6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi Bankası

Mimari Rapor Nedir, Nasıl Yazılır?

mimari rapor

Bir bina hakkında ortaya çıkan ilk şey mimarisidir. İnşaat başlamadan önce, binanın tasarımının ve her yönüne karar verilmelidir ve böylece mimari rapor yapılmaktadır.

Mimari projelerle ilgili raporlar çok kapsamlıdır. Projenin yapı bileşenleri ve yapı elemanları bu raporlarda yer alan iki ana kategoridir. Tasarlanan yapının bölümlere ayrılması sayesinde projeyi anlamak ve kategorize etmek çok daha kolay. Kodlama dili, küresel Sbf sistemidir. Mimarlar Odası’nın mimari rapor örnekleri için seçtiği standart formata uyulması zorunludur. Yine raporun içeriğinde yönetmelik ve imar durumu ile ilgili yorumlar da yer alıyor. Projenin adı ve kısa bir açıklaması, proje raporlarında her zaman ilk sırada yer almalıdır. Projenin amacı ve giriş bölümü sıralanır. Giriş bölümünün ardından yöntem başlığı gelir. Önce yöntem açıklanır, ardından sonuç yazılır. Kaynak bölümünün yazılması proje raporunu tamamlar.

Mimari Rapor Neden Önemlidir?

Mimarisi tamamlanmış bir yapı için yazılan her rapor bir mimari proje raporudur. “Mimari proje raporları” terimi, kesin ihtiyaç programı, doğal detaylar ve arazi özelliklerine ilişkin bilgileri içeren, projenin gerçekleştirilmesini talep eden işveren tarafından oluşturulan tüm ayrıntılar anlamına gelir. Kısaca bir mimari proje raporu, binanın tüm özelliklerinin ele alındığı süreç ve değerlendirme veya yol haritasıdır.

Mimari raporu, yapı sistemi, yapının ekonomisi, kullanılacak malzemeler ve özellikleri, projenin toplam maliyeti ve kullanılacak teknikler dahil ilgili tüm bilgileri içermelidir. Mimari proje raporu tipik olarak aynı standartları kullanan mimarlar tarafından üretilir. Bu sayede her bir mimarın mimari proje raporu başka bir mimar tarafından kolaylıkla okunup incelenebilmekte ve hizmet alan kişi veya kurumlar tarafından kolaylıkla anlaşılabilmektedir. Bu nedenle, mimari projelerle ilgili raporlar tekdüze olma eğilimindedir.

Mimari Teknik Rapor

Bir diğer önemli rapor ise, bir binanın depreme dayanıklılığını doğrulamak ve değerlendirmek için oluşturulan farklı teknik raporlardan biri olan mimari teknik rapordur. Genel olarak ruhsat başvurusunda bulunması gereken bir rapordur. Binaların mimari çizimleri ve binada nasıl kullanıldığı bu raporun konusudur. Bilindiği gibi, mimari açıdan sağlam kabul edilen her proje veya plan her zaman doğru değildir. Binanın genel durumu daha doğrusu bu projelere uygun değil. Bu durumu değerlendirmek ve yönetmek için çeşitli raporlara ihtiyaç vardır. Böylece mimari teknik raporlar, geleneksel teknik raporlarla karşılaştırılabilir. Bu nedenle, aynı koşullar ve kurallar genel olarak geçerlidir.

Resmi belgeler oldukları için uygun şekilde hazırlanmaları gerekir. Ayrıca bu konuda uzmanlardan yardım alınmalıdır. Depreme dayanıklılık konusunda bir denetim firmasından veya bir inşaat firmasından yardım istediğinizde mimari teknik rapor da hizmet kapsamında verilmektedir. Teknik rapor konularını tam olarak anlaşılması için daha anlaşılır bir şekilde ele alınması gerekir. Binayla ilgili görevler ve girişimler, inşaata başlamadan önce her zaman yerinde olmalıdır. Burada, teknik raporlar bu girişimler ve uygulamadaki etkinlikleri hakkında ayrıntılar sağlar.

Bir yapının depreme dayanıklılığının incelenmesi konunun temel dayanağıdır. Yani bina hakkında yazılan raporun odak noktası depreme dayanıklılıktır. Binanın depreme dayanıklılığını göstermek için yasaya uygun teknik ve mimari raporlar istenmektedir. Bu raporların alanında uzman kişiler tarafından hazırlanması tercih edilmelidir.

Teknik raporların taslağını oluştururken, yapılması gereken çok sayıda önemli husus vardır. Bu önemli konuları düşünmekten fazla yorulmayacaksınız. Çünkü saygın ve deneyimli bir firmadan destek alırsanız tüm bu endişeleri ve anlamsız detayları halledeceklerdir. Aksi halde mimari teknik rapor son derece ciddiyet gerektiren ve üzerinde durulması gereken bir konu haline gelir.

Mimari Rapor Hazırlarken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Bir mimari rapor hazırlamanız gerektiğinde, her şeyden önce, iyi bir planlama şarttır. Rapor hazırladığınız konu hakkında iyi bir bilgi birikimine sahipseniz, planlama aşamasında çok fazla zorluk çekmemeniz gerekir. Konuya aşina değilseniz, mutlaka konunun uzmanıyla bir ön görüşme yapmalı ve onun deneyimlerinden yararlanarak raporunuzu planlamalısınız.

Raporu hazırlamak için, raporun konusu ve amacı hakkında net olmanız gerekir. Konunun netliği ve mesajın amacı, gereksiz bilgi yığınları oluşturmanızı engelleyecektir. Raporunuzda kullanmak istediğiniz tüm bilgi ve verilerin konuyla ilgili olması, iyi bir analitik zihne sahip olduğunuzu gösterir. Bir mesajda uygunsuz bilgi ve verilerin paylaşılması, karşı tarafın gerekli kararı veya onayı vermesine kadar olan süreci uzatacaktır.

Planlama yaparken de iddianızı sağlam temellere oturtmaya özen göstermeli, raporunuz üzerinde şüphe uyandıracak veya karşı tarafı şüpheye düşürecek veri ve bilgileri kullanmaktan kaçınmalısınız. Kanıtlarla desteklenmeyen görüşleri, söylemleri veya iddiaları dahil etmekten kaçınmak için, planlama aşamasında bilgi ve veri kaynaklarınızı seçerken seçici olmalısınız.

Mimari Raporda Konunun Kapsamı

Rapor konusu net bir şekilde tanımladıktan sonra konuyu kolayca daraltabilirsiniz. Konu netleştiğinde ve sınırlar netleştiğinde, rapor yazmak için gereksiz enerji ve zaman harcamaktan kaçınabilirsiniz. Mimari raporda seçtiğiniz konuya göre uzun veya kısa olabilir. Ancak kapsam ne kadar sınırlı olursa, rapor o kadar önemli hale gelir. Çünkü mimari rapor konusu kapsamı genişledikçe bileşenler arasındaki ilgi azalır ve bu da rapor için sağlıklı bir sonuca ulaşmanızı zorlaştırabilir.

Mimari Raporda Bilgilerin Doğruluğu

Raporda bilginin doğru bir şekilde sınıflandırılması, bilginin iletilmesinde ve istenen sonuçlara ulaşılmasında büyük bir yardımcıdır. Bilgi sistemi, raporun iyi ya da kötü olduğunu belirleyen en önemli faktörlerden biridir ve raporun başarısını doğrudan etkileyecektir. Hazırlanan mimari raporda bilgiler ne kadar sistematik olursa, sonuçlar o kadar doğru ve inandırıcı olacaktır. Bilgi sistemlerinden gelen zayıf raporlama, kafa karıştırıcı olabilir ve doğru sonuçların sunulmasını ciddi şekilde engelleyebilir.

Mimari Raporda Dil Akıcılığı

Mimari rapor hazırlanırken, karşı tarafın anlamadığını veya bilmediğini düşündüğünüz kavram ve terimleri kullanmaktan kaçınmalı, bildiğinizi sandığınız kavram ve terimleri açıklamaya çalışarak dikkati asıl konudan uzaklaştırmamalısınız. Bunun yerine karşı tarafın anlayış düzeyine uygun bir dil kullanılmalıdır. Mimari rapor yazdığınızda, yöneticiniz zaten anladığı fikirleri ve terminolojileri açıklamanıza gerek yoktur. Raporunuzda kullandığınız kavram ve terimler, mesleki ve teknik bilgisinden emin olmadığınız bir kişi veya kuruluşa sunuyorsanız karşı tarafın anlayabileceği şekilde kısaca açıklanmalıdır. Ancak, raporunuzun akışını bozmaktan kaçınmalısınız.

Raporunuzda gereksiz betimlemelere yer vermemeli, anlatım tekniklerini kullanmaktan kaçınmalı ve akıcı olmasını istiyorsanız analitik düşünmeye önem vermelisiniz. Raporunuzda kullanılan yazı tipi ve boyutuna dikkat etmelisiniz. Raporunuz, gözleri yormayan veya gereğinden büyük veya küçük karakterlerle hızlı ve kolay okunabilir olmalıdır. Raporlarınızın daha kolay anlaşılması için Powerpoint, Keynote gibi programları kullanabileceğiniz şekil veya grafikler kullanabilirsiniz. Renkleri seçerken benzer renkler değil, zıt renkler ile farklı kontrast renkler kullanmalısınız.

Mimari Raporda Sonuç Durumu

Raporların sonuç bölümleri sıklıkla kısa kesilir veya atlanır. Ancak sonuç kısmı mimari raporun en önemli bileşeni arasındadır. Çünkü bu bölüm, raporunuzdan istediğiniz sonuçları doğrudan etkiler. Ancak sonuç, raporunuzu yazmaya başladığınız yer olmamalıdır. Bilgi ve verileri değerlendirirken tarafsız kalmakta zorlanabilirsiniz. Raporunuzun sonuç bölümünde raporunuzun teslim tarihi, adınız ve unvanınız, konu ile ilgili her türlü kişisel gözlem, fikir ve tavsiyelerinizle birlikte yer almalıdır.

Ayrıca, raporu birlikte yazdığınız ortak çalışanların adlarını ve konumlarını da belirtmelisiniz. Raporun bir kopyasını dosyalarınızda bulundurduğunuzdan emin olarak ve aynı konuda yeni bir rapor yazarken eski raporu kontrol edebilirsiniz. Bu sayede sadece işlerin bütünlüğünü sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda kendi görüş, fikir ve önerilerinizin doğru olup olmadığını da öğrenmiş olursunuz.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

e-Devlet Doğrulanmış İlan Sistemi Nedir?

Bilgi BankasıBirevim

En Az Yakan SUV Araçlar

Bilgi BankasıBirevim

Taks ve Kaks Emsal Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Bilgi BankasıBirevim

Ülkemizde Satılan 3 Tekerlekli Motosiklet Modelleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

twelve − 4 =