6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi BankasıBirevim

Motosiklette Yakıt Tasarrufu Nasıl Sağlanır?

Motosiklette Yakıt Tasarrufu

Günümüzde motosikletler hem şehir içinde hem de şehir dışında çeşitli nedenler dolayı sıklıkla kullanılmaktadır. Büyükşehirlerde trafiğe takılmayı engellerken küçük şehirlerde de ulaşım için oldukça pratiktir. Hem fiyatıyla hem de yakıtı ile oldukça ekonomiktir. Aynı zamanda arabalara göre oldukça az yakıt gerektirir ancak arabalardaki gibi motosiklette de minimum seviyelerde yakıt tüketimi sağlanmasının bazı şartları vardır.

Motosiklette Yakıt Tüketimi Nelere Bağlıdır?

Motosiklette yakıt tüketimi için birden fazla yol vardır. Bunların en önemlileri motorun özellikleri, yol koşulları, sürüş tarzı, aracın yükü, lastik basıncı, aracın bakımlı olup olmaması ve hava durumu olarak görülür. Bu sebeple yakıt tasarrufu birçok yönden dikkatli olmak gerekmektedir.

Motosiklette Yakıt Tasarrufu İçin Neler Yapılmalıdır?

Motosiklet diğer araçlara nazaran yakıt konusunda daha tasarruflu olsa da belirli değişkenlere göre bu tüketim miktarı artmakta ya da azalmaktadır.

Yol Şartları

Yolun yapısı ve yolculuğunuzun şartları yakıt tüketim miktarını etkilemektedir. Asfalt yol motosikleti zorlamadığı için daha konforlu gitmenizi sağlar. Bu sebeple de yakıt tüketimi toprak ve diğer taşlı yollara göre daha az olacaktır.

Hava Şartları

Çok sıcak ya da çok soğuk havalarda da aracınızın yakıt tüketimi artar.  Sıcak havalarda radyatörün rutin bir şekilde bakıma sokulmaması, motosikletin motorunun aşırı ısınması ile sonuçlanır. Aynı zamanda sıcakta radyatörün düzenli bakıma sokulmaması motorun aşırı ısınmasına neden olmaktadır. Bu sebeple yaz aylarında radyatörün bakımının daha sık yapılması gerekmektedir.

Özellikle soğuk havalarda jikle çekili olarak uzun süre yolculuk yapmak da yakıt harcamalarının artmasına neden olmaktadır. Çünkü motosikleti sürüşte motor ısınır ve ısındıkça kademeli bir şekilde kapatmak da daha fazla yakıt harcanmasına neden olur.

 

Motosikleti nasıl sürdüğünüz yakıt tüketimini oldukça etkiler. Trafikte sıkça sürüş değiştirerek ve gereksiz gaz yaparak yapılan yolculuklar oldukça yakıt harcanmasına neden olur. Yani trafik kurallarına uymak yakıt tüketimini oldukça olumlu etkileyecektir. Motosikletin motoru ısınmadan yola çıkmayın. Aracınızı kullanırken sürekli fren yapmayın. Aynı zamanda doğru viteste ilerlemeye de gayret edin.

Motosikletin alabileceğinden fazla yük taşımayın. Ağırlık azaldıkça motor daha az güç harcar bu da dolaylı olarak yakıtın artmasına sebep olur. Hız sınırlarına uymalısınız çünkü bu aerodinamik direnci azaltır. Frenleme ve hızlanma yaparken ani hareketlerden kaçının. Aracınızı optimum devir aralığında sürmelisiniz.

Vücudunun konumunu aracınızı sürerken iyi ayarlayın Böylece rüzgar direncini de azaltabilirsiniz. Bunun için dik oturmaktan ziyade hafif eğik bir duruşla aracınızı sürmeli ve araca vücudunuzu yakın tutmalısınız. Geniş eşyaları veya aksesuarları motosikletin ön tarafına yerleştirmek işinize yaracayacaktır. Tüm bunlar aerodinamiği iyileştirir. Trafık ışıklarında gereksiz yere motoru çalıştırmayın, çok fazla dur kalk yapmayın.

Lastik Basıncını Kontrol Edin

Motosiklette yakıt tasarrufu yapmanın en etkili, hızlı ve önemli yolu lastik basınç kontrolüdür. Kontrolünü düzenli yapmanız yol tutuşunu artırdığı gibi yakıt tasarrufu da sağlar. Lastik basınç değerini ise aracınızın kullanım kılavuzundan öğrenebilirsiniz. Aynı şekilde lastikleri doğru basınçta tutmak yuvarlanma direncini azaltır.

Yakıt  Kalitesine Dikkat Edin

Motorun daha verimli çalışması için kaliteli bir yakıt kullanmanız gerekmektedir. Eğer kararsızsanız aracınızın üreticisi firmanın önerdiği yakıtı kullanınız. Bu durumda daha çok verim alırsınız. Böylece yakıt tüketimi masraflarını azaltmış olursunuz. Düşük oktanlı yakıtlar kullanmaktan da kaçının.

Aracınızı Temiz Tutmaya Gayret Edin

Bujilerin bakımlarının yapılmaması, özellikle pis ve bozuk olması yakıt tüketimini artırır. Aynı zamanda karbüratör ayarsız ise bu durum size daha fazla yakıt tüketimine mal olacaktır.

Motorun Özellikleri

Motosikletin yakıt enjeksiyon sistemi, silindir hacmi ve sayısı da yakıt tüketimini ve tasarruf oranını etkilemektedir. Küçük silindir hacmi olan motorlar ile daha fazla yakıt tasarrufu yapmanız mümkün olmaktadır.

Rölanti Süresini Azaltın

Aracınızı gerekmediği zamanlarda rölanti durumunda çalıştırmayın. Duraklamalara rölanti durumunda uzun süre beklemeyin. Sürekli çalıştır kapat modunda aracınızı sürmeyin. Motoru komple kapatın böyle durumlarda.

Az Yakıt İçin Düzenli Bakım

Yakıt tasarrufu için belki de en önemli faktör motosikletinizin bakımlarının düzenli olarak yapılmasıdır. Hava filtresinin değişimi ve temizlenmesi, yağ seviyelerinin kontrol edilmesi, lastik basınçlarını doğru değerine getirmek ve zinciri yağlamak düzenli olarak yapılması gereken bakım işlerine örnek verilebilir. Bakım önemlidir çünkü motosikletin her bir parçası yakıt tüketimi üzerinde doğrudan ya da dolaylı olarak önemlidir.

Elektrik aksamında meydana gelen problemler de yakıt tüketimini artırabilir. Buji ve jikle kelebeğinden kaynaklanan problemlere de dikkat edin. Bu sizin daha konforlu bir sürüş yaşamanızı da engelleyecektir. Bakım sırasında kesinlikle aracınızın orijinal yedek parçalarının kullanılması gerekmektedir.  Bu düzenli bakımlar ile aracın yakıt sızdırması da önlenir.

Motosikletler de diğer tüm araçlar gibi düzenli bakım ister. Çünkü zamanlar parçalar aşınır ve arızalanabilir. Bazen yenilenmesi gereklidir. Bu eskiyen ve değiştirilmemiş parçalar aracınızın çalışmasını zorlaştırır. Sonucunda ise yakıt tüketimi artar

Yakıt Tasarrufu İçin Yapmanız Gereken Diğer İşlemler

Motorun düzenli yağlanması çok önemlidir. Motorun yağı olmadığında sürtünme artacaktır. Aynı zamansa parçalar aşınmaya başlayacak ve sonucunda yakıt tasarrufunuz azalacaktır. Yokuş aşağı inerden de vitesi boşa almamalısınız. Böyle bir durumda motor freni ortadan kalkar ve motorun hızını kontrol etmek daha da zorlaşır. Kontağı da kapatmayın çünkü bu fren sistemini kapatacağından kazalara neden olabilir.

Yokuş çıkarken yüksek viteste çeyrek gaz yapın. Aracınızı kullanırken de yapılacak bazı küçük sürüş taktileri de yakıt tasarrufu yapmanızı sağlayabilir. Özellikle trafik sıkışık olduğunda önünüzdeki aracı çok yakında takip etmemeye çalışın. Çok fazla gaz fren yapacağınız için daha fazla benzin pompalanmasına neden olur.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

HGS Borç Sorgulama Nasıl Yapılır?

Bilgi BankasıBirevim

Konut Sigortası Nedir, Neleri Kapsar?

Bilgi BankasıBirevim

Kiracıya İhtarname Nasıl Çekilir?

Bilgi BankasıBirevim

50 cc Motor Sigorta Zorunlu Mu, Muayene Var Mı?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

15 − fourteen =