6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi BankasıBirevim

Konut Kredisi için Kredi Puanı Nasıl Yükseltilir?

Ev almak için konut kredisi şartları nelerdir diyorsanız öncelikle kredi puanına göre hareket etmeniz gerekmektedir. Kredi puanı yüksek olmayanlar, ipotek gösterseler de konut kredisini zor almakta veya alamamaktadır. Bu nedenle kredi puanı neden düşer ve nasıl yükseltilir sorularına ayrıca değinmek gerekmektedir.

Kredi Puanı & Notu Nedir?

Kredi puanı, banka hesabı ve birey arasındaki mali dengelerin analiz edilmesi sonucu elde edilen notu ifade etmektedir.  Banka ve hesap sahibinin ödemeleri bazı kriterlere göre incelenmekte ve buna göre bir süreç sağlanmaktadır.

BDDK kontrolleriyle verilmekte olan kredi notu çeşitli rakamsal aralıklara göre değerlendirilmektedir. 800’e kadar olan kredi notları, çok riskli olduğu için kredi çıkma olasılıkları da azalmaktadır. 1700 ve üzeri kredi notu ise en iyi puan aralığı olup, bankalar daha fazla kredi vermeye meyillidir. 800-1299,1300-1499,1500-1699 aralıkları orta, az riskli, iyi şeklinde sınıflandırılmaktadır.

Konut Kredisi Nedir?

Konut kredisi, bir bankadan konut almak için çekmek istediğiniz finansmanı ifade etmektedir. Konut kredisinde belirli bir peşinat ardından işlemler sürmektedir.  Banka, konut değeri için bir ekspertiz tutarak ev değeri konusunda bilgi alır. Ev değerinin %80’i oranında konut kredisi verileceğinde gerekli belgeler de talep edilerek kredi çekilmiş olmaktadır.

Kredi Notunu Neler Etkiler?

Hangi krediye başvuracağınız, kredi kullanım süresi, kredi ödeme geçmişi gibi etkenler kredi notunu etkilemektedir. Konutlar için en uygun kredi başvurusu öncesinde etkenleri bilmeniz önem kazanır.  Örneğin bankalara borcunuz yüksekse, kredi notu da otomatik olarak düştüğü için yeni konut kredisi çekmeniz zorlaşmaktadır.

Konut Kredisi için Kredi Notu Nasıl Yükseltilir?

Konut kredisi almak, yüksek meblağda bir finansmanı gerektirmektedir. Bu nedenle kredi notu düşük olan banka müşterileri daha yüksek bir kredi notu için bazı detaylara önem verecektir.

1-) Kredi Kartı Limitlerini Artırın

Bankalarda kullandığınız kredi kartlarının limitini artırmanız önemli bir etkendir. Limiti artırmak, banka tarafından iyi bir gelişme olarak değerlendirileceğinden, kredi notuna da olumlu şekilde yansır. Limit artırmak için yapılması gereken en önemli şart, hali hazırdaki kredi kart borcunuzu kapatmak olacaktır.

Düzenli ödemeleri yaptıysanız ve limit artışı için engel görünmüyorsa kredi kartınızı daha yüksek limitten kullanmaya devam edebilirsiniz. Kullandığınız kartı niteliksel olarak da çeşitlendirerek bankanın özel müşterisi olduğunuz görüntüsü verebilirsiniz.

2-) Kredi Notunuzu Bilmeden Hareket Etmeyin

Bankanızdan, e devletten kredi notu öğrenme kanallarını kullanarak, not öğrenmeniz gerekmektedir. Cüzi bir miktar ödeme yaptıktan sonra kredi notunuzu öğrenmiş olursunuz. Hedefiniz yükseltmek istediğiniz bir kredi notu olduğu için öncelikle şu anki durumu bilmek gerekmektedir. Belki de şu anda kredi notunuz daha yüksekken yanlış işlemler nedenli düşebilecektir. Kredi notunuzu genel olarak 1300 ve yukarısında tutmaya özen gösteriniz.

3-) Kredi Başvurusunu Sınırlandırın

Konut kredisi almak istediğinizde her bankaya devamlı başvuru yapmamanız önerilmektedir. Devamlı olarak bankaya kredi başvurusu yapmak, kredi notunu olumsuz yönde etkiler.  Kredi notunuzun uygun olduğunu düşünüyor ve peşinatınızı da hazırda tutuyorsanız hemen başvuru yapabilirsiniz.

Sürekli kart başvurusu yapmak, kredi talep etmek bankalarla ilişkinizi sorunlu bir hale çevirebilmektedir. Sık aralıklar yerine düzenli ödemelere devam ettikten sonra başvuru yapabilirsiniz. En önemlisi de icralık geçmişinizin olmaması gerekmektedir.

4-) Borç Zamanını Bir Gün Bile Geçirmeyin

Borç zamanı hangi tarih olarak verildiyse, bir gün bile geçmemesi gerekmektedir. Bunun nedeni tamamıyla sistemsel bir durumdur. Sizin için bir gün çok gecikmemek olabilir, ancak banka açısından gecikmiş borç kategorisine gireceği için kredi puanı yükseltme süreci de sekteye uğrayacaktır.

Banka kart borçları, bankadan yapacağınız fatura ödemeleri,  kesintilerden sonraki eksilmelerin takip edilmesi gibi konular önemlidir.

5-) Kredi Notu Konusunda Danışmanlık Alın

Kredi notunuzu sağlıklı şekilde yükseltmek için danışman önerileri alabilirsiniz. Kredi notu planlaması yapan firmalar kredi çekmeniz için gerekli adımlar konusunda tüm ayrıntıları söylemektedir. Duruma uygun çözümler sayesinde konut kredisini almak üzere önemli adımlar atabilirsiniz.  Bir kredi notu uzmanı sayesinde ileride yeniden kredi çekmek için de yapacaklarınızı önceden belirlemiş olursunuz.

6-) Banka Borçlarınızın Tamamını Kapatmaya Çalışın

Düzenli olarak asgari ödemeler yapmak kredi puanı nasıl yükseltilir sorusunu tam olarak yanıtlamamaktadır. Asgari ödemeleri düzenli yapmak bir süre sonra kredi notuna olumsuz etkiler yapar. Bunun da nedeni borçların devam etmesidir. Borçları olabildiğince azaltan banka müşterilerinin kredi notu otomatik olarak yükselme aşamasına geçer. Tümünü kapatmazsanız bile daha fazla ödeme yaparak asgari rutinden kurtulabilirsiniz.

7-) Bankalarda Hizmet Çeşitlerini Değerlendirin

Temel amaç konut kredisi için puan yükseltmek olduğundan, hizmet çeşitlerini çoğaltabilirsiniz. Bankalardan gelen hizmetleri kullanarak, BDDK değerlendirmesini daha iyi yönde oluşturabilirsiniz. Banka hizmetlerini kullandığınızda, ödemelerinizde aksama olmadığını bir anlamda desteklemiş olursunuz.

Kredi Notu Tam Kaç Olmalı?

Konut kredisi için kredi notu kaç olmalı sorusunun net bir yanıtı bulunmamaktadır. Fakat ödemeleri en çok riske atan 0-699 aralığı dışındaki puanlar daha avantajlı denebilir. Bankalar doğal olarak uzun vadede konut kredisinin ödenmesi için garanti istemektedir. Evinizi ipotek ettirseniz de kredi notunuz bu aralıktan daha yukarıda olmalıdır.

İpotekli konut kredisi alacağınızda, banka ev değerinin bir kısmını karşılar ve kalanına da kredi verebilmektedir. Kalan kısmın ne kadar olduğuna göre başvurularınız değerlendirilecektir. Kalan kısım 500.000 TL gibi bir miktarsa, bu durumda müşteri değerlendirmesi yapılacaktır.

Kredi Ödeme Düzeni Puanı Ne Kadar Etkiler?

Bankalara olan kredileri düzenli olarak ödediğinizde, kredi notunu %35 oranında etkilenmektedir. Bu oran, tüm notun yaklaşık 3’tebiri civarında etki edeceği için en önemli kredi çekme şartlarından biridir. Aynı mantıkla konut kredisi için var olan kredi borcu durumu da eşit oranda etki etmektedir. Kredi notunuzu en çok bu iki duruma göre yüksek tutmaya özen göstermelisiniz.

Yeni Kredi Alanlar Konut Kredisi Çekebilir mi?

Bir bankadan yeni konut kredisi çektiyseniz, üst üste ikinci konut kredisi çekme olasılığınız az olmaktadır. Uzun vadede borç içine girdiğiniz için yeniden krediler riskli olarak kabul edilmektedir. Bankalar, düzenli konut kredisi ödeyen müşterilerini daha az riskli kabul edecektir.

Yeni almış olduğunuz kredi küçük bir meblağ ise konut kredisi için daha güvenli bir ödeme görünebilmektedir. İhtiyaç kredinizin bitmesine az kaldıysa, konut kredisi şartlarına uygunsanız hemen başvuru yapabilirsiniz.

Yeni konut kredisi başvurusu yaparken 700-1900 puan aralığında olmaya çalışarak, daha etkili sonuçlar alabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

e-Devlet Doğrulanmış İlan Sistemi Nedir?

Bilgi BankasıBirevim

En Az Yakan SUV Araçlar

Bilgi BankasıBirevim

Taks ve Kaks Emsal Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Bilgi BankasıBirevim

Ülkemizde Satılan 3 Tekerlekli Motosiklet Modelleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

15 + 13 =