Siz de çekme belgesi nedir diye merak ediyorsanız bu yazımızı okudunuz bu konu hakkında detaylı bir şekilde bilgiye sahip olabilirsiniz. Uzun süre boyunca kullanılmayacak olan araçların trafikten çekildiğini belirtilen belgelere çekme belgesi adı verilmektedir.
Ancak bu belge kendilerinden çıkmamakta bu belgeyi alabilmek için araç sahibinin gerekli kurumlara başvurması lazımdır. Araç sahibi bu belgeyi gerekli kurumlara bildirdikten sonra şartlar da yerine getirildiği takdirde trafikten çekildiği belirtilmektedir. Aynı zamanda gerekli şartlar yerine getirildikten sonra bu belge İptal de edilebilmektedir. Siz de çekme belgesi almak istiyorsanız resmi kurumlara ve gerekli yerlere beyanlarda bulunmalısınız.
Çekme Belgeli Araç
Birbirinden farklı nedenlerle trafikten çekilmiş olan araçları tanımlamak için kullanılan kelimeye çekme belgeli araç adı verilmektedir. Özellikle kaza sonucu kullanılamaz hale gelen araçların trafikten çekilmesini beyan etmek için alınan şeylerden biri olarak da karşımıza çıkmaktadır. Bunun istenmesinin asıl sebeplerinden biri taşıtların vergi yükümlülüğünü üstlenmek ve bunun altından kalkmak içindir.
Bu tarz araçlar trafiğe çıkması yasaklanarak noter sayesinde de kolay bir şekilde satışı yapılmaktadır bu nedenle herhangi bir zorluk çıkarmaz iken çekme belgeli araç satımında noterler huzurunda satılabilmektedir. Siz de bu süreci yönlendirerek aracınızda trafikten çektirebilir ve buna bağlı olarak noterde satışını gerçekleştirebilirsiniz.
Hurdadaki Belgeli Araç Trafiğe Çıkabilir Mi?
Eğer aracınız çekme belgeliyse ve hurda belgesi nedeniyle tescil izni olmadan herhangi bir şekilde trafiğe çıkması mümkün değildir. Aynı zamanda yaşı 16 dan büyük olan araçların hurdaya çıkarıldıktan hemen sonra numarasının yazılı olmadığı parçaların satışı yapılarak değerlendirilmesi de mümkündür.
Böylece trafiğe çıkarılabilmesi sağlamak için öncelikle yapılması gereken şeyler resmi prosedürlere uygun davranmaktır. Süreç eksiksiz bir şekilde yönlendirilecek böylece gerekli onaylar alındıktan sonra hurda belgeli araçların trafiğe çıkarılmasına izin verilecektir.
Özellikle bu noktalarda gerekli sorunların çözülmesi ve böylece trafiğe çıkarmak için engellerin aşılması gerekmektedir. Siz de bu noktada çekme belgesi nedir sorusuna cevap arayarak böyle bir belgeyi talebinde bulunabilir ya da böyle bir belgeniz varsa İptal için başvuru yapabilirsiniz.
Çekme Belgeli Aracı Trafiğe Çıkarmak İçin Neler Yapılmalı Ve Hangi Yollar İzlenmelidir?
- Özellikle satın alınan aracın çekme belgeli olması tekrar trafiğe çıkabilmek için muayeneden geçmesine neden olmaktadır.
- Özellikle motor ve fren mekanizması aynı zamanda elektrik aksamları ön düzene gibi bölgeler muayenede sorun teşkil ederse tamir ettirilerek trafik için güvenli hale gelirse sağlanmalıdır.
- Aynı zamanda muayene yerine gitmeden önce trafik sigortası ve egzoz muayenesi de yaptırılmalı böylece bu alanlarda sorun çıkarılmasının önüne geçilmelidir.
- Eğer hala trafiğe çıkış izni yoksa muayeneyi yerine aracınızda bir çekici yardımıyla da gönderebilirsiniz.
- Ayrıca araç muayenesi tamamlandıktan hemen sonra araç tespit raporu alınmalı ve tarafınıza bu rapor teslim edilmelidir.
Çekme Belgesinin Alınması
Uzun süre boyunca yurtdışında bulunmak ve motorlu taşıtlar vergisinden muaf olmak gibi ya da onların masrafı yüksek bir trafik kazası sonucunda çekme belgesi almak isteyen araçlar ve bunun sahipleri belgeyi almak için bazı hususları yerine getirmelidir.
Bu gerekli hususları ve resmi prosedürleri yerine getirdikten sonra belgenin alınmasını önünde herhangi bir engel kalmayacak ve çekme belgesini nasıl alınır sorusuna cevap bulduktan sonra siz de sürece istediğiniz gibi yönlendirileceksiniz. Böylece eksiksiz bir şekilde prosedürleri yerine getirecek ve sürece en iyi şekilde tam anlayabileceksiniz.
Tekme Belgesi Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Ve Yapılması Gerekenler
- Özellikle ilk olarak vergi dairesine gidilerek aracın herhangi bir borcunun olup olmadığına dair yazılı bir resmi belge alınmalıdır.
- Vergi dairesine giderken araç ruhsatının ve sökülmüş plakalarının mutlaka yanınızda olması gerekmekte ve bunların eksiksiz olması gerekir.
- Aynı zamanda araç üzerinde olan trafik cezaları ödenmeli ve buna bağlı olarak varsa banka ipoteği kaldırılmalıdır.
- Ayrıca şoförler ve otomobilciler odasına talepte bulunarak 2 adet araç trafik ve tescil müracaat işlem formu edilmeli aynı zamanda bu belgeye el yazısı kullanmadan daktilo veya bilgisayar yarısıyla doldurulması gerekmektedir.
- Belge doldurulduktan sonra usulüne uygun bir şekilde dilekçe yazılmalı ve çekme belgesi istediğinizi dilekçede beyan etmelisiniz.
- Ayrıca trafik tescil Şube Müdürlüğüne şeklinde başlayan dilekçeyle ayrıca trafiğe çıkarmayacağını hızı ve nakil sırasında çekici araçlardan yararlanacağını belirterek aracın bulunduğu yerin adresine de açık ve net bir şekilde mutlaka bildirmeniz gerekmektedir. Bu bilgilerin eksiksiz olması oldukça önemlidir.
- Tüm bu işlemler tamamlandıktan sonra plakanızı ve evraklarla birlikte trafik tescil ve denetleme büro amirliğine başvuru yaparak süreci bir adım daha ileriye taşıyabilir ve böylece işlerinizi daha da kolaylaştırabilirsiniz.
- Tüm bu süreçler tamamlandıktan sonra kısa kısa süre sonra tarafımıza bilgilendirme gelecek ve aracınızın trafikten çekildiğini belirten araç trafik tescil belgesine alabileceksiniz. Çekme belgesi nedir sorusunun cevabı sizlere yukarıda net bir şekilde belirtilmiş olup yukarıdaki hususlara harfiyen uyduğunuz takdirde siz de belgeyi alabileceksiniz.
Çekme Belgesi Nereden Edinilir?
Öncelikle bu tarz belgeleri almak için araç sahiplerinin ilçe emniyet müdürlüklerine başvurması gerekmektedir. Başvuru yapıldıktan sonra trafik tescil ve denetleme büro amirlikleri tarafından alınan ve çekme belgesi olarak sizlere verilen belgeler ve buna bağlı olarak istenen resmi evraklar tam ve eksiksiz bir şekilde gerekli yerlere bildirilmelidir. Çekme belgesi çıkarılması gerekli prosedürleri gerektiren resmi işlerden ibarettir.
Gerekli işlemler tamamlandığı takdirde süreç pratik bir şekilde yönlendirecek ve eksiksiz bir şekilde yapılacaktır. Siz de bu noktalara dikkat ederek süreci yönlendirebilir ve en kısa sürede süreç hakkında geri dönüşe ulaşabilirsiniz.
Çekme Belgesi İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
- Özellikle 2 adet araç trafik tescil ve müracaat işlem formu edinilmelidir
- Araç sahibinin çekme belgesi dilekçesi vermesi gerekmektedir
- Vergi borcuna olmadığını gösteren belge mutlaka araç sahibinin yanında bulunmalıdır
- Aracın ruhsatı ve kişinin ehliyeti yanında bulunmalıdır
- Araç sahibinin kimlik kartı da eksiksiz bir şekilde kişinin yanında bulunmalıdır yukarıda istenen belgeler araç kimin üzerindeyse onun tarafından tamamlanmalı ve gerekli yerlere böylece müracaatı başlatılmalıdır.
- Yukarıda da belirtilen ve istenen belgeler tamamlandıktan sonra çekme belgesi nedir ve alınır sorusuna siz de kolay bir şekilde cevap bulabilir ve böylece resmi prosedürleri yerine getirebilirsiniz.
Onay Ve Duyuru
Gerekli işlemleri resmi prosedürlere uygun olarak yaptıktan sonra tarafınıza belgenin çıkarıldığına dair bilgilendirme yapılacak ve böylece belgenin çıktısını alarak sizle çekme belgesini kullanabileceksiniz.
Tüm bu süreçlerin eksiksiz bir şekilde yapılmasıyla ve resmi prosedürlere uyarak süreci tamamlamanız da mümkündü. Aynı zamanda çekme belgesi tescili belgeleri çıkarmak resmi prosedürleri uygulamak ve eksiksiz evrak teslimlerini yapmaktan ibarettir. Bu noktaları tamamladıktan sonra siz de en kısa sürede belgeye ulaşabilecek ve böylece sürece sorunsuz bir şekilde yönlendirileceksiniz.
Aynı zamanda çekme belgesi çıkarma maliyetleri de değişim göstermekte bunun için resmi yerlere bildirilerde bulunmanız gerekmektedir. Böylece siz de en kısa sürede belgeyi çıkarabilecek ve dilediğiniz gibi belgeyi resmi bir evrak olarak kullanma olanağı bulacaksınız.