6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi BankasıBirevim

İkinci El Motosiklet Satış Şartları Nedir?

13 Aralık 2023 tarihinde İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının ticareti hakkındaki yönetmelikte değişiklikler yapılmıştır. Bu değişiklikler ile ikinci el motosiklet satışı şartları arasında farklılıklar oluşmuştur. Yapılan değişiklikler kapsamında 1 Temmuz 2024 tarihinden önce ilk tescil tarihinden başlangıcı ile 6 ay ve 6 bin kilometreyi geçmeyen motosikletlerin pazarlaması ve satışı yasaktır. Ayrıca 6 ay ve 6 bin kilometreyi geçmeyen motosikletlerin pazarlanması ve satılması noterlik tarafından engellenebilecektir.

Bu şekilde ikinci el motor satışlarına belirli kurallar ve belirli kısıtlamalar getirilmiştir.

İkinci El Motosiklet Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

İkinci el pazardan motosiklet satın alırken satın alım aşamalarında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. İkinci el motor alırken acele kararlar vermemelisiniz ve seçim yaparken dikkatli davranmalısınız. Teknik parça kontrolü, motor kontrolü ve kilometre kontrolü yapmalısınız. İkinci el motosiklet alırken dikkat edilmesi gerekenler ile ilgili bir sıralama yapacak olursak;

  1. Şasi numarasını kontrol etmeyi unutmamalısınız,
  2. Herhangi bir yarık ya da çürük olma durumuna karşın egzoz borusunu kontrol etmelisiniz,
  3. Kilometre kontrolü yaparak bunu muayene kilometresi ile karşılaştırmalısınız,
  4. Teknik parça ya da değişen boya kontrollerini yapmalısınız,
  5. Çalışırken garip sesler çıkarmasına karşın motor sesini kontrol etmelisiniz,
  6. Kaza kaydının olup olmadığını öğrenmelisiniz,
  7. Amortisör yağ keçelerini kontrol etmelisiniz.

Alacağınız motosikletin ne kadar sağlam olduğunu ve ihtiyaçlarınızı ne kadar karşılayacağını bu noktalara dikkat ederek anlayabilirsiniz. Bu şekilde doğru bir motosiklet seçimi yapabilirsiniz.

İkinci El Motosiklet Satışı Nasıl Yapılır?

Motosikletini satmak isteyen kişilerin merak ettiği sorulardan bir diğeri de ikinci el motosiklet satışı nasıl yapılır? İkinci el motosiklet satışı noter huzurunda, kaza durumuna, değişen parça durumuna, hasar boyutuna, çalıntı olup olmadığına ya da vergi borcuna bakılarak yapılır.

Bu işlemin sorunsuz bir şekilde başlatılması için ruhsatınızın mutlaka bulunması gerekir. Satın alma işlemlerinde en sık karşılaşılan problemler adres bilgilerinin eksikliği ve vergi borcudur. Bu nedenle resmi işlemleri başlatmadan önce bunları mutlaka kontrol etmelisiniz.

Satın alma ya da devretme işlemlerinde dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise plakadır. Plaka değişimi tamamen kişiye göre yapılmaktadır. Belirli bir ücret ile plaka değişimi yapılmaktadır. Bu durum aynı plakayı kullanmak isteyen kişiler için herhangi bir sorun teşkil etmemektedir.

İkinci El Motosiklet Satışı İçin Gerekli Olan Belgeler Nelerdir?

İkinci el motosiklet satışı yaparken kişilerin bazı belgeleri bir araya getirmesi gerekir. Bu belgeler toplanmadığı halde satış işlemleri gerçekleşmeyecektir. İkinci el motosiklet satışı için gerekli belgeler ile ilgili bir sıralama yapacak olursak;

  1. Geçerli bir kimlik belgesi,
  2. Noter satış belgesi,
  3. İlişik kesme belgesi,
  4. Araç plaka numarası,
  5. Trafik ve tescil belgeleri,
  6. Araç plaka numarası,
  7. Vergi numarası,
  8. Trafik sigorta poliçesi.

Araç bulunduğu şehrin dışında bir yere satılacaksa bazı belgeler gereklidir. Bu belgeleri eksiksiz ve doğru şekilde tamamlayarak motosiklet satışını gerçekleştirebilirsiniz.

İkinci El Motosiklet Satışında Noter İşlemleri Nasıl Yapılır?

Alan ve satan taraflar arasındaki gerekli işlemler yapıldıktan sonra ikinci el motosiklet satışı için devir işlemleri başlatılır. Satış yapılması için notere gidildiği zaman izlenecek adımlar şu şekildedir;

  1. Satıcı kişi araca ait olan tüm belgeleri notere teslim eder,
  2. Motosikletin satışa engel bir durumu olup olmadığı kontrol edilir,
  3. Alıcı ve satıcı kişilerden üzerinde T.C kimlik numaralarının bulunduğu geçerli kimlik belgeleri istenir. Bu şekilde kişilerin kimlik kontrolleri yapılır,
  4. Yetkili kişiler tarafından noter satış sözleşmeleri çıkarılır,
  5. Alıcı ve satıcı kişilerin isimleri, soy isimleri ve telefon numaraları sözleşmeye yazılarak imzalat atılır,
  6. Noter satış sözleşmeleri tamamlanıp imzalandıktan sonra alıcı kişi vezneye giderek hesaplanan noter ve işlem ücretlerini öder. İşlemler tamamlandıktan sonra alıcı kişi aracın geçici ruhsatını alabilir.

İkinci El Motosiklet Alırken Neleri Kontrol Etmeliyiz?

İkinci el motosiklet almak istediğinizde, alacağınız motosikleti iyice gözden geçirmelisiniz. Motorun sağlam olmasına dikkat etmelisiniz. Motorun tam çalışma sıcaklığına gelmesi ve tüm viteslerinin doğru şekilde çalışır olması gerekir. Mümkünse bir test sürüşüne çıkabilirsiniz.

Sorunsuz hareket için gıcırtı ya da gıcırdama sesi olup olmadığını süspansiyonlara bakarak kontrol etmelisiniz. Satın almak istediğiniz motosikletin tüm yataklarını kontrol etmelisiniz. Motorun iyi ya da kötü şekilde kullanıldığını bu sayede anlayabilirsiniz.

Alacağınız motosiklet, kesinlikle çerçeve hasarı göstermemelidir. Herhangi bir darbe, çatlak ya da onarım belirtisi olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Arkadan ve önden göz atarak herhangi bir sorun olup olmadığına dikkat etmelisiniz.

Motorun dış görünüşünün yanı sıra satıcının da size nasıl davrandığına dikkat etmelisiniz. İyi bir satıcı ile her konuda uzlaşabilirsiniz ve sorunlarını halledebilirsiniz. İkinci el motoru alma işlemlerinizde bu noktalara dikkat ederek sağlıklı bir işlem süreci geçirebilir ve sağlam bir motora sahip olabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

e-Devlet Doğrulanmış İlan Sistemi Nedir?

Bilgi BankasıBirevim

En Az Yakan SUV Araçlar

Bilgi BankasıBirevim

Taks ve Kaks Emsal Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Bilgi BankasıBirevim

Ülkemizde Satılan 3 Tekerlekli Motosiklet Modelleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

3 × one =