6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi BankasıBirevim

Araç Muayene Tarihi Nasıl Sorgulanır?

Trafik güvenliği  için düzenli araç muayenesi zorunlu tutulmaktadır. Bazen sürücüler için bu muayene tarihlerini takip etmek oldukça zor olabilmektedir. Bakımları yapılmayan bir araç ile trafiğe çıkmak hem sürücü için hem diğer sürücüler için tehlikeli olabilmektedir. Muayene işlemi ticari araçlarda yılda 1 yapılırken otomobillerde 2 yılda bir yapılmaktadır. Satış işlemleri için de muayene yapılması gerekli bir koşuldur.

Araç Muayene Süreleri

Trafik güvenliği ve araçların teknik uygunluğunun sağlanması amacı ile yapılan kontrollerin süresi araç türüne göre farklılık göstermektedir. Bu muayene sürelerine dikkat etmek gerekmektedir. Hem trafikte güvenliği sağlamak hem de yasal olarak kuralları yerine getirmek için önem teşkil etmektedir.

Motosiklet

İlk muayene araç 3 yaşına geldiğinde yapılır. Daha sonraki zamanlarda 2 yılda bir muayenenin yapılması gerekmektedir.

Traktörler ve Hususi Araçlar

Traktörler için ilk muayene 3. yılda yapılır. Daha sonra muayene süreleri 3 yılda 1 olacak şekilde ayarlanmıştır. Ticari olmayan araçlar için ilk muayene araç 3 yaşına geldiğinde yapılır. Bu muayeneden sonra 2 yılda bir kontrollerin tekrarlanması gerekir.

Ticari Araçlar

Ticari araçlar iş amacıyla kullanılan araçlar olup ilk muayenesi araç 1 yaşına geldiğinde yapılır. Diğer araç türlerinin aksine sonraki her yıl düzenli olarak muayeden geçmeleri gerekmektedir.

Araç Muayene Tarihi Öğrenmenin Yolları Nelerdir?

Araç muayene tarihini kaçırmamak için kontrolünü sağlayacağınız 3 farklı kaynak vardır. TÜVTÜRK ve E-devlet ile ya da ruhsattan araç muayene tarihini öğrenebilirsiniz.

Ruhsattan Araç Muayene Tarihi Öğrenme

Araç muayene tarihini öğrenmenin en kolay yolu ruhsata bakmaktır. Aracın son muayenesinin ne zaman yapıldığı muayene geçerlilik tarihi kısmında yazmaktadır. Aracın girdiği muayeneler ve geçerlilik tarihleri ruhsata işlenmediyse TÜVTÜRK sisteminden kontrol edebilirsiniz. Eksik kısımları istasyona giderek ruhsata işletebilirsiniz. Süreleri ruhsattan takip etmek oldukça kullanışlıdır.

E-devlet İle Araç Muayene Tarihi Sorgulama

E-devlet ile online sorgulama şekilde zamandan tasarruf ederek araç muayene tarihi kontrol edebilirsiniz. Öncelikle E-devlete giriş yapmanız gerekmektedir. Daha sonra “araçlarım” bölümüne gidin. Bu seçeneğe tıkladığınızda sahip olduğunuz araçlar görüntülenecek.  İşlem yapmak istediğiniz araç bilgilerini seçin. Son muayene tarihi ve geçerlilik süresi ile birlikte diğer tüm merak ettiğiniz bilgilere ulaşabilirsiniz.

TÜVTÜRK İle Araç Muayene Tarihi Sorgulama

TÜVTÜRK araç muayene hizmetleri sunan güvenilir ve resmi bir kuruluştur ve ülkemizde yer almaktadır. Araçların muayene tarihlerini ve sürelerini buradan sorgulayarak takip edebilirsiniz. Bunun için öncelikle TÜVTÜRK  muayene sorgulama sayfasına girmeniz gerekmektedir.  Daha sonra belirtilen yerlere aracınızın plakasını ve son muayene rapor numarasını yazmanız gerekmektedir.

Son aşamada alanları doldurduğunuzda son muayene tarihine kalan sürenin bitmesine ne kadar kaldığını görebilirsiniz. Aynı zamanda eğer randevu tarihi geldiyse aynı sistem üzerinden randevu alabilirsiniz. TÜVTÜRK muayene randevusu için resmi siteye girdiğinizden emin olmanız gerekmektedir. Çünkü internette randevu için talep eden birçok dolandırıcı siteler bulunmaktadır.

Güncel TÜVTÜRK Muayene Ücretleri

Aracın römorklu ya da römorksuz olması muayene ücretlerini etkilememektedir. Bu ücretler güncel 2023 ücretleridir. Kamyon, çekici, tanker ve otomobiller için TÜVTÜRK güncel muayene ücreti 1.528,10 türk lirasıdır. Moped, traktör ve motosiklet için TÜVTÜRK güncel muayene ücreti 575,84 türk lirasıdır. Diğer araçlar için TÜVTÜRK güncel muayene ücreti 1.130,44 türk lirasıdır.

Ücretleri ödemeden önce resmi TÜVTÜRK sitesine girdiğinizde emin olun ve öyle ödemeyi yapın.

Araç Muayenesi Yapmadığınız Durumda Ne Olur?

Oluşturduğu riskler nedeniyle araç muayenesinin düzenli yapılması yasalar dahilindedir. Bu sebeple uyulmadığı takdirde cezaya tabiidir. Güncel trafik cezalarına göre muayenesiz araçla trafiğe çıkmanın cezası 951 türk lirasıdır. Aracın muayenesi yapılmadıysa trafiğe çıkmamanız cezanızı düşürmemektedir. Aksine ceza ücretiniz birikmeye devam etmektedir.

Eğer ki çeşitli sebeplerden uzun süre trafiğe çıkmayacaksanız düzenli muayene yükümlüğünden kurtulmanız için yapmanız gereken bir takım işlemler vardır. Muayeneden muafiyet için araca çekme belgesi almalısınız. Bu durumda MTV ve muayene zorunlulukları ortadan kalkar. Aynı zamanda gecikme bedeli işlemez.

Araç Muayenesi öncesinde Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Öncelikle aracın sorunsuz olduğundan emin olmalısınız. Aracınızın borcunun olup olmadığını kontrol edin. Bu kontrol edilmesi gereken işlemleri muayene istasyonlarına gittiğinizde muayene öncesinde de yaptırmanız mümkün.

Aynı zamanda muayene öncesinde egzoz gazı ölçümü de zorunludur. Bu ölçümleri yine muayene öncesinde TÜVTÜRK muayene istasyonlarında yaptırabilirsiniz.

Araç Muayenesinin İçeriği Nedir?

Fren, lastik, far ayarı gibi düzenli kontrollerin yapılması gereklidir. Daha detaylı olarak elektrik teçhizatı, lastikler, süspansiyon, şase, direksiyon sistemi ve tekerlekler gibi aracın detaylı bir kontrolü yapılır. Aynı zamanda yük taşıyan araçlar için ilave bir takım kontroller de yapılmaktadır. Gerekli kontrollerden sonra araç teslim alınır. Aracı teslim alırken araç raporuna dikkat etmeniz gerekmektedir.

Araç Muayenesi Hangi Durumlarda Geçerli Değildir?

Araçların hacizli olması muayenenin yapılmamasına neden olur. Çünkü aracın üzerinde vize işlemi yapılamaz. Aracınızın son susturucusu yoksa da muayeneden geçemez. Bu sebeple muayeneden önce son susturucunun takılması gerekmektedir. Muayene öncesinde de mutlaka TÜVTÜRK’ten randevu almanız gerekmektedir.

Randevudan önce aracınızın ceza ya da vergi borcunun olup olmadığını kontrol edin. Varsa ödemesini yapıp o şekilde randevu alın. Son olarak araç sahibine ait kimlik ve ruhsat gibi belgeler ile araca ait diğer evrakların araçta yer alması gerekmektedir.

Araç Muayenesi Hayat Kurtarır

TÜVTÜRK muayene sırasında mevcut problemlerle birlikte sigorta bilgilerini de kontrol eder. Bu kontroller standart ve zorunlu prosedürlerdir. Trafik akışı içinde yer alan herkesin can ve mal güvenliği için oldukça önem arz etmektedir. Muayenelerde trafik sigortasının kontrolü de yapıldığından kaza olması durumunda oluşan hasarın sigorta tarafından karşılanmasına olanak sağlamaktadır.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

e-Devlet Doğrulanmış İlan Sistemi Nedir?

Bilgi BankasıBirevim

En Az Yakan SUV Araçlar

Bilgi BankasıBirevim

Taks ve Kaks Emsal Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Bilgi BankasıBirevim

Ülkemizde Satılan 3 Tekerlekli Motosiklet Modelleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

sixteen − eight =