6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi BankasıBirevim

Araba Neden Hararet Yapar?

Araç kullanan herkesin başına gelen problemlerden biri aracın hararet yapması olarak bilinir. Eğer bu duruma dikkat edilmezse araç için çok ciddi riskler ortaya çıkabilir. Çünkü hararet motoru çok ısındığının ve yeterince soğumadığının göstergesidir. Özellikle yaz aylarında sıklıkla yaşanır. Ancak hararetin çok çeşitli sebepleri olduğu için mevsimsel faktörler genel anlamda daha ikinci planda olur. Araç hararet yaptığı zaman belirli yollar izlenmelidir. Bu hususlar aracın sağlığı için çok önemli olacaktır.

Arabada Hararet Neden Yükselir?

Araç çalıştıktan sonra hareket etmesi ya da diğer fonksiyonlarını getirebilmesi için motorda bulunan parçalar aktif olarak hızlı bir şekilde hareket etmektedir. Genel anlamda metalik özelliklere sahip olan bu parçalar yakıt ateşlemesi, çevresel faktörler ve hareketten dolayı kısa bir sürede alınabilir. Aracın soğutma sistemi ise aynı zamanda ısınan motoru hızlı bir şekilde soğutur ve bu anlamda aşırı ısınmayı önlemektedir. Eğer bu sistem çalışmazsa motor aşırı bir şekilde ısınacak ve araba hararet yapacaktır.

Aracın hararet yapmasında pek çok farklı sebep vardır. Bunların başında soğutma sisteminin yeterli bir şekilde çalışmamasıdır. Aracın soğutma sisteminde herhangi bir hasar meydana geldiyse bu durumda motor yeterince soğumayacaktır. Soğutulmayan motor ise bir süre sonra çok fazla ısınır ve bu hararet oldukça yükselir. Aracın hararet yapması sebepleri arasında bir diğeri de araç içerisinde bulunan suyun bitmesidir.

Saf su ya da antifrizli su soğutma sıvısı olarak da görev yapar. Bu su motorun parçaları arasına dolaşır. Böylece ısınan kısımlar kolay bir şekilde soğutulmuş olur. Antifriz ve suyun bitmesi durumunda parçalar soğumayacak hale gelir. Bu anlamda soğutma sıvısı tamamen bittiği zaman kısa bir süre içerisinde araba tamamen hararet yapacaktır.

Arabanın Hararet Yapma Sebepleri

Hararet yapan araç bir süre sonra riskli bir duruma gelir. Aynı zamanda aracın bazı parçaları da zarar görür. Arabanın harareti yapma sebepleri genel anlamda şu şekilde sıralanabilir;

  • Soğutma sıvısının bitmesi,
  • Soğutma sisteminde yaşanan arızalar,
  • Hararet müşürünün bozulmuş olması,
  • Su tankında ya da soğutma sisteminde bir sızıntı yaşanması,
  • Radyatör peteklerinde oluşan tıkanmalar,
  • Fanların çalışmaması,
  • Termostanın arızalanması,
  • Devirdaim pompasının arızalanması,
  • Fan kayışının gevşemesi ya da kopması,
  • Contanın yanması,
  • Motorun çok fazla zorlanması,
  • Vites geçişlerinde hata yapılması,
  • Uygun vitesle ya da hızla gidilmemesi,
  • Aracın uzun süre boyunca yüksek hızda kullanılması aracın hararet yapma nedenleri arasında yer alır.

Araba Hararet Yaparsa Ne Olur?

Bir araçta eğer hararet görünüyorsa ve bunun önüne hızlı bir şekilde geçilmezse motor parçalarında çok ciddi zararlar görülür. Özellikle araçtaki yanma odasının yakınında bulunan parçalar çok aşırı sıcaktan dolayı bir süre sonra zarar görebilir. Bu durumda ilk olarak silindir kapak contası yanar. Silindir kapak contası yandığı zaman silindir kapağında yanılmalar meydana gelir. Yamulmuş olan silindir kapağı ise ardından atlamaya başlayacaktır.

Çeşitli sebeplerden dolayı hararet yapan aracın karşılaşacağı diğer problemlerden bir diğeri de pistonların hızlı bir şekilde erimesidir. Pistonlar eridikten sonra segmanlar da erimeye başlayacaktır. Bu gibi durumlarda ise aracın motoru tamamen kitlenir. Eğer motor kitlenirse sürücü için oldukça masraflı bir tamir süreci meydana gelir. Bu anlamda aracın hararet yapmamasına dikkat etmek oldukça önemlidir. Gerekli olan tüm önlemler alınmalı ve hararet durumunda dikkatli davranmak gerekir.

Araba Harareti Nasıl Düşürülür?

Yolculuk esnasında hararet yapan araba sebebiyle arabanın çok çeşitli parçaların da bozulmalar ya da yanmalar meydana gelebilir. Bu da uzun dönemde aracın zarar görmesine sebep olur. Aynı zamanda meydana gelen bu bozulmalar sonucunda araç tamiri için yüksek meblağlar gerekebilir. Bu nedenle arabanın zarar görmemesi adına hararet esnasında hızlı bir şekilde hareket etmek önemlidir. Arabanın hararet problemi için dikkat edilmesi gereken adımlar şu şekilde sıralanabilir;

  • İlk olarak ısıtıcı açılmalıdır. Motorda bulunan sıcak hava yolcu bölümüne hızlıca transfer edilmelidir.
  • Isının araç içerisinde kalmaması adına mutlaka canları açılmalıdır.
  • Araba hararet ettiği zaman aracı rölantiye almak yerine mutlaka yavaşça durmak gerekir. Mümkünse araç gölge bir alana çekilmelidir.
  • Kontak kapatılıp aracın kaputu açılmalı ve motorun soğuması beklenmelidir.
  • Motorun soğumasını beklemeden hiçbir şekilde su tankının ya da radyatörün kapağı açılmamalıdır. Kapak parçalarına dokunmamak gerekir.
  • Eğer motor yeterince soğuduysa ardından su tankında bulunan soğutma sıvısına seviyesi kontrol edilmelidir.
  • Soğutma sıvısının seviyesi eksildiyse mutlaka araca temiz su takviyesi yapılmalıdır.
  • Temiz su takviyesi yapıldıktan sonra aracın suyu devirdaim etmesini beklemek gerekir. Ardından hararet seviyesi tekrar kontrol edilmelidir.
  • Su takviyesinden sonra hararet düşmüyorsa ya da su kaybı söz konusu değilse bu durumda arabanın hararet yapması farklı sebeplere dayandırılabilir. Bu durumda mutlaka araç en yakın servise götürmeli ya da yol yardım çağırılmalıdır. Eğer araçta bir arıza yoksa aşırı sıcaktan dolayı da motor parçaları yanmış olabilir. Bu anlamda en kısa sürede bakım yaptırmak gerekir.
Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

e-Devlet Doğrulanmış İlan Sistemi Nedir?

Bilgi BankasıBirevim

En Az Yakan SUV Araçlar

Bilgi BankasıBirevim

Taks ve Kaks Emsal Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Bilgi BankasıBirevim

Ülkemizde Satılan 3 Tekerlekli Motosiklet Modelleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

17 − 12 =