Bir aracın yasal olarak trafiğe çıkabilmesi için araç ruhsatına sahip olması gerekmektedir. Araç ruhsatı, ilgili aracın hakkındaki detayları bilgilerin yer aldığı resmi bir belgedir. Bir nevi aracın kimliği olan araç ruhsatı, mutlaka her araçta olması gerekir.
Genellikle aracın teknik özelliklerinin, plaka bilgilerinin ve araç sahibinin bilgilerinin yer aldığı araç ruhsatı olmadan trafiğe çıkmak yasal değildir. Araç ruhsatı olmadığı taktirde sürücüye ceza uygulaması yapılmaktadır. Öte yandan ruhsat olmadan trafiğe karışmak ve ruhsatın görevli polisler tarafından istenildiği taktirde verilmemesi daha büyük ceza uygulamalarına neden olmaktadır. Bu yüzden araç ruhsatının, araç kullanırken taşınması kanunen zorunludur.
Araç ruhsatı, aracın kimliği gibidir. Aracın her türlü bilgisine ve araç sahibi hakkında bir takım bilgiye araç ruhsatı üzerinden ulaşmak mümkündür. Aracın tescillendiğini kanıtlayan araç ruhsatı, mutlaka güncel tutulmalıdır. Araç satışı ya da araç üzerinde yapılan birtakım değişikliklerin mutlaka araç ruhsatına güncel olarak eklenmesi ya da düzenlenmesi gerekmektedir.
Araç Ruhsatı Çıkarmanın ve Taşımanın Önemi
Araç ruhsatı, aracın özellikleri, muayene bilgileri ve kime ait olduğu gibi pek çok bilgiyi içermektedir. Dolayısıyla herhangi bir trafik kontrolü sırasında sürücüden ehliyet ile birlikte araç ruhsatı istenmektedir. Araç ruhsatının bulunmaması halinde cezai işlem uygulanmaktadır. Bu nedenle araç ruhsatı çıkarttırılması ve araç kullanırken ruhsatın bulundurulması yasal bir zorunluluktur.
Araç ruhsatı olmadan araç kullanmak yasal olarak mümkün değildir. Ayrıca araç ruhsatının eksik ya da yanlış bilgilerle doldurulması hukuki sonuçlara yol açabilmektedir. Bu sebeple araç ruhsatı çıkartırken verilen bilgilerin tam ve doğru olduğundan emin olmak gerekir.
Araç Ruhsatında Hangi Bilgiler Yer Almaktadır?
Araç ruhsatı, aracın özelliklerini belirten ve araç sahibi hakkındaki kişisel bilgiler olmak üzere iki farklı başlıktan oluşmaktadır. İki yaprak ve dört sayfadan oluşan araç ruhsatında yer alan bilgiler şu şekildedir;
Aracın Teknik Bilgileri:
- Aracın Markası
- Aracın Modeli
- Aracın Tipi
- Aracın Renk Bilgisi
- Aracın Motor Bilgisi ve Güç Detayları
- Aracın Koltuk Sayısı ve Yolcu Kapasitesi
- Aracın Muayene Numarası
- Aracın Yakıt Tipi
- Aracın Şase Numarası
- Aracın Kullanım Amacı
- Aracın Plakası
Araç Sahibinin Kişisel Bilgileri:
- Araç Sahibinin Adı ve Soyadı
- Araç Sahibinin Kimlik Bilgileri
- Araç Sahibinin Adres Bilgileri
Araç Ruhsatı Nereden ve Nasıl Alınır?
Araç ruhsatı çıkartma işlemleri noterlikler üzerinden yapılmaktadır. Satış işlemlerinin ardından gerekli evrakları notere sunarak araç ruhsatı başvuru işlemleri başlatılabilir. Ancak sıfır araç ve ikinci el araçlar arasında ruhsat çıkartmak için bazı farklılıklar bulunmaktadır. Sıfır araç için satın alma işleminden sonra evrakları ister aracın satın alındığı bayiye isterseniz de notere başvuru yapabilirsiniz. Bu süreçte ruhsat işlemleri bayilikler tarafından takip edilmektedir. İkinci el araçlarda ise istenilen belgelerin notere sunulması gerekmektedir.
Sıfır Araç Başvurusunda İstenilen Belgeler:
- Satın alan kişi adına kesilmiş satış faturası
- Satışı yapan bayinin ödemiş olduğu Özel Tüketim Vergisi
- Satın alınan araca ait teknik belge
- Trafik sigortasının yapılmış olduğuna dair belgeler
İkinci El Araç Ruhsatı Başvurusunda İstenilen Belgeler:
- Noter onaylı satış belgesi
- Aracın tescil ve trafik belgeleri
- Trafik sigortasının yapıldığına dair belge
- Vergi borcu olmadığını gösteren belge
Araç Ruhsatı Almak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Araç ruhsatı almak için hazırlanması gereken birtakım belgeler bulunmaktadır. Bu belgeler şunlardır;
- Fatura ya da satış sözleşmesinin sahiplik bildiren belgesi
- ÖTV belgesi
- Zorunlu trafik sigortasının yaptırıldığını gösteren poliçe
- Araç uygunluk belgesi
- Araç sahibinin kimlik belgesi
Ruhsatın Kaybolması Halinde Ne Yapılmalıdır?
Ruhsatın kaybolması halinde vakit kaybetmeden il ya da ilçe emniyet müdürlüğüne giderek araç ruhsatınızın kaybolduğuna dair bilgilendirme yaptırmalısınız. Aksi taktirde ruhsatınız art niyetli kişiler tarafından kötü amaçlarla kullanılabilir. Bununla birlikte ruhsatınızın kaybolduğuna dair gazetede ilan da açtırabilirsiniz. Araç ruhsatınızın kaybolduğuna dair gerekli bilgilendirmeyi emniyet müdürlüğüne yaptıktan sonra yeni bir ruhsat çıkartmak için notere başvuruda bulunulmalıdır.
Araç Ruhsatı Olmadan Trafiğe Çıkılması Durumunda Ne Olur?
Kısa ya da uzun tüm yolculuk süresi boyunca araç sahibinin yanında bulundurması gerektiği araç ruhsatı olmaması durumunda bazı problemler ile karşılaşmak kaçınılmazdır. Araç ruhsatı olmadan trafiğe çıkmak kanunen yasaktır. Araç ruhsatsız trafik denetimleri sırasında yakalanılması halinde sürücüye cezai işlem uygulanmaktadır. Ruhsatsız araç kullanmanın cezası 2024 yılında 586 TL’dir. Bununla birlikte ruhsatsız araç sahibi eğer bir trafik kazasına karışır ve ruhsat istenirse, ruhsat gösterilmediği taktirde ceza ücreti 1506 TL olmaktadır. Bu yüzden araç kullanırken mutlaka ruhsatın bulundurulması yasal olarak zorunludur.
Araç Ruhsatı Yenileme
Araç ruhsatı yenileme işlemleri genellikle ruhsatın kaybolması halinde ya da araç üzerinde yapılan değişiklikler sonucunda yapılmaktadır. Ruhsat yenileme işlemleri, aracın güncel trafik sigortası poliçesi, araç muayene belgesi ve araç sahibinin kimlik belgeleri ile noter tarafından gerçekleştirilmektedir. Ancak bazı durumlarda bu işlem ilgili trafik tescil ofislerinde ya da online olarak da yapılabilmektedir. Araç ruhsatı yenilemek için Türkiye Noter Birliği’nin elektronik başvuru sistemi kullanılarak noterden randevu alınabilir. Randevu gününde notere giderek gerekli imzanızı attıktan sonra ruhsat yenileme işleminizi başlatabilirsiniz. 2024 yılı için araç ruhsatı yenileme ücreti ise 885 TL olarak belirlenmiştir.
Araç Ruhsatının Yenilenmesini Gereken Durumlar Nelerdir?
- Aracın boyanması ya da donanımlarının değiştirilmesi
- Araca LPG taktırılması
- Araç üzerinde reklam kaplama ya da logo uygulaması yapılması
- Ruhsatın yıpranması ya da kaybolması
- Aracın devredilmesi
Araç Ruhsatı Çıkarma İşlemi Ücreti Ne Kadardır?
Araç ruhsatı çıkarmak için gerekli işlemlerin ücretleri her yıl değişkenlik göstermektedir. Araç ruhsatı çıkarma işlemleri 2024 yılı fiyatı ise 885 TL olarak belirlenmiştir.