Kirada oturan kişilerin karşılaşabileceği sorunlardan biri tadilat nedeni ile ev sahibinin kiracıyı evden çıkarmak istemesi olabilir. Peki, ev sahibi tadilat sebebiyle kiracıyı evden çıkarabilir mi? Kiracıyı evden çıkarmak için tadilat veya inşaat işleri gibi etkenler ile kiracı tahliye edilemez. Bunun için ev sahibi tahliye davası açsa da kanunlar kapsamında kiracı koruma altına alınır ve mülkte ikamet etmeye devam eder. Tahliye sebepleri arasında bulunan inşaat ve tadilat için bazı şartların yer alması gerekir. Fakat kanunlar kiracıyı koruduğu için ev sahibi tadilat veya inşaat işleri için kiracısını çıkaramaz.
Ev sahipleri hangi durumlarda kiracıyı evden çıkarabilir? Mülk sahibi kira sözleşmesini feshedebilir. Bununla beraber kiracı, kira senesi içinde kirayı ödemediği durumda iki kez yazılı ihbar olarak kiracıya bildirildiğinde kiracı evden çıkarılabilir. Ayrıca kiracının komşuları rahatsız etmesi sonucu kiracı evden çıkarılabilir. Bu etkenlerin yanı sıra kira sözleşmesini süresi 10 seneyi doldurduğunda veya kiracı iflas ettiğinde ev sahibi sözleşmeyi feshederek kiracıyı çıkarma hakkı doğar. Bunu aksine mülk sahibi inşaat veya tadilat nedeni ile kiracısını çıkarma hakkına sahip değildir.
Özellikle tadilat sebebiyle ev sahipleri kiracının evden çıkmasını isteyerek hak iddia edebilir. Fakat ev sahipleri kiracıyı evden çıkarmak için belirttiğimiz hususları yerine getirmesi gerekir. Aksi takdirde kanun kiracının yanında olarak tadilat nedeniyle kiracıyı evden çıkartmaz. Ancak kiracı iflas ettiğinde, kira sözleşme süresinin dolması, ev sahibinin ya da ailesinin konut ihtiyacı olarak taşınmazın bulunduğu yerde başka bir mülk olmaması, kira senesi içerisinde kirasını ödememesi ve kiracının komşuları rahatsız etmesi üzerine kiracı evden çıkarılır.
Kiracı Tahliye Sebepleri Nelerdir?
Hem mülk sahiplerinin hem de kiracıların merak ettiği başlıca konulardan biri tahliye nedenidir. Peki, kira sözleşmesi bitiminde kiracı evden çıkarılır mı? Kiracı tahliyesi Türk Borçlar Kanunu ile belirlenmektedir. Kanunda yer alan 347’inci maddede kira sözleşmesinin bitmesi sebebiyle ev sahibinin kiracısını evden çıkaramayacağı net bir şekilde belirtilmiştir. Fakat kiracıyı evden çıkarmak için bazı tahliye sebepleri bulunmaktadır.
Bir üst başlıkta belirttiğimiz gibi kiracının kira senesi içinde kirayı ödememesi ve iki kez yazılı İhtar olarak kiracıya bildirilmesi, kiracının iflas etmesi, kira sözleşmesinin süresinin 10 yılı aşması, kiracının komşuları rahatsız etmesi, ev sahibinin ya da ailesinin konut ihtiyacı olarak taşınmazın bulunduğu yerde diğer bir mülkün bulunmadığı durumlarda kiracı tahliye edilebilir.
Tadilat Nedeniyle Tahliye Şartları Nelerdir?
Mülk için yapılacak her tadilatta ev sahipleri, kiracının çıkarılması talebinde bulunamaz. Tadilat nedeniyle kiracıyı tahliye etmek mümkün olsa bile tadilatı bazı şartlarını yerine getirmek gerekiyor. Bu tadilatın onarım, yenileme veya değişim kapsamına girmesi gerekmektedir. Dolayısıyla kiralanan taşınmaz yıkılarak yeniden inşa edilecek ise veya kullanılması mümkün olmayan bir tadilat yapılacak ise ev sahibi tarafından tahliye davası açılabilir.
Eski binanın güçlendirilmesi ya da yıkılarak yeniden yapılması, inşaat sebebiyle kiracı tahliye nedenlerinin başında gelmektedir. Bina yıkılmayacak olsa da daireye yeni kat eklenmesi ya da 2 dairenin birleştirilmesi gibi daire kullanım alanını etkileyen tadilatların yapılması durumunda kiracı’nın tahliyesi istenebilir. Fakat uygulanacak projenin mahkeme tarafından kabul edilmesi ve inşaat projesi gerektiren bir çalışmanın olması şarttır. Sadece estetik amacı ile yapılacak olan tadilat işlerinde esas kabul edilemez. Aynı zamanda tahliye davası için tadilatın gereken koşulları karşılandığına dair proje ayrıntıları hakime sunulur. Eğer yapılacak tadilatta koşullar sağlanmıyorsa ve tadilat süresinde mülkün kullanımı ile tahliye davası ev sahibinin aleyhine sonuçlanabilir.
Ev Sahibi Kendim Oturacağım Diyerek Çıkarabilir Mi?
Ev sahibi kiraya verdiği mülkte kendi ihtiyacı doğrultusunda kiracısını evden çıkarma hakkına sahiptir. Ancak bunun için Sulh Hukuk Mahkemesi’nde “İhtiyaç Nedeniyle Tahliye Davası” açması gerekir. Davada gerçekten ihtiyaç sahibi olmasını samimiyetle ispatlaması gerekir. İhtiyaç sebebi ile kiracı tahliye edildikten sonra 3 sene boyunca tekrar kiralama yasağı söz konusu olur. Dolayısıyla bu durum mülk sahibinin aleyhine olur.
Tahliye Davası Açmak
Ev sahibi tadilat nedeniyle Kiracıyı evden çıkarmak için tahliye davası açma hakkında sahiptir. Mahkeme her ne kadar kiracıyı korusa da ev sahibi bu hakkını kullanabilir. Peki, tahliye davası nasıl açılır? Kirasını düzenli ödeyen kiracı için Sulh Hukuk Mahkemesi’nde “İhtiyaç Nedeniyle Tahliye Davası” açarak kendisinin, eşinin, üst soyu, alt soyu ya da bakmak ile yükümlü olduğu kişinin ihtiyacı sebebiyle kiralanan taşınmazın tahliye edilmesinin zorunluluğunu ispatlamak durumundadır. Kira bedelini eksiksiz ve düzenli olarak ödeyen bir kiracıya tadilat işleri için tahliye davası açması önerilmez.
Ev Sahibi Kiracıyı Zorla Evden Çıkarabilir Mi?
Ev sahibi kiracısını zorla evinden çıkaramaz. Kiracının tahliyesi için bazı durumlar kanunlar ile sınırlıdır. Kiracıyı tahliye etmek isteyen mülk sahibi mahkemeye başvurmalıdır.
Kiracının Tadilat Hakkı Var Mı?
Kiracıların tadilat hakkı, Türk Borçlar Kanunu’nun 321’inci maddesinde belirtilmiştir. Kiracılar, ev sahiplerinden yazılı rızaya sahip ise mülk içerisinde değişiklik ve yenilik yapabilir. Dolayısıyla kiracının tadilat hakkı izin aldığı sürece vardır. Fakat bu değişikliklerde dikkat edilmesi gereken unsurlar bulunmaktadır. Örneğin ev içerisinde elektrik tesisatı ile alakalı bir sorun var. Bu problemin kiracı tarafından çözüldüğünde bir anlaşma olmaması durumunda tadilatın bedeli kiraya veren kişi tarafından karşılanmalıdır. Aynı zamanda kiracı keyfi için bir değişiklik yapıyor ise bu süreçte ev sahibi yükümlülüğe sahip olamaz.