Son zamanlarda birçok birey müstakil ev yaptırmak istemekte ve böylelikle de müstakil ev yapmak için gerekenler nelerdir konusu üzerine araştırmalar gerçekleştirilmektedir. Geçmiş zamanlarda müstakil evler çoğu zaman tercih edilmemekteydi ve apartmanlara taşınma durumu yer almaktaydı. Fakat günümüz dünyasında müstakil evler apartmanlara göre daha ön planda yer almaktadır.
Bilindiği üzere ülkemiz bir deprem bölgesidir. Özellikle deprem gibi doğal afetlerin sık yaşandığı ülke içerisinde genellikle çok katlı binalar tercih edilmemektedir. Bu çok katlı binaların yer aldığı bölgelere göre riskleri bulunmaktadır. Fakat tek katlı ve müstakil evlerde bu risk oldukça azaltılmış durumdadır. Böylelikle de tercih edilme sebebidir. Müstakil ev almak ya da müstakil ev yaptırmak konusu içerisinde bilinmesi gereken durumlar söz konusudur.
Müstakil ev yaptırma süreci genellikle beş adımda toplanabilmektedir. Bu beş adımın ilki bir boş arsaya sahip olmaktır. Boş bir arsa deyip geçilmemesi ve bu boş arsanın da imara açık bir arsa olması gerekmektedir. İmara açık boş arsa aşamasının tamamlanmasından sonra ise gerekli mimari ve statik projelerin planlanması önemlidir. Bu adım genel itibariyle mühendis ve mimarlar ile birlikte yürütülmektedir. Bulunulan belediyeden alınan izinlerle birlikte süreç devam etmektedir.
Sizler de müstakil ev yaptırmak istiyorsunuz ve konu hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak istiyorsanız, işte bu yazımız içerisinde müstakil ev yaptırma süreçleri nelerdir gibi soruların cevaplarına erişim sağlayabilir, müstakil ev yaptırma süreci hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz.
Müstakil Ev Yaptırmak İçin Planlama Aşaması
Yukarıda da değinildiği gibi müstakil ev yaptırmak için ilk adım imara açık olan bir arsa sahibi olduktan sonra planlama aşaması olarak karşımıza çıkmaktadır. Aslında bu aşama oldukça önemli bir aşamadır. Doğru bir şekilde planlanmamış olan evler hem ev sahiplerinin beklentilerini sonuçlandırmamaktadır hem de yapılan hatalar sonucunda çeşitli dayanıklılık problemleri yaşanılabilmektedir. Böylelikle doğru planlanmamış evler doğal afetler sonucunda oldukça büyük hasarlar alabilmektedir.
Planlama aşaması içinde önemli olan durumlara örnek olarak ise imar edilecek alanın ne için kullanılacak olacağı belirlenmelidir. Aslında bu aşamanın tam olarak netlik kazandırılması daha sonradan düzgün bir şekilde dizayn edilmesi için gereklilik arz etmektedir. Bir başka deyiş ile ev içerisinde mevcut olacak olan park, otopark ya da bahçe gibi yerlerin planı doğru bir şekilde yapılmalıdır.
Bu aşamada ise alanında uzman kişilerle çalışmanın oldukça önemli olduğu görülmektedir. Bilindiği üzere inşaat alanı içerisinde herhangi bir şeyin yapılabilmesi için profesyonel ya da uzmanlardan birtakım imzaların alınmış olması gerekmektedir. Bu uzmanlar evin planı için ve daha sonraki aşamaları için oldukça önemli görülmektedir.
Müstakil Ev Yaptırmak İçin Vaziyet Planı
Bir diğer müstakil ev yapmak için gerekenler nelerdir sorusunun cevabı ise vaziyet planı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bireylerin sağlam ve kullanışlı bir ev yaptırmak istemeleri vaziyet planı ile sağlanmaktadır. Aslında bu plan ölçekli bir plan olarak da bilinmektedir ve ev içerisinde yer alacak olan tüm şeyler detaylı bir şekilde planda yer almaktadır. Bir başka deyiş ile proje içerisinde yer alan her şey vaziyet planında da yer almaktadır. Bu planın mimarlar tarafından tasarlandığı bilinmektedir. Vaziyet planı konutun olacağı yeri, yönü ve su ve elektrik hatlarının nereden geçeceği, sokak numarası ve benzeri gibi detaylı şeyleri de içerisinde barındırmaktadır. Bir başka deyiş ile bir nevi konum bilgisi olarak da tanımlanabilmektedir. Vaziyet planının anlamı bu şekilde özetlenebilmektedir.
İçerisinde yukarıda değinildiği gibi konut projesi ile her türlü detayı barındıran vaziyet planı da bitirildikten sonra bu plan belediye tarafından incelenmektedir. İncelenme sonucunda uygun görülürse konutun proje aşaması kısmı bitmektedir. Müstakil ev yapmak için proje aşaması tamamlandıktan sonra başka adımlara geçiş sağlanmaktadır.
Müstakil Evlerde İnşaat Ruhsatı İçin Gerekli Olan Evraklar Nelerdir?
Peki müstakil ev yaptırmak için inşaat ruhsatı nasıl alınır? Bu ruhsat için gerekli olan belgeler nelerdir? Aslında bu soruların cevaplarına göre bakıldığında mimarı ve statik aşamalarının ya da planlarının tamamlanmış olduğu bilinen müstakil evlerin imarı için ilgili belediyelere başvuru yapılmalıdır.
Bu başvurular sonrasında inşaat ruhsatı alınmaktadır. Söz konusu ruhsatın alınabilmesi için gerekli olan belge ve evraklar ise aşağıdaki gibi sıralanabilmektedir;
- Ruhsata başvuru dilekçesi,
- Arsa tapusu,
- Yapının mimarı projesi,
- Mimarlar odasından alınan sicil belgesi,
- Kadastrodan alının aplikasyon belgesi,
- Arsa imar durumunu gösteren belge,
- Zeminin rapor sonucu,
- Onaylanmış sıhhi tesisat ve elektrik tesisatı projesi,
- Eğer müteahhit varsa onunla ilgili birkaç belge.
Yukarıda sayılan bu belgeler müstakil ev yapmak için gerekenler nelerdir sorusunun cevabı içerisinde yer almaktadır. Belirtilen belgelerin tamamlanması halinde ilgili inşaat ruhsatı alınabilmekte ve inşaat süreci başlatılabilmektedir.
Müstakil Evin Tapusunu Alabilmek İçin Hangi Evraklara İhtiyaç Duyulmaktadır?
Müstakil ev yaptırma sürecinde merak edilen bir diğer konu ise müstakil evin tapusunun alınabilmesi için gerekli olan evrakların ne olduğu şeklindedir. Bilindiği üzere inşaat ruhsatı alabilmek için tapu belgesine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle evin ya da bir başka deyiş ile inşaat yapılacak arsanın tapusunu alabilmek için gerekli olan tüm belgeler aşağıdaki gibi sıralanabilmektedir;
- Tapunun aslı ve fotokopisi,
- Bireyin kimliğinin fotokopisi ve kendisi,
- Güncel olan bir vesikalık fotoğraf,
- Konutun yer alacağı belediye içerisinden alınması gereken rayiç bedel belgesi,
- Taşınmaz vekalet belgesi,
- Deprem sigortası belgesi,
Yukarıda belirtilmiş olan bu belgelerin tamamlanması sonucunda müstakil ev için gerekli olan tüm adımların atılmış olduğu bilinmektedir. İnşaat süreci başlamaktadır.
Bir Arsaya Ev Yapmak Hakkında Birtakım Öneriler
Bilindiği üzere bir arsaya ev yapmak oldukça karmaşık ve uzun bir süreçtir. Bireylerin yeni aldığı ya da önceden sahip olduğu bu arsalara ev yaptırmak hakkında öneriler bulunmaktadır. Söz konusu inşaat süreci hakkında yapılan en sık öneri uzmanlarla birlikte çalışıyor olması olarak karşımıza çıkmaktadır. Yukarıda da değinildiği üzere bir uzman ekiple birlikte inşaat sürecinin yönetilmesi, söz konusu müstakil ev inşaatının da ev sahibinin istediği bir sonuçla bitmesi için oldukça önemlidir.
Aynı şekilde bu önem doğal afetlerin yaşandığı sürede evin alabileceği en az hasarı alması için de gerekli görülmektedir. Bilindiği üzere uzmanlarla birlikte çalışılması arsa alım sürecinde de işe yaramaktadır. Bu şekilde evin konumlanacağı doğru bir alan ve doğru bir zemin de belirlenmiş olmaktadır. Bu da aynı şekilde herhangi bir afetin yaşanması halinde alınabilecek en az hasarın ortaya çıkması ile sonuçlanmaktadır. İnşaat içerisinde kalitesiz malzemelerinde sonradan hasarla sonuçlanabileceği bilinmektedir. Bu nedenle uzman ekiplerin kaliteli malzeme kullanması gerekmektedir.
Tamamen kişisel zevklere göre dizayn edilecek bu müstakil ev planı içerisinde de gerekli olan uzmanlarla çalışmakta fayda vardır. Örneğin ev içi ortamın güzelleştirilmesi için iç mimarlar ile çalışılması önerilmektedir. Müstakil ev yapmak için gerekenler nelerdir sorusuna bir diğer cevap da bu şekilde verilebilmektedir. Bu konu içerisindeki en önemli yapı taş aslında uzmanlardır.