6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi BankasıBirevim

Mecelle Kanunu Nedir?

Mecelle Kanunu

Tarihte Ahmet Cevdet Paşa başkanlığında hazırlanmış olan 1868 – 1876 yıllarını kapsamakta olan Mecelle kanunu İslami Özel Hukuk kuralları olarak bilinir. 99 adet genel hukuk genelgesinin içermekte olan bu kanun Osmanlı Devletindeki kurallar bütünü olarak karşınıza çıkar. Birçok konuyu bünyesinde barındırmakta olan bu kanuna göre hükümler ve de maddeler olmasından kaynaklı kişilerin yaşama ve de karşılaşılmakta olan durumlara göre bu kurallar dikkate alınarak bütünlük sağlanması söz konusudur.

Çeşitli maddeleri ve de içerik açısından değişik özellikleri bulunmakta olan bu kanunun kuralları da belirli bir hazırlık aşamasından geçerek oluşturulmuştur. Yani devletin ve dönemin şartlarına uygun olması ile kişiler için düzenlenmekte ve de uygulanmakta olan bir kanundur. Bu nedenle kişilere yani halka hitap etmesi açısından İslami bir bütünlük oluşturmaktadır. Bu kanun Osmanlı Devleti bünyesinde hukuki bir dayanak olarak ortaya çıkmıştır.

Mecelle kanunu nedir? Devletin sürekli olarak genişlemesi ile beraber çeşitli sorunların baş göstermesiyle artık bir kanuna ihtiyaç duyulduğundan halkın daha iyi şekilde hukuka dayalı olarak yönetilmesi adına bu kanun çıkarılmıştır. Bu nedenle kişilerin de kanuna ve de bu maddelere aykırı olarak hareket etmesi ya da karşılaşılan sorunlar olduğu zaman derhal kanunun ilgili maddelerinden yarım alınması söz konusu olmuştur.

Bu kanunun maddeleri içerisinde her türlü konuya ve de sosyal hayatta da karşılaşılması söz konusu olan fiillere değinilerek bunların önlenmesi ve de nasıl davranılması gerektiği belirtilmektedir. Bu yüzden kişilerin daha dikkatli ve de usule uygun olarak davranmasını sağlamak adına bu kanunun çıkarılması sağlanmıştır. Maddeler belirli olan konulardaki gerçekleştirilmesi gereken adımları içermekte olduğundan bu kanun her zaman üstün ve de öncelikli görülmüştür.

Mecelle kanunu içerikleri bakımından her türlü ticari, dava, kaza yani yargı, kanıt, delil, suç, ihlal gibi çeşitli konulardan oluşur. Halk arasında sosyal olarak kişilere ya da devlete karşı işlenmekte olan suçları barındırması da bunun gereğinin yerine getirilmesi adına tüm hükümlerle bu kanun içerisinde yerini alır.

Mecelle Kanunu Kaç Maddeden Oluşur?

Kanunun içeriği ve de kapsamı oldukça geniş olduğu için hüküm sürmekte olduğu yıllarda sükuneti ve de olması gereken düzeni sağlaması adına halkın yapmakta olduğu her türlü sorun bu kanun kapsamında değerlendirilmekteydi. Bundan dolayı kişilerin devlet kapsamında yanlış ya da sorun arz etmekte olan her türlü fiili herhangi bir geçerliliği olmayan kurallara göre değil de bu kanuna göre işlenmekteydi. Her devletin kendine göre bir kural mekanizması ve de kanunu olması gerektiğinden Osmanlı Devletinde de bu kanun geçerli olmaktaydı.

Mecelle kanunu kaç maddeden oluşur? Bu kanun birçok soysak ve de kişisel duruma karşı oluşturulmakta ve belirlenmekte olduğundan her türlü içeriği bu kanun kapsamında görmek söz konusudur. Özellikle ticari anlamda herhangi bir karışıklık oluşmasını engellemek ve de ortaklık gibi durumlarda da en doğru olan adımları atmak adına kişiler için bu kanun geçerlidir. Aynı zamanda işlenen suçlar ve de hibe, gasp gibi suç içeren durumlarda da bu kanunda maddeler olarak içeriklere yer verilir.

Borcun olması ve de bunun ödenmesi gerektiği durumlarda da borç kabul etme, borcu ödeme gibi tüm hükümler bu kanun içerisinde en doğru şekilde yerini almaktaydı. Halka bu kanuna uyarak ve de aksi bir durum oluşturmamak kaydıyla yönetilmek adına kanunun tüm geçerliliğini ve içeriğini bilmekteydi.

Mecelle kanunu neyi kapsar? İşlenmekte olan her türlü suç için gerekli olan kanıtlar ve de deliller konusunda da insanların kanuna bakarak neyle karşılaşacağını görmesi söz konusudur. Bu durumda olması gereken nizam ve de sükunetin sağlanması tam olarak kanuna bağlı şekilde işlenmekteydi.

Mecelle Kanunu Özellikleri Nelerdir?

Bu kanunun en önemli özelliği olarak kesinlikle devletin düzeni ve de sükuneti için belirli maddeleri içermesidir. Genel hukuk ilkesinin içermekte olan konular bu kanun kapsamında yer aldığından hukukun da artık sosyal hayatta söz sahibi olması ve de devletin buna göre yönetilmesi temel ilke olarak görülmekteydi. İlkeler 99 adet olmakla beraber her birinin farklı konularda kendine göre kapsayıcı özellikleri bulunur.

Kanunlar geniş kapsamlı şekilde belirlenerek karar varıldığı için yeni bir kanun ve hükmün hazırlanmasına da gerek kalmayacak şekilde bu kanun hakkında adım atılmıştır. Mecelle kanunu hakkında bilinmesi gerekenler ise giriş bölümünde sonra bu kanun toplam olarak 1851 maddeden oluşarak tasarlanmıştır. Bu durumda kişileri bağlamakta olan tüm unsurlar ve de olması gereken düzen için gerekli hükümler en açıklayıcı biçimde verilmekteydi.

Mecelle Kanun Maddeleri Nelerdir?

Devlet tarafından hazırlanmakta olan ve de kişilerin de hayatına etki etmekte olan bu kanun içerisinde her türlü düzeni ve de sosyal hayatta karşılaşılması söz konusu olan içerikleri görmek mümkündür. Bu durumda devletin düzenini bozmaya yönelik olan tüm duruma karşı maddeler yer alır. Mecelle kanunu maddeleri içerisinde ilk olarak borçlu olmamak adıl olduğundan borcu olan kişinin ödemesi son derece önem arz eder.

Alması hukuka aykırı olan her durumun vermesi de hukuka aykırı olarak görülmekteydi. Zaman değişmesi durumunda hukukunda değişmesi söz konusudur. kanıt herkesi bağlamakta olduğu gibi ikrar edilende ikrar edeni bağlamaktadır. Ticari olan her türlü kural ve de sözleşmeye bağlı olarak hareket edilmesi gerekir.

Bakıldığı zaman hayatın her türlü yerinden ve de noktasından detaylar barındırmakta olan hu kanunda oluşmakta olan her türlü sorun için çözümler bulunur. Mecelle kanununda neler var? Kişilerin uyması ve de devletin de oluşturmakta olduğu bu kanunda çeşitli anlamda pek çok kanun ve hüküm yer alır.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

e-Devlet Doğrulanmış İlan Sistemi Nedir?

Bilgi BankasıBirevim

En Az Yakan SUV Araçlar

Bilgi BankasıBirevim

Taks ve Kaks Emsal Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Bilgi BankasıBirevim

Ülkemizde Satılan 3 Tekerlekli Motosiklet Modelleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

16 − 12 =