6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi Bankası

E-Tapu Nedir, Nasıl Kullanılır?

e-tapu

Tapu işlemleri çoğu zaman karmaşık ve uğraştırıcı olabiliyor. Ancak bu işlemleri kolay bir şekilde gerçekleştirmenin artık bir yolu var. Pandemi döneminde yürürlüğe koyulan e-tapu sistemi ile sahip olunan tapuları online ortamda kontrol edebilmek ve bu tapular üzerinde pek çok işlemi pratik bir şekilde yapmak mümkün hale geldi. Üstelik tapu işlemleri için yetkinizi devrederek işlemleri daha kolay bir hale getirebilirsiniz.

E-tapu olarak adlandırılan bu sistem özellikle üzerinde birden fazla sayıda tapu kaydı bulunan vatandaşlar için büyük kolaylık sağlıyor. Bu sistem ile birlikte üzerinize kayıtlı olan tüm tapuları internet üzerinden kolay bir şekilde yönetmeniz mümkün hale geliyor. Henüz yeni olan bu sistemin nasıl işlediği ise pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Peki e-tapu nedir?

Eğer siz de bu sistemi kullanmak istiyorsanız yapmanız gereken tek şey bir başvuruda bulunmaktır. Başvuru sırasında sizden bazı belgeleri sunmanız istenecektir. Başvurunuzu tamamlamanızın ardından ise sizin için bir gün ve saat dilimi belirlenerek randevu oluşturulur. Bu randevuda ilgili kurum tarafından belgelerinizin aslı incelenir ve herhangi bir sorun olmadığı durumlarda başvurunuz kabul edilir.

E-Tapu Sistemi Nedir?

E-tapu, temel olarak taşınmaz mal varlıklarının tümünü internet üzerinden kontrol edebilmenizi sağlayan bir sistem olarak karşımıza çıkmaktadır. Web tapu olarak da adlandırılan bu sistem hem vatandaşlar hem de taşınmaz mülke sahip şirketler tarafından kullanılabilmektedir. Bu sistem sayesinde tüm tapularınızı kontrol edebilmeniz, yönetebilmeniz ve takip edebilmeniz mümkün hale gelmektedir.

Bu sistemi kullanmak istiyorsanız ilk öncelikle bir başvuruda bulunmanız gerekiyor. Günümüz şartlarında ise e-tapu sistemi başvurusunu online bir şekilde gerçekleştirmeniz mümkün. Böylece fiziksel olarak herhangi bir kuruma gitmek zorunda kalmadan başvuru işlemlerini kolaylıkla başlatabiliyorsunuz. Başvurunuz onaylandığı takdirde sisteme erişiminiz açılıyor. Bu da tapularınız ile ilgili pek çok işlemi oldukça kolay bir şekilde gerçekleştirmenize olanak tanıyor.

Sistemi kendiniz kullanabileceğiniz gibi yetkinizi bir danışmana vererek de kullanabilmeniz mümkün. Bunun için sistemde yer alan “Yetki Ver” seçeneğini kullanarak ilgili kişiye taşınmaz mülk tapularınız ile ilgili işlem yapma yetkisini vermeniz gerekiyor. Böylece herhangi bir uğraşa gerek kalmadan varlıklarınızı kontrol edebilmeniz de mümkün hale geliyor.

E-Tapu Nasıl Kullanılır?

Bu sistemin kullanımı oldukça basit ve pratik olarak karşımıza çıkıyor. Eğer başvurunuz onaylanmış ise e-devlet üzerinden web tapu sistemine kolaylıkla erişim sağlamanız mümkün. Ancak henüz bir e-devlet şifresine sahip değilseniz, en yakın PTT şubesi aracılığı ile size özel bir şifre edinebilir ya da webtapu.tkgm.gov.tr adresi üzerinden sisteme erişim sağlayabilirsiniz.

Web tapu sistemi, basit hali ile açıklamak gerekirse internet aracılığı ile randevu, ödeme ya da sorgulama gibi pek çok işlemin yapılmasına olanak tanıyan bir sistem olarak karşımıza çıkıyor. Sistemi kullanabilmek için yapmanız gereken ilk şey ise size uygun olan butonu tercih ederek giriş yapmak. Sistem gerçek bireysel kişi ve şirket girişi olmak üzere iki farklı giriş seçeneğini kullanıma sunuyor.

Sistemde yer alan taşınmaz işlemleri isimli bölüme giriş yaparak taşınmaz varlıklarınız ile ilgili her türlü bilgiye erişmeniz mümkün. Bu bölüm üzerinden taşınmazlarınıza ait konum bilgilerini, tapu kayıtlarını ve yüzölçümü gibi bazı ayrıntıları kolaylıkla görüntüleyebilirsiniz. Bunun yanı sıra pek çok işlemi de tapu müdürlüklerine gitmeye gerek kalmadan bu sistem üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.

Web Tapu Sistemi için Nasıl Randevu Alınır?

Sistemi kullanabilmek için öncelikle bir başvuru yapmanız gerektiği biliniyor. Başvurularınızı da yine online olarak internet üzerinden kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Web tapu başvuru işlemini tamamlamak için yapmanız gereken ilk şey internet sitesi ya da e-devlet üzerinden sisteme kaydolmaktır. Yapacağınız başvuru sırasında sizden ilk olarak istenecek olan şey işlem türünü belirlemenizdir. Bu kısımda tapu işlemleri seçeneğini işaretleyerek devam edebilirsiniz.

Ardından bazı bilgileri girmeniz gerekmektedir. Bu aşamada verdiğiniz bilgilerin doğru olmasına özen göstermelisiniz. Bu nedenle bilgileri girdikten sonra kontrol etmeyi tercih edebilirsiniz. Kendinize ait bu bilgileri girmenizin hemen ardından sistem sizden bazı belgeleri yüklemenizi isteyecektir. Bu aşamada belgeleri yükleyerek devam edebilirisiniz. Belgeleri yüklemenizin ardından ise başvuru işleminiz tamamlanmış olacaktır.

Başvurunuz tamamlandığında girmiş olduğunuz bilgiler tapu müdürlüklerine iletilir. Ardından yüklemiş olduğunuz tüm belgeler ilgili görevliler tarafından titizlikle incelenir. Eğer başvurunuz konusunda herhangi bir sorun bulunmuyorsa ya da girdiğiniz bilgilerde bir eksiklik yoksa tapu müdürlüğü sizin için bir randevu oluşturacak ve bilgileri sizinle paylaşacaktır.

Tapu Randevusu Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ev satın alırken işlem yaptırmak için tapu e randevu başvurusunda bulunabilirsiniz. Tapu kurumuna başvuru öncesinde randevu işlemleri yapılarak hazırlık sağlanacaktır. Randevu öncesi gayrimenkulün yasal sahibi için gereken zemin hazırlanmış olur.

Tapu başvurusunda bulunmadan önce kurumdan istenen belgeleri temin etmeli, bir dosya şeklinde hazırda bulundurmalısınız. Miras yoluyla gayrimenkul devri olacaksa gereken belgeler normal işlemlerden farklı olabilir.

Başvuru işlemi yapacağınızda kendinize olası uygun bir gün belirleyebilirsiniz. Randevu sisteminde seçim yapmak gerekirse hazırlıklı olmak önemlidir. Gayrimenkulü siz alacaksanız tapu için uygun günler konusunda karara varılması önerilir.

Tapu randevusuna şayet çeşitli nedenlerle katılamayacaksanız bunu mutlaka karşı tarafa bildirmelisiniz. İşlemlerden vazgeçtiğinize dair yeni bir talep gerekebilir. Tapu randevusu öncesi işlerinizi, randevuları, önemli durumları gözden geçirmeniz ev alma veya satma işlemlerini destekler. Tapu randevu alma e devlet sisteminden kolayca yapılacağı için pürüzsüz şekilde işleme devam edersiniz.

Tapu Randevu İptali Nasıl Yapılır?

E devletten tapu randevusu aldıktan sonra yine e devletten iptal işlemi yapabilirsiniz. Tapu randevusu almak için, e tapu sistemine e devletten giriş yapılır. Ardından tapu randevu yazılarak web tapu alanından işlemlere devam edilir.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü üzerinden yapılacak işlemler için iki aşamalı giriş yaparak devam edebilirsiniz. İptal etmek istediğiniz randevu için yönlendirmeleri takip etmelisiniz. Randevu ve kayıt işlemlerini “Alo 181” hattından da yapabilmektesiniz. Telefon numarasını aradığınızda randevu işlemlerinin yapıldığı bölümü tuşlamalı ve devam etmelisiniz.

Telefonla randevu sisteminde mesajlaşma bulunmamaktadır. Yani randevu başvurusunu iki yolla yapmakta ve iki yolla tapu randevu iptali işlemi sağlamaktasınız. İptal ve randevu işlemleri tamamlanınca size mesajla bilgi verilebilecektir.

Web Tapu’nun Avantajları Nelerdir?

Yasal olarak önemli işlemleri dijital ortamı kullanarak sağlamak zaman ve bütçe açsından faydalı olabilir. Web tapu sistemini kullanarak başvuru yaparsanız, tapu randevusu oluştururken hız kazanmış olursunuz. Mekan sınırlaması olmaksızın dilediğiniz yerde telefon kullanarak internet tapu başvurusu yapabilirsiniz.

Web tapuyu kullandığınızda birçok farklı konuda bilgi alma olanağı elde edersiniz. Taşınmaz tapu bilgilerini sorgulama, tapu sicil örnekleri bilgisi vs. sunulacaktır. Kendi kontrolünüz sayesinde dilediğiniz işlemi sistemdeki bilgilere göre sürdürebilirsiniz.

Web tapu işlemlerinde, gayrimenkul üzerinden sahte işlem yapılmasını engelleyebilir ve önlem alabilirsiniz. İpotek belgesi alma işlemini de web tapudan yapabilirsiniz. Gayrimenkul kayıt belgelendirme işlemlerini tapu randevusu alma için etmiş olursunuz.

Tapu Randevusu Kaç Gün Sürer?

Tapu randevusu almak genellikle bir iki gün içinde tamamlanan bir işlemdir. Tapu kaydı ise yoğunluk durumuna göre bir günde bitebilir.  Randevu alacağınızda verilen randevu saatini kaçırmamalı, belirtilen erken süre önerisini dikkate almalısınız. Size sıra gelene kadar randevuya gelmeyen kişiler olursa daha erken işlemler bitmiş olur.

Tapu randevusundan sonra devir işlemleri gerekenden uzun sürüyorsa nedenleri öğrenmek üzere kurum yetkilisine danışabilirsiniz. Acil durumlarda erken işlem taleplerinizi gerekçeyle beraber aktarabilirsiniz.

Tapu İşlemleri İçin Gerekli Belgeler

Gerçek ve tüzel kişilerde tapu işlemlerinin tamamlanması için gereken belgeler farklı olabilir. Taşınmaz tapusunun kendi veya fotokopisi, kimlik belgesi, vergi numarası, vekaletname, fotoğraf istenmektedir.

Tüzel kişilerde tapu randevu ardından başvuruda şu belgeler istenir: Taşınmaz malı alacakların yetki belgesi, vergi levhası aslı ve örneği istenmektedir. Ayrıca imza sirküleri, vekalet aslı, vergi borcu yoktur yazısı istenir. Söz konusu belgeler genel bilgilendirme için verilmiştir.

Dilerseniz tapu için gereken belgeleri size özel olarak belirlemek üzere tapu kurumundan yardım alabilirsiniz.    Hukuk büroları ticari faaliyet gösteren kişiler için tapu işlemleri konusunda yönlendirici olabilmektedir.

Web Tapu Başvurusu Nasıl Yapılır?

Bilindiği üzere web tapu, taşınmaz sahibi olan gerçek kişiler ve şirketler için büyük oranda kolaylık sağlıyor. Sistem pandemi dönemi itibariyle kullanıma açıldı. Ardından ise yoğun bir talep ile karşılaştı. Sistemin sunduğu hizmetler dahilinde günümüzde artık tapu müdürlüklerine gitmeye gerek kalmadan pek çok işlemi halletmek mümkün hale geliyor. Ancak sistemi kullanabilmek için öncelikle bir başvuru yapmanız gerekiyor. Yaptığınız başvuru ile web tapu randevusu alıyorsunuz.

Başvuruları internet üzerinden hızlı bir şekilde gerçekleştirmeniz mümkün. Bunun için yapmanız gereken ilk şey sisteme kaydınızı gerçekleştirmek. Ardından e-randevu butonunu kullanarak siz de bir randevu oluşturabilir, başvurunuzu yapabilirsiniz. Bu aşamada sizden istenen tüm bilgileri eksiksiz bir şekilde girmeye ve talep edilen belgeleri doğru şekilde yüklemeye ise özen göstermelisiniz.

Başvurunuzun incelenmesinin ardından sizin için bir randevu oluşturulacaktır. Oluşturulan bu randevu ile ilgili bilgiler size iletilir. Randevunuza belgelerin aslı ile gelmeniz önem taşımaktadır. Gerekli incelemelerin yapılmasının ve imzaların atılmasının ardından ise başvuru işleminiz tamamlanır.

Web Tapu ile Hangi İşlemler Yapılır?

Sistem pek çok işi online olarak kısa süre içerisinde gerçekleştirmenize olanak tanıyor. Peki web tapu ile hangi işlemler yapılır?

  • Sahip olduğunuz tüm taşınmazların tapu senetlerini ve kaydını alabilirsiniz,
  • Tapu müdürlüklerine gitmenize gerek kalmadan satış işlemleriniz için başvurunuzu internet üzerinden oluşturabilirsiniz,
  • Sistem üzerinden tüm taşınmaz varlıklarınız ile ilgili kontrolleri gerçekleştirebilir, taşınmazlarınız ile ilgili harita ve konum bilgisi, yüzölçümü gibi verilere ulaşabilirsiniz,
  • Sahip olduğunuz tüm tapuları aynı sistem üzerinden kontrol edebilirsiniz,
  • Bazı tapu işlemleri ile ilgili olan ödemeleri sistem üzerinden kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz,
  • Taşınmazlar ile ilgili ipotek ya da miras işlemleri için başvuruda bulunabilirsiniz,
  • Sahip olduğunuz taşınmazların tümü için beyan belirtmesi yaparak meydana gelebilecek tüm sahtecilik girişimlerinin önüne geçebilirsiniz.

Tapu Dairesine Gitmeden Satış Yapmak Mümkün Mü?

Tapu müdürlüklerine gitmeye gerek kalmadan bazı tapu işlemlerinizi online olarak bu sistem üzerinden başlatabilirsiniz. Ancak işlemlerinizin tamamlanması için belirlenen randevu gününde taraflar ve gerekli olan belgelerin aslı ile tapu müdürlüklerine gitmeniz gerekmektedir. Aksi takdirde online tapu işlemleri tamamlamanız mümkün değildir.

E-Tapu için Randevu Almadan İşlem Yapılabilir Mi?

E-tapu, pek çok işlemi oldukça kolay bir şekilde halletmenize yarayan bir sistem olarak karşımıza çıkıyor. Bu nedenle de taşınmaz sahibi olan kişi ve şirketler için kolaylık sağlıyor. Henüz yeni sayılabilecek bu sistem tapu işlemleri için sıklıkla kullanılıyor. Ancak bu sistemden işlem yapmak için e-tapu randevusu almanız gerekiyor.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

e-Devlet Doğrulanmış İlan Sistemi Nedir?

Bilgi BankasıBirevim

En Az Yakan SUV Araçlar

Bilgi BankasıBirevim

Taks ve Kaks Emsal Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Bilgi BankasıBirevim

Ülkemizde Satılan 3 Tekerlekli Motosiklet Modelleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

2 + 16 =