6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi BankasıBirevim

Sigortasız Araç Kullanmanın Cezası

Son yıllarda trafik kazalarıyla bazı nedenlerden ötürü sıkça karşılaşıyoruz. Yaşanan bu trafik kazaları, hem kaza yapan kişiye hem de karşı tarafa ciddi maddi ve manevi zararlar verebilmektedir. Ortaya çıkan bu zararları ise trafik sigortası yaptırarak en az mahcubiyetle atlatmak mümkündür. Bu nedenle motorlu araçlarla trafiğe çıkabilmek için trafik sigortası yaptırmak yasal olarak zorunlu kılınmıştır. Zorunlu trafik sigortası, olası bir kaza halinde karşı tarafa verilen maddi ve manevi zararlarını karşılayan bir sigorta türüdür. Zorunlu trafik sigortasına sahip olmayan motorlu araçların trafiğe çıkması halinde cezai işlem uygulanmaktadır.

Sigortasız Araç Kullanmanın Cezası Nedir?

Zorunlu trafik sigortasına sahip olmayan araçlara uygulanan ceza ücreti her yıl değişkenlik göstermektedir. Maliye Bakanlığının açıkladığı rakamlara göre 2024 yılın için trafik sigortası yaptırmamanın cezası 690 TL olarak belirlenmiştir. Uygulanan cezanın 15 gün içerisinde peşin olarak ödenmesi halinde araç sahiplerine %25 indirim hakkı verilmektedir. Bu taktirde %25 indirimden faydalanan araç sahibi 515,50 TL ödeme yapmaktadır.

Sigortasız olarak trafikte yakalanan araç sahibi, cezasını belirtilen süre içersinde ödemediği taktirde gecikme ücreti de ödemek zorundadır. Şöyle ki ilk 15 gün sonunda ödenemeyen ancak 15 gün sonraki 1 ay içerinde ödenen cezalara %5 oranında ek bir yaptırım uygulanmaktadır. 2. Ayda ise bu oran %10’a çıkarken sonraki her ay içerisinde zam oranı artış göstermektedir. Bu zam oranı en fazla %50’ye kadar ulaşmaktadır.

Trafikte sigortasız aracıyla yakalanan araç sahipleri aynı zamanda trafikten men edilme cezası da almaktadırlar. Sigortasız araç trafikte yakalandığı zaman hem ceza işleni uygulanıyor hem de trafikten men ediliyor. Trafikten men edilen araç, çekici yardımıyla otoparka götürülmektedir. Araç sahibi aracını alması için öncelikle zorunlu trafik sigortasını yaptırması gerekmektedir. Ardından uygulanan cezayı ödemeli ve bunun yanı sıra hem çekici ücretini hem de aracın otoparkta kaldığı gün sayısı kadar otopark ücretini ödeyerek aracını geri alabilmektedir.

Sigortasız araç kullanmanın cezası yalnızca bunlarla sınırlı değildir. Trafikte sigortasız bir şekilde yakalanan aracın muayenesiz olduğu tespit edilirse ödenecek tutar da artmaktadır. Bunun nedeni ise araç muayenesinin de yasal bir yükümlülük olmasıdır. Bunun yanı sıra tespit edilen trafik kurallarına aykırı olan her bir yanlış da cezanın artmasına neden olmaktadır. Bu sebeple her araç sahibinin mümkün olduğunca trafik kurallarına uyması ve yasal olarak zorunlu olan tüm işlemleri yaptırması, hem maddi hem manevi olarak oluşabilecek kazaları en az hasarla atlatmasına yardımcı olur.

Zorunlu Trafik Sigortası Nedir, Ne İşe Yarar?

Zorunlu trafik sigortası, bir aracı trafiğe çıkabilmesi için yasal olarak yaptırılması gereken bir sigorta türüdür. Zorunlu trafik sigortası, olası bir kaza halinde üçüncü şahıslara verilen maddi ve manevi zararların güvence altına alınmasını sağlamaktadır.

Zorunlu Trafik Sigortasının Ne Kadar Süreyle Yenilenmesi Gerekir?

Yasal bir zorunluluk olan trafik sigortasının yenileme tarihleri araç sahipleri tarafından mutlaka kontrol edilmelidir. Trafik sigortası poliçeleri her yıl yenilenmektedir. Dolayısıyla araç sahipleri her yıl düzenli olarak trafik sigorta poliçelerini yenilemeyi unutmamalıdır.

Zorunlu Trafik Sigortası Bitiminden Sonra Kaç Gün İçerisinde Yenilenmesi Gerekir?

Zorunlu trafik sigortasının süresi dolduğunda tekrar yenilmek gerekmektedir. Sigortanın yenilenmesi için yasal olarak belli bir süre yoktur. Ancak trafik sigortasının bittiği tarihten itibaren ilk iş gününde sigortayı yenilemek, olası bir kazada olabilecek sorunları en aza indirmek için en uygun zamandır.

Sigortasız Araçlara Muayene İşlemi Yapılır Mı?

Yollarda güvenliğin sağlanması açısından büyük bir önem taşıyan zorunlu trafik sigortası yaptırılmadığı taktirde araçların muayene işlemlerine izin verilmemektedir.

Sigortasız Araç Kullanmanın Sonucunda Uygulanan Ceza İşlemleri Nasıl Sorgulanır?

Sigortasız araç kullanmaktan ya da başka nedenlerden dolayı alınmış bütün trafik cezalarını E-Devlet sistemi üzerinden görüntülemek ve işlemleri gerçekleştirmek mümkündür.

Araç sahipleri trafik cezalarını öncelikle E-Devlet sistemi üzerinden plakadan trafik ceza sorgulamayı ya da araç plakasına yazılan ceza sorgulamayı seçerek işlemlerini gerçekleştirebilirler.

Sigortasız Araç Kullanmanın Araç Sahibine Maddi Zararları Nelerdir?

Sigortasız motorlu araç kullanmak araç sahiplerine sadece cezai yaptırımlardan ibaret değildir. Olası bir kaza durumunda araç sahibi, hasarın tamamını kendi cebinden karşılamak zorunda kalabilir. Dolayısıyla sigortasız araç sahibi maddi açıdan zor bir durumda kalabilir.

Trafik kazalarında yaralanma ve ölüm gibi ciddi sonuçlarda ortaya çıkabilmektedir. Böyle bir durumla karşı karşıya kalan sigortasız araç sahibi, yaralanan kişilere karşı tazminat ödemek zorunda kalabilmektedir. Ayrıca tazminat miktarı, yaralanmanın ciddiyetine, tedavi masraflarına ve iş kaybı gibi birçok etkene göre değişiklik gösterebilmektedir. Bundan dolayı sigortasız araç sahibi, büyük bir yükün altında kalabiliyor.

Sigortasız araç kullanmanın bir diğer maddi zararı ise hukuki işlemlerdir. Tarafların birbirini mahkemeye vermesi durumunda hem zaman hem maddi açıdan büyük bir kayba yol açabilir.

Sigortasız Yakalanan Aracı Nasıl Bir Süreç Bekler?

Her geçen gün yollarda yaşanan trafik kazaları artmaktadır. Artan trafik kazalarıyla birlikte ciddi maddi ve manevi zararlar oluşabilmektedir. Bu zararları önlemenin bir takım yolları vardır. Bunlardan biri zorunlu trafik sigortası yaptırmaktır. Zorunlu trafik sigortası yaptırılmadığı taktirde araç sahibini hem maddi hem de manevi açıdan zor bir durum beklemektedir. Sigortasız bir araç trafikte yakalandığında karşılacağı bazı süreçler ise şu şekildedir;

  • Ehliyet, ruhsat ve trafik poliçe kontrolü yapılır.
  • Araç, güncel bir poliçeye sahip değilse araç trafikten men edilerek cezai işlem uygulanır.
  • Araç bir çekici yardımı ile otoparka çekilir.
  • Sigorta işlemleri bitene kadar araç otoparkta tutulur.

Sigorta işlemleri bittikten sonra ise araç sahibi, çekici ve aracın otoparkta kaldığı gün kadar otopark ücretini ödeyerek aracını geri teslim alabilir.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

e-Devlet Doğrulanmış İlan Sistemi Nedir?

Bilgi BankasıBirevim

En Az Yakan SUV Araçlar

Bilgi BankasıBirevim

Taks ve Kaks Emsal Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Bilgi BankasıBirevim

Ülkemizde Satılan 3 Tekerlekli Motosiklet Modelleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

two × one =