6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi BankasıBirevim

İpotek Karşılığı Konut Kredisi

ipotek karşılığı konut kredisi

Konut almak için ev ipotekli kredi seçenekleri birçok kişi için cazip görünmektedir. Bankayla gerekli görüşmeleri yaptıktan sonra ev değeri ve kredi olanakları doğrultusunda sonuç alabilirsiniz. Bankalara göre, ipotek karşılığı konut kredisini belirleyen unsurlar da farklı olabilmektedir. Bankaya başvuru yaparak en net sonucu alabilirsiniz. Net faiz oranları, ipotek değerlendirmesi ve kredi miktarı gibi konular önem kazanmaktadır.

İpotekli Krediye Neden İhtiyaç Var?

Ev sahibi olmak isteyen, kredi notu düşük olan birçok kişi ipotekli krediye başvurmaktadır. Bankalar, ipotek ettikleri ev karşılığında kredi olanağı vermektedir. Orta risk grubuna giren müşterilerde bu durum daha yaygın şekilde görülmektedir.

İpotekli Kredi Nedir?

En kısa ifadeyle ipotekli kredi ne demek diyorsanız, finansman alırken vereceğiniz güvence demektir. Bu güvence ev, arsa gibi meblağlara karşılık gelmektedir. Ev kredisi çekmek isteyen biri, alacağı evi ipotek ettirerek, belirli bir miktar peşinata göre kredi alabilmektedir.

Her kredi ipotekli olarak verilmemektedir. Ancak küçük çaplı kredilerde ödeme garantisi olarak gelir belgesi şartı aranmaktadır.

Konut İpotekli Kredi Hakkında Merak Edilenler

Konut ipotekli krediler, yaygın bir yöntem olduğu için ev sahibi olmak isteyenleri de yakından ilgilendirmektedir. Hesaplama yöntemi ayrıca ele alınacak bir konu olduğundan bankalar daha fazla matematiksel sonuç verecektir.

İpotekli kredide maksimum vade sayısı, 60’tır. 5 sene boyunca düzenli olarak ödeme yaparken ara ödemeleri toplu yapıp yapamayacağınızı bankayla görüşebilirsiniz.  Ara ödeme olanağı sağlandığında borcu daha erken kapatma şansınızı görüşmenizde fayda olmaktadır.

İpotek vade sınırının 60 ay olmasının BDDK ile alakalı bir durum olduğu bilinmektedir. İlk başta bankanız 60 ay vadeyi size vermiyorsa, daha sonra yapılandırma dönemleri kullanılabilmektedir. İpotekli konut kredisi ödemelerinde yapılandırma kararı alındığında, kalan borcunuz ne kadarsa banka gereken hesaplamaları yapmaktadır.

Bankadan İpotekli Konut Kredisi Nasıl Çekilir?

Ev kredisini ipotekli olarak çekmek için bankaya beyanda bulunmanız gerekmektedir. Gelir beyanı vereceğiniz zaman, sadece çalışmanız gerekmez. Bir eviniz varsa, düzenli kira alıyorsanız da bunu belgelendirmek gerekmektedir.

Bankadan istenecek diğer şartları yerine getirdiğinizde ipotekli kredi nasıl çekilir sorusunun büyük kısmını tamamlamış olursunuz.  Burada önem verilmesi gereken, hem gelir belgesi hem de ipotek edilecek olan ev için sahiplik belgesi gerektiğidir.

İpotek Edilecek Konutu Değerlendirmek

İpotek edilecek konutta, banka kriterlerine uygunluk aranmaktadır. Bu tür uygunluk, ekspertiz değeri ile yakından alakalı bir durumdur. Ekspertiz ile hangi ev ipotek edilecekse ona göre değerlendirme sağlanır.  Evin şu anki değeri, evin kredi ödemeleri boyunca risk içerip içermediği vs. dikkate alınmaktadır. Ev bir iki sene içinde yıkılacak bir yerse, yeni bina değeri için tekrar ekspertiz değerlendirmesi gerekecektir.

Kredi ödemeleri esnasında ev değer değişiklik hesaplamaları önceden yapılmaktadır. İstisna durumlarda ise bankanızla ev ipotekli kredi hesaplama konusunda mutlaka görüşme yapmalısınız. Uzun vadede ödemelerinizi şekillendirecek olan ipotek durumunda, prosedürler önem kazanacaktır.

Hangi Mallar İpotek Gösterilir?

Evler, arsalar haricinde iş yerleri, tatil köyleri, projeler, araziler ipotek olarak gösterilebilmektedir. Projelerden kastedilen,  konut projeleridir. Bir site projesi, toplu konut projelerindeki evler bu kapsama girmektedir. Ev kredisi talep edeceğiniz için ödemelerde sorun olduğu zaman önemli bir meblağ karşılanıyor olmalıdır. Bankalar, gereken durumlarda ipotek altındaki eve el koyabilmektedir.

İpotekli Konut Kredisi Hesaplama

Hangi ev ipotek edilecekse, ekspertiz değeri dikkate alınmaktadır. Başvuru yaptığınız banka değerlendirmesi ardından, toplam ev değerinin % 80’i oranında konut kredisi verilmektedir. Bankalar ipotekli kredi hesaplama esnasında kalan bölümü peşinat olarak talep etmektedir. Kalan kısımla alakalı faiz oranları her bankaya göre değişebilir. Genellikle devlet bankaları için daha düşük faizlere rastlayabilirsiniz.

Banka faiz oranları araştırması yaparken kapsamlı bir değerlendirme yapılması önerilmektedir. Finansman sağlayan kurumlar, faiz oranı ve diğer açılardan bütünsel olarak değerlendirilmelidir. Bu sayede faiz artısı yanında diğer avantajları uzun vadede ele alabilirsiniz.

Ödemelerde ek indirim olup olmaması, bankaların kredi notuna etkileri, ekspertiz değerlendirmesi vs. incelenmelidir. Örneğin bir banka ekspertiz araştırmasının verdiği sonuçlar diğerine göre yeterli analiz taşımayabilir. Bu durum, gelecekte evinizin değerini de dolaylı olarak etkileyecektir.

İpotekli Kredi Şartları Uymuyorsa Ne Yapmalı?

Bankalarda ipotekli kredi şartları için olanaklarınız uygun değilse, öncelikle kredi notu yükseltme çabasına girebilirsiniz. Kredi notu, başlı başına kredi çekmek için bir neden değildir, fakat etkili bir karnedir. Bankalarla aranızın iyi olması, geri ödemelerle alakalı düzenli işlem olmasına bağlıdır. Bankanıza ödemeleriniz aksadıysa ve bir şekilde borçlar nedeniyle kredi notunuz düştüyse ipotekli kredi de zorlaşabilir.

Yeni bir konut almadan önce bankalardaki durumunuz hakkında bilgi alabilir, uygun bütçe ile kredi notunuzu öğrenebilirsiniz.  Bu notun çok düşük olması durumunda bir seneye yakın bir dönem kredi kartları vs. düzgün kullanılmalıdır. Gelişigüzel şekilde bankalara başvuru yapmamak da önemlidir. Çünkü sürekli olumsuz kredi başvuruları BDDK değerlendirmelerini etkileyebilir.

BDDK kredi notu faktörlerini, dilerseniz ayrıca inceleyerek daha sağlam şekilde yol alabilirsiniz. Konut sahibi olmak isteyenler için yeni bir yatırımın yolunu açmak çok da zor olmayacaktır.

Kredi notunuzu eski döneme göre yükselttiğinizi düşündüğünüzde, ipotek edilebilecek konut da var olduğunda başvuru yapabilirsiniz.

Hangi Bankalar İpotekli Konut Kredisi Veriyor?

Ziraat Bank, Garanti BBVA, Vakıfbank, İş Bankası ve daha birçok bankaya ipotekle alakalı başvuruda bulunabilirsiniz. Güncel ipotekli kredi koşulları hakkında bilgi için direkt olarak bankaya gitmeniz önerilmektedir.  Ön bilgi için de her bankanın kendi müşteri hizmetlerini arayabilirsiniz. İnternet bankacılığı ve mobil üzerinde birçok kredi hakkında detaylar yer almaktadır. İnternette canlı destek hattını kullanabilirsiniz.

Konut kredisine başvuru esnasında, hesabınızın olduğu, kartları düzenli olarak kullandığınız bankaları seçebilirsiniz. Bir bankanın müşterisi olduğunuzda, aldığınız hizmetlerle öncelik elde etme şansınız olabilmektedir. Konut kredisi için uzun vadeli güven veren müşterilerde daha verimli sonuçlar alınabilmektedir. Bankalar, referanslı ve yüksek gelirli müşterilere kredi vermeye daha fazla eğilimli olacaktır. Özellikle yüksek gelir garantisi ve ipotek birleşince işiniz de kolay hale gelecektir.

Gelir Belgesiz İpotekli Kredi Alınabilir mi?

İpotek tüm konuta verilmediği için gelir belgesi şartı aranmaktadır.  İpotek edilecek evi sorunsuz şekilde ödemeniz için kalan borcun ödenmesini garanti etmelisiniz. Kalan borcu ödemeniz zor olacaksa, örneğin çok fazla kredi borcunuz bulunuyorsa, banka bunu ödeyecek yüksek gelir belgesi isteyecektir. Gelir belgesiz ipotekli kredi genelde pek mümkün görünmemektedir.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

e-Devlet Doğrulanmış İlan Sistemi Nedir?

Bilgi BankasıBirevim

En Az Yakan SUV Araçlar

Bilgi BankasıBirevim

Taks ve Kaks Emsal Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Bilgi BankasıBirevim

Ülkemizde Satılan 3 Tekerlekli Motosiklet Modelleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

twelve − 9 =