Konut sahibi olan herkes taşınmaz mülkü ile ilgili yıl içinde vergi ödemesi gerekmektedir. Farklı bir şehirde ikamet etmesi halinde de ödenmesi gereken emlak vergisi bankaların bünyesinde belirlenmiş hesap numaralarına yatırılmaktadır. Araştırılan ev vergisi hangi bankalara ödenebilir sorusuna ilişkin cevaplar ise olarak aşağıdaki gibi sıralanmaktadır.
- Akbank
- Aktif Yatırım Bankası
- Albaraka
- Denizbank
- Finansbank
- Kuveyt Türk Katılım Bankası
- Şekerbank
- Ziraat Bankası
- Türk Ekonomi Bankası
- Türkiye Halk Bankası
- İş Bankası
- PTT
- Vakıflar Bankası
- Yapı ve Kredi Bankası
Belirtilen bankalar kapsamında tüm gayrimenkullerin belirlenen vergileri ödenebilmektedir. Emlak vergisi ödemeniz kapsamında her banka farklı avantaj ve ayrıcalıklara sahiptir. Bu nedenle avantajlı indirim ödeme şekillerinden faydalanmanız mümkündür. Vergi ödemelerinde bir diğer kolaylık ise e-belediye sisteminde bulunan mobil ödeme imkânlarıdır. Bu sayede her gayrimenkul veya konut sahibi kişiler online banka şubesi veya sistem dahilinde ödemesini yapabilmektedir.
Emlak Vergisi Ödemeleri Nasıl Hesaplanır?
Emlak vergileri her yıl enflasyon kat sayısı beraberinde hesaplanan vergilerdir. Bu konuda öne çıkan araştırma sorusu ise emlak vergisi ödemeleri nasıl hesaplanır sorusudur. Emlak vergisi 2024 yılı beraberinde gayrimenkullerin rayiç bedeli üzerinden hesap edilmektedir. Bu bedeller kişinin gayrimenkul durumuna göre değişmektedir. Mülkün m2’si bu hesaplamalarda öne çıkan durumlardan biridir. Hesaplama yapılması açısından torba yasada belirtilen oranlar dikkate alınmaktadır. İki ayrı kategoride hesaplanan ev vergileri büyükşehire bağlı taşınmaz ve büyükşehirde bulunmayan taşınmaz şeklinde hesap edilmektedir. Emlak vergisi bünyesinde konut, arsa, arazi, iş yeri gibi gayrimenkul türüne göre hesaplama yapılmaktadır.
Emlak Vergisi Ne Zaman Ödenir?
Konut bünyesinde yılda iki kez ödenme yükümlülüğü bulunan emlak vergisi ne zaman ödenir sorusu şu şekilde cevaplanır. Emlak vergisi Mayıs ve Kasım ayı olmak üzere yılda iki kez ödenen vergilerdir. İki taksite ayrılan bu vergi ödemesi bünyesinde tüm gayrimenkullerin vergisi ödenmektedir.
Bankalar aracılığı ile ödeme yapmak isteyen gayrimenkul sahipleri araştırma yapmaktadır. İlk başta belirtmiş olduğumuz bankaların tümünden emlak vergisi taksitleri ödenebilir. Ancak emlak vergisi ödeme açısından farklı kurumlarda tercih edilebilmektedir. Bu kurumlar; belediyeler, belediyeye bağlı online işlem yapılabilen kanallar, e-devlet sistemi, Gelir İdaresi Başkanlığının internet sayfalarıdır.
Genel bakımdan en kestirme yöntem bankaların online mobil şube aracı olarak bilinmektedir. Çünkü ödeme zorluğu yaşamadan en hızlı yöntem olarak bilinir. Mayıs ayı içinde ilk taksitini dilediğiniz süre içinde yatırmanız mümkündür. Belirtilen süre içinde ödenmesi kolay olan vergiler yeni ev sahibi olan kişiler için şöyle özetlenir. Örneğin; 2024 yılında ev satın alan bir kişinin emlak mükellefiyet hali 2025 yılı kapsamında başlamaktadır. Vergi değeri de yıl içinde belirtilen oranlara göre hesaplanmaktadır ve bu hesaplamalar her yıl değişmektedir.
Ev Vergisi Ödeme Zorunluluğu Olmayanlar
Konut veya gayrimenkul bünyesinde ev vergisi ödeme zorunluluğu olmayanlar listesi de bulunmaktadır. Bu nedenle bazı ev sahiplerinin belli başlı durumlar kapsamında ev vergisinden yoksun olma hali bulunuyor diyebilmek mümkündür. Devlet tarafından yapılan incelemeler kapsamında ev vergisi ödeme zorunluluğu olmayanlar listesi ise aşağıdaki gibi sıralanmaktadır.
- Sahibi olduğu konuttan gelir elde edemeyen kişiler
- Mülkü dışında farklı bir konuta sahip olmayanlar
- Yılın belirli dönemlerinde kullanılan yazlık ev sahibi olanlar
- Dul ve yetim kişiler
- Şehitler
- İşsiz ve gaziler
- Geliri bulunmayanlar
- Engelli bireyler
- SGK bünyesinde maaş alan ve farklı geliri olmayan kişiler
- Ülke genelinde 200m2 üzerinde daha büyük mülke sahip olmayan kişiler
- 18 yaş üzerindeki düzenli geliri bulunmayanlar
- SGK bünyesinde ölüm aylığından faydalanmayan kişiler
Maddeler halinde belirttiğimiz kişiler ev vergisi ödeme zorunluluğu bulunmayan ve bu durumdan muaf tutulan kişilerdir.
Ev Vergisi Ödemesi
Emlak veya ev vergisi ödemesi şeklinde yaptığınız araştırmalar en doğru cevaba erişmek amaçlı olabilir. Günümüz koşullarında emlak vergileri hızlı, kolay ve avantajlı ödeme imkânından faydalanmak adına bankalar aracılığı ile ödenmektedir. Ziraat Bankası buna örnek verilecek banka seçeneklerinden biridir. Bankaların online ödeme kanalları haricinde E-devlet sistemi içerisinde de ödeme bölümü bulunmaktadır. Gelir İdaresi Başkanlığı bölümünü tıklamanız ve vergi borcu sorgulama yazmanız beraberinde konut verginiz karşınıza çıkacaktır. Ödeme yapacağınız zaman alt kısmında belirtilen ödeme seçeneği kutucuklarına tıklayarak ilerleme sağlayabilir ve ödemenizi yapabilirsiniz.
Özel Bankalardan Vergi Ödenir Mi?
Emlak konusuna ilişkin olarak çokça araştırılan konular arasında özel bankalardan vergi ödenir mi sorgulaması ile karşılaşmaktayız. Vergi ödemeleri ülke çapında gayrimenkul veya konut sahibi kişilerin yaptığı ödemelerdir. Bu durum devletin daha elverişli hizmet sunması amaçlı yapılmaktadır. Geçmiş yıllarda özel bankalar aracılığı ile ödenmekte olan vergilerin artık ödenemediği bilgisi öne çıkmaktadır. Ancak bu bilgi doğru değildir. Devlete yapılan ödemelerin yine devlet bankaları bünyesinde ödemesi yapılması uygun bulunsa da online şube ödeme kolaylığı ve yeni yapılan düzenleme beraberinde özel bankalardan da vergi ödemesi yapılabilmektedir.
Mobil Bankacılıktan Emlak Vergisi Ödemesi
Günümüz koşullarında hemen her ödemeyi kolayca bankaların mobil şubelerinden yapmaktayız. 7/24 havale ve Fast işlemleri beraberinde her tür ödemeler yapılması da mümkün olmaktadır. Kurumların belirlediği iş saatleri beraberinde vergi ödemeleri de yapılabilmektedir. Konuyla ilgili mobil bankacılıktan emlak vergisi ödemesi adımları ise şu şekilde özetlenir. Mobil şubenize giriş yapma, ödemeler, vergi kısmı seçilme sonrasında devlet ve belediye vergi ödeme kısmından il tercihi yaparak ödemeniz seçtiğiniz kart hesabınızdan veya kredi kartınızdan yapılabilmektedir.
Emlak Vergisi Her Yerden Ödenir Mi?
Emlak alanında öne çıkan sorulardan bir diğeri de emlak vergisi her yerden ödenir mi sorusudur. Emlak vergisi gayrimenkul türüne göre belirlenmektedir. Bina, arazi, arsa tipi gayrimenkullerde ödemeler gayrimenkulün belediyeye yapılabilmektedir. Farklı şehirler de bulunan gayrimenkuller de tüm belediyelere ödemesi yapılan vergilerdir.
Emlak Beyanı Verme Süresi
Gayrimenkul sahibi olmanız durumunda emlak beyanı vermeniz gerekir. Emlak beyanı ile ilgili ödenmesi gereken bir ücret yoktur. Ancak taşınmaz mülk ile ilgili kazanç durumu bilgisini de kapsadığından kişinin mükellef emlak vergisi durumunu da hesaplamaktadır. Emlak beyanı verme bünyesinde gereken evraklarda vardır. Bu evraklar;
- Tapunun fotokopisi
- Adres, telefon bilgisi
- Mülk sahibi kişinin kimlik fotokopisi
- Yapı ruhsatı
- İskan fotokopisi
- Tapu kayıtlarının dikkate alınması ile doldurulmuş olan emlak bildirim formu
Bu evrakların tamamlanması ile emlak beyanı verme süresi satın alınma işlemi sonrasındaki 3 ayı kapsamaktadır. 3 aylık süre içinde de emlak beyanı verilmiş olması gerekir.