6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi Bankası

Araç Değer Kaybı Nedir? Değer Kaybı Başvurusu

araç değer kaybı

Günlük yaşamda çok sık karşılaşılan trafik kazalarında araç değer kaybı kazaya karışan şoförler tarafından dikkat etmesi gereken bir konudur.

Araç değer kaybı nedir? Günümüzde yapılan araştırmalara göre trafiğe çıkan araç sayısı gün geçtikçe artmakta ve maddi hasarlı trafik kazaları da bir o kadar artış göstermektedir. Bundan dolayı istemeden de olsa meydana gelen kazalar sonrasında maddi zararların en hızlı şekilde temin edilmesi araç değer kaybı ile mümkün olmaktadır.

Araç Değer Kaybı Nedir?

Genel olarak trafik kazası sonrası aracın kaza öncesinde hasarsız ikinci el piyasa değeri ile kaza olduktan sonra aracın tamir edilmesinden sonra yer alan ikinci el piyasa değeri arasında bulunan farka araç değer kaybı denilmektedir. Kaza sonrasında zarar gören aracın orijinal parçaları ve aslına uygun bir şekilde tamirinin yapılması bile bu hasar geçmişi kayıtlarına geçmektedir. Aracın ikinci el piyasasında satışı eskiye rağmen biraz daha zor olacaktır. Kaza sonrası tüm sorumluluk kusurlu bulunan kişidedir. Değer kaybında bulunan tutar kusurlu bulunan kişi tarafından karşılanmaktadır. Bu gibi hallerde yaşanan mağduriyetler karşısında yasal yollara başvurulabilir. Kusurlu olan kişiden değer kaybına karşılık hukuk yolu ile hak talep edebilir.

Araç Değer Kaybı Şartları Nelerdir?

Araç değer kaybı için başvuru yapılması için gerekli olan bir takım şartlar bulunmaktadır. Her isteyen araç değer kaybı başvurusu yapamaz. Bunun için araç değer kaybı başvuru şartları şunlardır;

  • Kaza yapan araç hurda ya da çekme belgesi olmamalı,
  • Kaza resmi tutanaklar içinde yer almalı ve alakalı birimlerin bilgisi kapsamında olmalı,
  • Trafik kaza tarihinden itibaren 2yıl geçmemiş olmalı,
  • Kaza sırasında karşı tarafın kusurlu olduğu kanıtlanmalı,
  • Karşı tarafında trafik sigortasının bulunması gerekir ve kaza yapan ile kusurlu olan kişinin trafik sigortası olmaması halinde araç değer kaybını bizzat ödemesi zorunlu olmaktadır.
  • Motorlu bisikletlerin kullanılmasında dolayı meydana gelen zararlar teminat dışında kalır,
  • Aracın kilometresi 165 bin üzerinde olması halinde değer kaybı tazminatı alınamaz.
  • Aracın yaşı 36 yaştan büyük olmamalı,

Yukarıda belirtilen bilgiler doğrultusunda araç değer kaybı başvurusu yapılması mümkün olacaktır.

Araç Değer Kaybı Kim Tarafından Ödenir?

Araç değer kaybı kazaya karışan diğer aracın kusurlu olması halinde sürücüsünden alınmaktadır. Bunun yanı sıra aracın zorunlu trafik sigortası aracılığı ile alınması mümkün olmaktadır. Ancak sigorta şirketinin sorumluluğu ile poliçede yer alan limitle sınırlıdır. Araç değer kaybında genellikle değer kayı tahsil kabiliyetinin kolay olması bakımından trafik sigortalarından talep edilebilir.  Ayrıca araçta kasko olması durumunda ve sözleşme içeriğinde araç değer kaybına ilişkin bir madde olması ile aracın değer kaybını kasko karşılamaktadır.

Araç Değer Kaybı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Trafik kazası sonrası kusursuz olan taraf araç değer kaybı başvurusu yaparak aracın hasarının karşılanmasını sağlayabilir. Genellikle araç değer kaybı başvurusu birçok farklı yöntemler ile yapılması mümkündür. Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru yapılarak araç değer kaybı için icra takibi ya da Asliye Ticaret Mahkemelerinde dava yolu aracılığı ile talep edilebilir. Ancak bu başvuru uygulaması için en kolay ve en çok tercih edilen yol tahkim komisyonuna başvuru yapılmasıdır.

Sigorta Tahkim Komisyon Uyuşmazlığı en çok 4 ay içinde sonuçlanmasını sağlamaktadır. Başvurular bizzat kişi tarafından ya da avukat aracılığı ile yapılabilir. Fakat tahkim yolu mahkemelerden daha da farklı bir yol izlediği için araç değer kaybı alanında uzman bir avukattan yardım alınması gerekir.  Başvuru sonucu tahkim komisyonunun vermiş olduğu karar mahkeme ilamı ile kabul edilir ve ilamlı icra takibi yapılabilir. Araç değer kaybı başvurusu yapmak için gerekli olan tüm şartların yerine getirilmesi gerekmektedir.

Araç için değer kaybı başvurusu ekspertiz ile hasar tespit tutanağı ile sigorta şirketine başvurulabilir. Sigorta şirketi ile alakalı sorunlar komisyon sayesinde çözmek mümkün olmaktadır. Gerekli olan belgelerin tamamlanması ve dilekçe ile başvuru yapılmaktadır. Bu dilekçe içinde meydana gelen olay, tarih, poliçe numarası, plaka ve adres gibi önemli bilgiler en doğru şekilde eksik olmadan yazılmalıdır.

Araç Değer Kaybı Başvuru Belgeleri Nelerdir?

Kaza sonrası araç değer kaybı başvurusu yapabilmek için bir takım şartların ve belgelerin tam olarak yerine getirilmesi gerekmektedir. Araç değer kaybı başvuru belgeleri şunlardır;

  • Hasar tespit tutanağı
  • Servis raporu
  • Ekspertizden alınması gereken belge
  • Tanıklar
  • Sigorta poliçesi
  • Kaza sonrasında olay yerinden çekilen fotoğraflar,

Araç Değer Kaybı Hesaplama Nasıl Yapılır?

Günlük yaşamın en büyük sorunlarından biri de trafik kazalarıdır. Kaza sonrası oluşan maddi zararın en aza indirilmesi için araç değer kaybı sisteminden faydalanılmaktadır. Araç değer kaybı hesaplaması için Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluklar Sigortası Genel Şartları ile eklerinde bulunan yöntemlerle hesaplanmaktadır. Bunların yanı sıra yapılan bu hesaplamaya etki eden bir takım etkenler bulunmaktadır. Araç değer kaybı hesaplama yapılması için gerekli olan bilgiler şunlardır;

  • Aracın kilometresi,
  • Hasar geçmişi ve özelliği,
  • Aracın marka ve model bilgisi,
  • Üretim yılı,
  • Kusur durumu,
  • Aracın piyasa değeri,
  • Trafiğe çıkış tarihi,

Yukarıda belirtilen etkenler sadece bazıları olup daha fazla etkenlere ihtiyaç duyulmaktadır. Tüm belgelerin ve bilgilerin tam olarak eksik olmadan tamamlanması ile araç değer kaybı başvurusu yapılarak hesaplama işlemleri en doğru şekilde yapılmaktadır.

Araç Değer Kaybı Sorgulama

Trafik kazası sonrasında istenen araç değer kaybı başvurusu ile gerekli olan sorgulama yapılmaktadır. Araç değer kaybı sorgulama işlemlerinde 3 tane farklı yol vardır. Bunlardan birincisi e- devlet kapısı üzerinden yapılan sorgulama işlemidir. İkinci yöntem ise ücretli olarak SMS aracılığı ile Plaka yaz 5664 numarasına gönderilmesi ile sorgulama hakkında bilgi sahibi olunabilir. Son olarak yapılan sorgulama yöntemi online sorgulama uygulamasıdır.

Araç Değer Kaybı Avukat Ücreti Ne Kadar?

Genel olarak araç değer kaybı başvurusu yapmak için uzman bir avukat yardımı alınması en doğru karar olacaktır. Araç değer kaybı başvurularında ilk olarak bir avukatlık ücreti talep edilmektedir. Bu tür dosyalardan peşin olarak ücret talep edilmez ve tahsil edilecek ücret üzerinden belirli bir miktarın vekâlet ücreti olarak ödenmesi şeklinde karar verilmektedir. Avukatlık ücreti değer kaybı tahsil edilmesinden sonra yaklaşık olarak ortalama % 20 üzerinden talep edilmektedir. Araç değer kaybının tahsili belirli şekil şartlarının tam olarak yerine getirilmesi zorunluluğu bulunan ve mevzuatta belirlenmiş sürelere tabi olan hukuki süreçlerdir. Bundan dolayı hak kaybı yaşamamak adına araç değer kaybı konusunda işinin ehli profesyonel bir avukattan güvenilir bir hukuk alanında yardım alınması gerekmektedir.

Araç Değer Kaybı Davası

Kaza sonrası alınmasını istenen araç değer kaybı davası açabilmek adına ilk olarak bir takım şartların ortaya çıkmış olması gerekmektedir. İlk olarak araç değer kaybı ve ikinci olarak da sigorta şirketine usulüne uygun bir şekilde başvuru yapılmış olmalıdır. Bunların dışından başvuruya 15 gün içinde cevap verilmemesi ya da tamamen veya kısmen reddedilmiş olmalıdır.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

e-Devlet Doğrulanmış İlan Sistemi Nedir?

Bilgi BankasıBirevim

En Az Yakan SUV Araçlar

Bilgi BankasıBirevim

Taks ve Kaks Emsal Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Bilgi BankasıBirevim

Ülkemizde Satılan 3 Tekerlekli Motosiklet Modelleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

seven + 18 =