içerisinde kullanılan malzeme demir gibi faktörler oldukça önemlidir. Duvarların fazla ince olması ve yamulmuş kolonların bulunması da oldukça risk içeren faktörler arasında yer almaktadır.
Duvarların ince olması ya da zeminin bataklık olması gibi etkenler de depreme dayanıklılığı etkileyen etkenler arasında yer almaktadır. Binanın genel duruşunda bir yamulma ya da esneme varsa bu da binanın depreme dayanıklılığı konusunda bilgi edinmemizi sağlıyor. Bu tarz yamulma ve esnemeler binanın depreme dayanıksız olduğunu gösteren faktörler arasında yer almaktadır.
Binanın ara katlarında ya da giriş katlarında kolonların kesilmiş olması büyük bir tehlike arz etmektedir. Kolonları kesilen binalar depremden en çok zarar gören binalar arasında yer almaktadır. Depreme dayanıklılık konusunda hassas olunmalı ve gerekli önlemler alınmalıdır.
Evinizin Depreme Dayanıklılığını Anlamak İçin Nelere Bakılmalı?
Söz konusu doğal afetler olunca, doğaya müdahale edemeyeceğimizi hepimiz biliyoruz. Ancak oluşacak doğal afetlere karşı önemler alarak, olası afetlerin yıkıcılığını engelleyebiliriz. Depremde bu afetlerden biridir.
Birçok kişinin merak ettiği soru Evinizin depreme dayanıklı olduğunu anlamak için yapılması gerekenler? Depreme karşı önlem almanın başında, binaların depreme karşı dayanıklı olup olmaması gelmektedir. Binanızın depreme karşı dayanıklı olup olmadığını öğrenmek için uzman bir ekibin yapınızda bulunan duvarları, kolonları ve zemini incelemesi gerekir
Konakladığınız binaya önceden uzmanlar gelerek deprem risk raporu oluşturmuş olabilir. İkamet ettiğiniz ilçenin belediyesine giderek bu bilgiyi öğrenebilirsiniz.
Zorunlu Deprem Sigortası Poliçesini Yenilemeyi Unutmayın!
Türkiye’de Doğal Afet Sigortaları Kurumu tarafından sunulan Zorunlu Deprem Sigortası, depremin doğrudan neden olduğu maddi zararlara karşı kişilere güvence sağlamaktadır. Deprem sigortası ile deprem sonucunda oluşan yangın, infilak, dev dalga ya da yer kaymasının, sevdiklerinize ve kendinize verdiği maddi zararlar güvence altına alınmaktadır.
Ev ya da iş yeri sahibiyseniz ilk olarak zorunlu deprem sigortası yaptırmanız gerekir. Bu sigorta ile oturduğunuz bina ister oturulmaz durumda olsun, isterse kısmi hasarlı olsun, zararı en kısa zamanda tazmin edilerek yaşamınızın normale döndürülmektedir. Bu nedenle bu sigortanın yaptırılması hem size hem de çevrenize faydalı olacaktır.
Riskli Binalar İçin Sorgulama Yaptırmak
Binaların riskli olup olamamasını belediyelere başvuru yaparak öğrenebilirsiniz. Ayrıca bulunduğunuz yer üzerinden bir fay hattı geçip geçmediğini de öğrenebilirsiniz. Eğer binanız riskliyse bu durumda yapmanız gereken şeylerden biri de tahliye işlemlerini başlatmaktır. Tüm bina halkının bu konuda onayının alınması ve buna bağlı hareket edilmesi oldukça önemlidir.
Bina güvenliği ve sağlamlığı ölçülürken de aynı şekilde herkesin onayının alınması gerekmektedir. Depreme dayanıklı ev hem sizin içinizi rahatlatacak hem de önleminizi aldığınız için olası bir deprem durumunda rahat olmanızı sağlayacaktır.
Binaların Yaşı Önemli Midir?
Binaların ne kadar yaşlı olduğu da depreme dayanıklılık açısından önem arz eden detaylar arasında yer almaktadır. Binanızın yaşı ilerledikçe depreme dayanıklılığı azalabilir. Ancak bu konuda net bir bilgi vermek doğru olmaz. Net ve doğru bir bilgiye ulaşmak istiyorsanız binanızın depreme dayanıklılığını inceletmeniz gerekecektir. Evim depreme dayanıklı mı? Sorusuna yanıt aramak için uzmanlardan ve belediyelerden yardım alınması gereklidir.
Can güvenliğiniz için binalarınızı kontrol ettirin ve gerekli önlemleri erkenden alın. Evinizin yaşına ve yapısının ne kadar sağlam olduğuna da mutlaka dikkat etmelisiniz. Yaş faktörünü de dikkate almanın önemi olduğu gibi bu noktada dayanıklılık ve malzemelerin nasıl kullanıldığı faktörünü de dikkate almalısınız.
Bina Riskli Çıkarsa Ne Olur?
Yaşanan büyük depremden sonra birçok kişi oturduğu bin için deprem testi yaptırmaktadır. Deprem testi yaptırmak isteyenlerin merak ettiği sorulardan biride bina deprem riskli çıkarsa ne olur?
Bir binanın riskli çıkması, depremde ciddi hasar alacağı ya da çökme riski taşıdığı anlamına gelmektedir. Böyle bir durumda, binanın deprem riskini azaltmak için yapılması gereken şeyler belirlenmektedir.
Bakanlık onaylı bir firma tarafından yapılan testlerde bina riskli çıkarsa, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi kanunu kapsamında 60 günden az olmamak kaydıyla bina için tahliye kararı verilmektedir. Sonrasında yıkım süreci başlamaktadır.
Özel firmalar tarafından yapılan testlerde bina riskli çıktı ise bunun bir yaptırımı bulunmamaktadır. Kat mülkiyet kanunu gereğince binanın yıkılması ya da güçlendirilmesi gibi durumlara kat malikleri karar vermektedir. Analiz sonuçlarına göre yapı riskli çıktığında maliklerden biri yıkım ya da güçlendirme çalışmalarına karşı çıkarsa, hukuki yöntemler ile çalışmaya devam edilmektedir. Maliklerden biri analizin riskli çıktığı durumlarda bakanlığa tahliye için başvuru yaparsa, bakanlık binanın boşaltılmasına karar vermektedir.