6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi BankasıBirevim

LPG Tankı Değişimi Nasıl Yapılır? Maliyeti Nedir?

LPG tankının her 10 yılda bir değiştirilmesi gerekir. Ve bu rutin bakımlardan biridir. LPG tankı, zamanı dolduğu takdirde muayene istasyonunda ağır kusur ibaresi ile karşılaşabilir ve aracınızın muayenesi başarılı bir şekilde tamamlanmayabilir. Ayrıca zaman içerisinde LPG tankı içerisinde biriken pislikler, motora ulaşarak LPG parçalarına ve motora zarar verebilir. Bu nedenle LPG tankının zamanında değiştirilmesi gerekir. LPG tankını değiştirmek için aracınızı oto gazcıya götürebilirsiniz. Oto gaz servisinde aracınıza uygun proje çizilerek evraklar size teslim edilebilir. Size verilen evraklar ile muayene istasyonunda gerekli işlemleri yaparak aracınızı muayeneye sokabilirsiniz.

LPG tankı değişim maliyeti, aracınızda bulunan tankın boyutuna ve şekline göre değişiklik gösterecektir. Tank değişim süresi yaklaşık olarak 2-3 saat sürmektedir. Belgelerin teslimi bazı durumlarda ertesi günlere sarkabilir.

LPG Tankı Ne Kadar Kullanılır?

Araçlara takılan LPG tanklarının ömrü 10 yıldır. Bu süre tamamlandıktan sonra araç vizeden geçmemektedir. Gazete haberlerinde göre 2017 yılından itibaren takılan tankların kullanım süresi 15 yıla çıkarılacağı yazmaktadır.

Oto gaz sistemine sahip olan araçlar için merak edilen bir diğer konu ise aracın muayenesi geldiğinde makine mühendisleri odasından LPG sızdırmazlık raporu almanın zorunlu olup olmadığıdır. 2012 senesinde çıkan yasaya göre on yılını doldurmuş ve en az 2 yıl kullanım ömrü kalmış araçlardaki tanklarda her zaman bir gaz kaçağı ya da şamandra kapağı bakır borularının üzerine geçirilen hortumlarda yırtık yok ise bu raporu almak zorunlu değildir.

LPG Tankı Nerede Değiştirilir?

LPG tankları, yetkili şubeler ya da şubelerin yetkilendirdiği bayiler tarafından değiştirilmektedir. Bunun yanı sıra ilgili bakanlığın verdiği yetkiler ile oto gazcılar ya da tamircilerde kurallara uygun şekillerde LPG tank değişimi yapmaktadır.

Değişimi yapılacak olan LPG tankının projesi ya da şeması, değişim yaptıracağınız yer tarafından size verilecektir. Bu evraklar ile aracın muayene sürecini de tamamlamanız gerekir. Bu evraklar sayesinde muayeneden sorunsuz bir şekilde geçebilirsiniz.

LPG Sızdırmazlık Raporu Nasıl Alınır?

LPG sızdırmazlık raporu diğer adıyla gaz sızdırmazlık raporu, aracınıza monte edilen tankta kaçak olup olmadığını anlamak amacı ile yapılmaktadır. Aracınızın güvenli bir şekilde çalıştığını anlamak için gaz sızdırmazlık raporu almanız gerekir. Yeni bir LPG tankı taktırdığınızda bunu ruhsatınıza işleyerek faturalar ile beraber gaz sızdırmazlık raporu başvurusu yapabilirsiniz.

LPG sızdırmazlık raporu için Makine Mühendisleri Odasına başvurarak randevu almanız gerekir. Faturalarınız ile randevu aldığınız şubeye giderek sızdırmaz raporunuzu alabilirsiniz. Yeni yönetmeliklere ve kanunlara göre bakanlık tarafından yetkilendirilen şubeler, oto gazcılar ya da tamircilerden de gaz sızdırmazlık raporu alabilirsiniz.

LPG Tanklı Araçlar İçin Gaz Sızdırmazlık Raporu Zorunlu mu?

Gaz sızdırmazlık raporu aracın muayeneden geçmesini sağlamaktadır. bu işlem aracınızın yakıt sistemini değiştirdiğiniz için tadilat olarak geçecektir. Bu durum yasaldır ve yakıt sisteminin değişmesi durumu sizi tekrar muayeneye götürecektir. LPG tankı taktırmanız aracınızın yakıt sistemini değiştirmektedir ve aracınızın muayenesini geçersiz kılar.

Bu nedenle tekrardan randevu alarak tüm fatura ve dekontlarınız ile yeniden muayeneye gitmeniz gerekir. Muayeneden de sorunsuz bir şekilde geçebilmek için gaz sızdırmazlık raporuna ihtiyacınız vardır.

LPG Tankı Bakımı Nasıl Yapılır?

En merak edilen sorulardan biride LPG tankı bakımı nasıl yapılır sorusudur. Araçların periyodik bakımları ile birlikte LPG tankının da bakımı yapılmaktadır. 10 yılda bir LPG tank değişimi yapılması gerekir. Bozulan parçaların onarılması, onarılmayan parçalarında değiştirilmesi gerekir.

Araç sürekli hareket halinde olduğu için titreşimler tüp parçalarının gevşemesine neden olabilir. LPG takılı araçlarda en sık rastlanan sorunlardan biri gaz kokusudur. Bujiler ve kablolar kontrol edilir. Bunun yanı sıra yakıt kaçağı olup olmadığı da yine de kontrol edilmelidir.

LPG Tank Çeşitleri Nelerdir?

Birçok LPG tank çeşitleri bulunmaktadır. Bu tank çeşitlerinden ilki depolama tankıdır. Bu depo çelikten yapılmıştır ve atmosfere kapalıdır. Bir diğer tank çeşidi ise küçük basınçlı tanktır. Nu tankın toplam kapasitesi 15m3’den küçüktür ve atmosfere kapalıdır. Büyük tank ise toplam 15 ile 133 m3 arasındadır ve çelikten yapılma bir tanktır. Bir diğer tank yerüstü tanktır. Üzeri toprakla kaplı örtü malzemesi olarak kullanılarak yapılmıştır. Yeraltı tank ise gövde üstünün toprak altında kalan tank türlerinde biridir.

LPG tanklarının 10 yıldan fazla kullanılması yasak ve sakıncalıdır. Tankların imalat tarihinden itibaren 10 yıl kullanma süresi bulunmaktadır. İmalat tarihinin kontrol edilmesi LPG sistemleri için oldukça önemlidir. LPG tankı kullanım süresi sık sık kontrol edilmelidir.

LPG Araç Sisteminde Güvenlik Nasıl Sağlanır?

LPG tankları doğru malzeme ve doğru montaj ile kullanıldığında oldukça güvenli bir sistemdir. Aracınızda güvenli bit çalışma sağlamak için aşağıdaki önlemleri almanız gerekir;

  1. Gaz kaçağı hissedildiğinde ateşleme kaynakları hemen kapatılmalıdır. LPG’nin olduğu ortamlarda sigara içilmemelidir.
  2. LPG’li araçlarda kaçak kontrolü kesinlikle ateş ile yapılmamalıdır. Isıtma amacı ile açık alevli ısıtıcılar kesinlikle kullanılmamalıdır.
  3. LPG tanklarının ömrü imal tarihinden itibaren 10 yıldır. Bu nedenle aracın periyodik bakımları asla aksatılmamalıdır.
  4. LPG dolum ağzı mutlaka bagaj dışında olmalıdır,
  5. LPG bakır borularının üzeri pvc kaplı ve minimum 1 mm kalınlığında olmalıdır.
  6. Motorun ilk çalıştırılması ya da stop etmesi durumunda güçlü bir LPG kokusu duyulabilir. Bu oldukça normaldir. Ancak araç çalışırken ortaya çıkan LPG kokusu herhangi bir sızıntının olduğuna işarettir. Bu gibi bir durumda aracınızı bekletmeden yetkili servise götürmeniz gerekir.
  7. Aracınızı herhangi ateşe yakın bir bölgeye park etmemeniz gerekir. LPG buharı havadan ağırdır. Herhangi bir kaçak yaşandığında LPG en düşük seviyelere yönelecektir. Bu yüzden aracınızı gaz sızıntısı ihtimalini düşünerek çukur ya da buna benzer alanlara park etmemelisiniz.
  8. Eğer aracınızı bir süre kullanmayacak ya da uzun süre garajda tutacaksanız multivalf üzerinde bulunan LPG yakıt kesme valfini kapatmanız önerilir.
  9. Aracınızın LPG ile çalıştığını belli eden çıkartmaları ön camınıza ve arka camınıza yapıştırmalısınız.
  10. LPG dönüşümü sonrasında mutlaka sızdırmazlık testi yaptırmalısınız.
  11. LPG’li araçları yer altı otoparklarına park etmemelisiniz.

LPG yüksek derecede yanıcı bir maddedir ve atmosferik koşullara maruz kaldığında hızlıca patlayabilir. Bu nedenle LPG’li araç kullanan herkesin, LPG tanklarında dikkat edilmesi gerekenler ile ilgili bilgileri bilmesi ve bildiklerini uygulaması gerekir.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

e-Devlet Doğrulanmış İlan Sistemi Nedir?

Bilgi BankasıBirevim

En Az Yakan SUV Araçlar

Bilgi BankasıBirevim

Taks ve Kaks Emsal Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Bilgi BankasıBirevim

Ülkemizde Satılan 3 Tekerlekli Motosiklet Modelleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

4 × 4 =