Kısa dönem kiraları belirten 100 gün kira düzenlemesi Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın TBMM’ye sunduğu yasa tasarısı ile yeniden gündeme geldi. Peki nedir, bu düzenlemenin detayları yazımızın içeriğinde bulabilirsiniz.
Düzenlemeye göre 100 gün altı kiralamalarda konut sahiplerini birçok detay bekliyor. Düzenleme 1 Ocak 2024 tarihinde yürürlüğe girecek.
Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 1 ay içinde konut sahipleri bakanlığa başvurarak gerekli izin belgesini almasını gerekiyor.
Turistik Kiralamaya 100 Gün Sınırı Geliyor
Günü birlik kiralanan evler beraberinde getirdiği sıkıntılardan dolayı Ak Parti meclise yasa teklifi sundu teklife göre 100 gün altı turistik kiralamalara izin belgesi ve bazı şartlar getirildi. Teklifin içeriğini şöyle sıralayabiliriz:
- 100 gün altı turistik kiralamalarda izin belgesi alınacak
- Bir yıllık süre zarfında konutunu 4 defadan fazla kiraya veren konut sahibine 1 Milyon ceza kesilecek
- Tek seferde 100 günden az kiralamalarda kira sözleşmesi yapılmadan önce izin belgesi alınacak.
- İzin belgesini alma yükümlülüğü kiraya verene ait olması gerekecek.
- Turizm amaçlı kiralamalarda izin belgesi verilen konutlar için Kimlik Bildirme Kanunu hükümleri uygulanacak
100 Gün Düzenlemesine Göre Konut Sahiplerine Para Cezası
İzin belgesi almadan konutu kiralayan konut sahiplerine her bir konut için ayrı ayrı olmak üzere 100 bin lira para cezası uygulanacak. 100 gün kira düzenlemesi kanunu gereğince bu cezadan sonra izin belgesi alması için 15 gün süre verilecek. Bu süreden sonra izim belgesi almadan turizm amaçlı kiralama faaliyetlerini devam ettiren konut sahiplerine 500 bin lira para cezası kesilecek.
Diğer bir parası cezası ise turizmi amaçlı konut kiralanmak istenen konutun konum ve fiziksel özelliklerinin yanıltıcı olarak tanıtılması ve taahhüt koşullarının sağlanmaması halindedir. Bu kişilere 100 bin para cezası uygulanacaktır.
Bakanlığın düzenlemiş olduğu plaketin turizm amaçlı kiralama yapılan konutun girişine asılması gerekmektedir. Bu düzenlemeye uymayan konut sahiplerine 100 bin para cezası uygulanacak ve kendisine 15 gün süre verilecektir. Bu süre içerisinde plaket konut girişine asılmazsa 100 gün kira düzenlemesi para cezası kapsamında konut sahibine 500 bin para cezası kesilecek.
100 Günlük Kira Düzenlemesine Göre Konutu Kiraya Verme Durumu
100 günlük kira düzenlemesine göre konut sahiplerinin konutlarını kiraya vermeleri için bazı yükümlülükleri yerine getirmesi gerekiyor. Ev sahipleri kendileri Bakanlıktan izin belgesi alarak konutlarını kiraya verebilecekleri gibi A grubu turizm belgesine sahip şirketler aracılığıyla da konutlarını 100 gün altı kiraya verme işlemini gerçekleştirebilirler.
Bu durumda konut sahiplerinin dikkat etmesi gereken nokta turizm belgesi olmayan şirketler aracılığıyla konutlarını kiraya vermemeleridir. Aksi halde para cezası almaları söz konusu olur.
100 Gün Altı Apartman Dairesi Nasıl Kiralanır?
Apartman kiralamada 100 gün altı kiralamalarda düzenlemeye göre bazı şartlar bulunuyor. Binalarda kısa dönem kiralamalar için bütün tapu sahiplerinin onay vermeleri gerekiyor. Ev sahipleri tapu sahiplerinden bu onayı aldıktan sonra bakanlıktan izin alarak konutlarını kiraya verebiliyor.
100 Gün Altı Villa Kiralama Nasıl Oluyor?
Villa sahipleri için biraz daha kolay olan 100 gün kira düzenlemesi kapsamı çerçevesinde villaların özel yapıları sayesinde 100 gün altı kiralamaları için komşu tapu sahiplerinin onayına ihtiyaç duymadan izin belgesine başvuru hakkı bulunuyor.
Bu düzenleme ile villa sahipleri izin belgelerini daha hızlı ve kolay şekilde alarak kısa süreli kiralama işlemlerini gerçekleştirmeleri mümkün oluyor.
100 Gün Altı Bungalov Kiralama Nasıl Oluyor?
Şehirden biraz daha uzak konumlanan ve müstakil yapısıyla dikkat çeken bungalovlar, daha çok doğal bölgelerde bulunuyor. Dolayısıyla komşu tapu sahibinin onayına gerek kalmadan izin belgesi başvurusu yapılabiliyor.
Genellikle tatil amaçlı ve 100 gün altı kiralama için oldukça cazip olan bu yapılar için izin belgesi mutlaka şart oluyor.
100 Gün Altı Rezidans Kiralama Nasıl Oluyor?
Rezidans sahipleri için kısa dönem kiralama yasağı yoksa 100 gün altı kiralama için izin almaları daha kolay oluyor çünkü kısa dönem kiralama yasağı olmayan rezidans sahipleri, komşu tapu sahibi onayına ihtiyaç duymadan direkt olarak izin başvurusu yapabiliyor.
100 Gün Altı Sitede Daire Kiralama Nasıl Oluyor?
Site sahipleri için kısa dönem kiralama için izin belgesi alma durumu biraz daha farklı oluyor. Site de dairesi olan konut sahipleri yalnızca dairesinin bulunduğu binadaki kat maliklerinin onayını alması gerekiyor.
Daire sahibi binadaki kat sahiplerinin onayını aldıktan sonra bakanlığa izin başvurusu yapabiliyor.
Turizm Amaçlı Konut Kiralamada 100 Gün Detayı
Konutların tek seferde en fazla 100 gün kiralanmasına yönelik teklif yasalaştığı andan itibaren yürürlüğe girecek. 100 gün kira düzenlemesi detayları hakkında uzmanlar turizm ve emlak sektörüne düzen getireceğini söylüyor.
Uzun zamandır tartışma konusu olan kısa süreli kiralamaların bu düzenleme ile çözüme kavuşacağı belirtiliyor.
Hem günü birlik hem de turizm amaçlı kiralamalarda toplumda huzursuzluk yaratacak hırsızlık, dolandırıcılık, terör olayları, vergi kaçakçılığı gibi birçok olumsuz durum söz konusu olmaktadır.
Bu olumsuz durumları gidermek adına son derece iyi bir düzenleme olan kanun teklifi yasalaşırsa konutlarda konuklama adına ciddi anlamda denetim sağlanacaktır.
Yapılan konaklamaların denetim altına alınmasının amaçlandığı düzenlemede kayıt dışılığın önüne geçilerek toplum huzuru da sağlanmış olacaktır.
Hem Türk vatandaşları hem de yabancı ülke vatandaşları için geçerli bu tasarı ile kişilerin mülkiyetlerini kiraya vermeleri titizlikle denetlenecektir.
Konut sahipleri içinde olumlu bir düzenleme olan 100 gün kira düzenleme tasarısı ile kişiler mülkiyetlerini hukuki olarak garanti altına alabiliyor. Çünkü resmî belgesi olan mülkiyet sahibi belgesi ile birlikte evi kiracı tarafından zarar gördüğü durumlarda hukuki yollara başvurmasının önü açılmış oluyor.