Arsalara ödenecek vergiler, arsanın bulunduğu ülke ya da bölgeye göre değişiklik göstermektedir. Arsa alırken hangi vergiler ödenir? Arsa ve gayrimenkul alımlarında ödenecek birtakım vergiler yer almaktadır. Arsa vergisi mülklerinin değerine göre senelik olarak ödenir. Bu vergi, taşınmazın büyüklüğü, konumu, kullanım amacı ya da yerel vergi politikalarına bağlı olarak değişim gösterir. Vergi, arsanın yerel yönetim veya belediye tarafından belirlenen rayiç değerine göre hesaplanmaktadır.
İmar ve inşaat vergisi, arsa sahipleri, imarlı arsalar üzerinde inşaat faaliyetleri gerçekleştirmek için imar ve inşaat vergisi ödemektedir. Bu vergi türü inşa edilecek yapıya göre belirlenebilir.
Emlak vergisi, belirli ülkelerde arsa sahipleri, taşınmazın üzerinde oluşturulan yapılarla beraber emlak vergisine tabi olacaktır. Emlak vergisi, arsa ve üzerindeki binaların değerine bağlı olarak hesaplanır.
Belediye vergileri, arsa sahipleri yerel vergilere tabi olacaktır. Vergiler ülkeden ülkeye ve bölgeye göre değişiklik gösterir. Arsa sahibiyseniz vergi yükümlülükleriniz hakkında kesin bilgi için vergi danışmanından destek alabilirsiniz.
Arsa Vergisi Nedir?
Türkiye’de yer alan tüm arsalar için bir vergi ödemesi yapılır. Arsa olarak adlandırılan araziler belediye tarafından belirlenir. İlgili arazi parsellenmiş ve belediye sınırlarında bulunuyorsa arsa statüsünde yer alır. Arsa statüsündeki arazi alınacaksa vergisi verilmesi gerekir. Arsa alırken ödenecek vergiler arasında en önemlileri arasında tapu harcı bulunuyor. Arsa almayı düşünen kişiler tapu dairesine harcının ödemesini yapmak zorundadır. Tapu harcı arsayı devreden ve devralan için ayrı olarak hesaplanır. Arsa alımından bir sene sonra emlak vergisi yükümlülüğü de başlayacaktır.
Arsa Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yatırım amaçlı ya da kullanım amaçlı bir arsa satın almayı düşünüyorsanız her prosedür gibi belirli aşamaları geçmeniz gerekir. Bu adımları kontrollü bir şekilde uyguladığınız zaman siz de arsa sahibi olabilirsiniz. Arsa satın alırken;
Belediye Rayiç Bedeli Belgesini Almanız Gerekecek!
Arsa alırken ilk olarak bu belgeyi temin etmeniz gerekir. Alıcı veya satıcı tarafından tapu fotokopisi ile arsanın bulunduğu belediyeye başvurmalısınız.
Alıcı veya satıcının beraber gitme zorunluluğu bulunmaz. İki kişi de ayrı zamanlarda gitme hakkına sahiptir. Belediye rayiç belgesi için belediyede hizmet veren yetkili kişi arsanın ada parsel numarası ve tapuya kayıtlı olan isim bilgisine ulaşacaktır. Bilgilere ulaşım sağlayan kişi belediye rayiç bedelini gösteren belgeyi sizlere verecektir. Alınacak olan belediye rayiç bedeli belgesi arsa alım satım yapılacağı gün içerisinde tapuya verilecektir
Nüfus Cüzdanı ve Resim Unutmamalısınız
Arsa almak ya da satmak isterseniz notere gitmeniz durumunda nüfus cüzdanınızı yanınızda getirmelisiniz. TC kimlik numarası içeren cüzdanınızın hem aslı hem de fotokopisi olması gerekir. Kimlik fotokopisi ile beraber arsa satıcısı için resim olmalıdır. Verilecek olan resimler daha önce herhangi bir yerde kullanılmalıdır.
Arsanın Vergi Borcu Yoktur Yazısı!
Arsa satın alırken borcu yoktur yazısı alacak olduğunuz arsanın bağlı olduğu belgeyi almalısınız. Borcu yoktur yazısı mutlaka bulundurulmasıdır. Satın alacağınız arsanın daha önceki zamanlara ait bir borcu bulunmamalıdır. Arsa alım satım aşamasından önce bu borçlar mutlaka kontrol edilmelidir.
Tapu işlemleri başlamadan önce borçlar satışı yapacak kişiye iletilmelidir. Pazarlıkla anlaşılmış olan son fiyat ne kadarsa belirlenen bu fiyat üzerinden çift taraflı bir anlaşma yapılmalıdır.
Arsanın Tapu Aslı ya da Fotokopisi
Arsa alım satım işlemlerine başlamadan notere gidilmeden önce tapunun aslı bulundurulmalıdır.
Deprem Sigortası
Tapu alım satım işleminin tamamlanması için deprem sigortasının yaptırılması gerekir. Alıcı birgün öncesinde satın alacağı arsa üzerinde deprem sigortası oluşturulmalıdır.
Emlak Alım Satım Vergisi Nedir?
Emlak alım satım vergisi satışı gerçekleştirilen tüm gayrimenkuller için tapu dairesindeki işlemlerden önce ödenen harçlardan bir tanesidir. Tüm gayrimenkuller bu kapsamda yer alır.
Emlak Alım Satım Vergisi Nasıl Hesaplanır?
Emlak alım satım vergisi atışı gerçekleşecek olan konut, arsa, daire gibi gayrimenkullerin gerçek değeri üzerinden hesaplanır. Emlak vergisinden yüksek olması gerekir. Gayrimenkul harcı tapu dairesine beyan edilen bedel üzerinden bulunur. Bazı durumlarda, gayrimenkulün gerçek değerinin bilirkişiler tarafından belirlenmelidir.
Emlak Alım Satım Vergisini Kim Öder?
Tapu işlemleri sırasında ilk kez işlemi yapacaklar tapu masraflarını aksi taraflarca kararlaştırılmadığı sürece yarı yarıya ödenir.
Arsa Alırken Neden Dikkatli Olmak Gerekir?
Arsa alırken her detaya dikkat edilmelidir. Detaylara dikkat edilmemesi durumunda istenmeyen durumlar yaşanabilir. Profesyonel destek almanız gerekir. Yatırım amaçlı arsa alırken çevrenin gelişim potansiyeli de ele alınmalıdır.
Arsa Alırken Ne Kadar Tapu harcı Ödenir?
Arsa tapu harcı hesaplaması da diğer tüm gayrimenkullerle aynı şekildedir. Tapuya beyan edilen satış bedeli üzerinden alıcı yüzde 2, satıcı yüzde 2 olmak üzere toplam yüzde 4 tapu harcı bedeli ödemesi gerçekleştirir. Tapu harcı tüm gayrimenkul unsurları için tapuda beyan edilen satış tutarının yüzde 4’ü oranında hesaplanır.
Tapu harcının yanında tapuda işlem yapan vatandaşlardan 2024 yılı için 2.300 lira tutarında döner sermaye kalemi de tahsil edilir.
Tapu Değerini Düşük Göstermenin Cezası Ne Kadar?
Vatandaşların daha az vergi ödemek adına konut satış fiyatını gerçekte olduğundan daha düşük gösterdiği biliniyor. Kanuna göre gayrimenkul satış işlemlerinde düşük bedel gösterilmesi yasal bir suçtur. Vergi daireleri ayrıca geçmişe dönük araştırmalar yapmakta ve usulsüzlük tespit edilen satışların sorumlularına vergi cezası kesebilmektedir.
Emlak vergisi, kişilerin sahip oldukları veya kendilerine tahsis edilen mülkler için ödedikleri vergi uygulamalarından bir tanesidir. Diğer tüm vergi türlerinde olduğu gibi bu uygulamaya yönelik ödemeler de yılın belirli dönemlerinde gerçekleştirilir.
Emlak Vergisi Ne Zaman Ödenir?
Emlak vergisi, mükellefler için yıllık gider kalemlerinden bir tanesidir. Bu vergiye tabi olanların her yıl devlet tarafından belirlenen tutarı ödemeleri gerekir. Emlak vergisi ödeme işlemi genelde iki taksit halinde tamamlanır. Verginin ilk taksit ödemesi, mart ayının ilk gününden mayıs ayının son gününe kadar olabilir.
Yıllık emlak vergisi ödemesini, iki eşit taksit şeklinde yapılır. Peşin ödemeler, mayıs ayının sonuna kadar yapılmalıdır. Ödemelerin zamanında yapılmaması, vergi mükellefleri hakkında cezai işlem uygulanmasına neden olabilir. Eğer herhangi bir taksit ödemesini geciktirirseniz, gecikme süresi kadar yasal faiz sizlere uygulanacaktır. Bu tarz bir yaptırımla karşılaştığınız zaman geciken vergi tutarını yasal faizi ile beraber gelecek olan emlak vergisi ödeme tarihleri içerisinde yatırılmalıdır. Belirli süre geçtikten sonra vergi borcunu ödememekte ısrarcı olan mükellefler için haciz süreci başlatılır.