6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi Bankası

Motosiklet Türleri ve Çeşitleri

scooter motor

Piyasada birbirinden farklı birçok motosiklet türü vardır. Motor isimleri de motosiklet türlerine göre göre farklılaşmaktadır. Motor çeşitleri ilk bakışta kolayca anlaşılmasa da oturma ve duruş şekilleri ile kategorize etmek motor tiplerini ayırt etmede kolaylık sağlayacaktır. Örneğin yarış motorları ile seyahat motorunun duruş ve oturma şekli farklıdır. Oturuş şeklimiz, ayaklarımızın konumu, belimizin dikliği, diz açımız ve kollarımızın dirseklerden ne kadar büküldüğü gibi durumlara göre belirlenir. Motor türlerini ayırt ederken bakmamız gereken diğer nokta ise motosikletin yerden olan yüksekliğidir, motor çeşitlerine göre yerden olan yükseklik değişkenlik gösterir. Şimdi belli başlı motor türlerini inceleyelim…

Scooter (Şehir İçi Ulaşım Motoru)

Scooter motor şehir içinde yüksek manevra kabiliyetli, düşük hızlı, iki nokta arasında en kolay ulaşım yolu olarak yaygınlaşmıştır. Oturuş şekli chooper motorlara benzeyen scooter motorlarda, kullanan kişi taburede oturma hissi yaşamaktadır. Bu motorda vites kavramı yoktur, sadece gaz ve fren vardır. Kollar ise oldukça rahattır.

En İyi Scooter Motosiklet Markaları

Enduro (Arazi ve Asfalt Motoru)

Asfaltta ya da asfaltsız yolda kullanılmak üzere tasarlanan bu motorlar dayanıklı araçlardır. En rahat yol görüşü sunan Enduro motorlar yerden yüksektir. Bu motoru kullanırken dizler belli bir açıda kırılır, ayaklar tam olarak bel ve kalça hizasında konumlandırılarak bel dik veya hafif eğri konumda, dirsekler kollardan bükülmüş şekildedir.

Touring (Uzun Yol ve Tur Motoru)

Asfalt yolculukları için yapılan bu motosiklette dizler belli bir açıda kırılır, ayaklar tam olarak bel ve kalça hizasında konumlanır, bel dik veya hafif eğri konumda, dirsekler kollardan bükülmüş ve rahattır. Uzun yollar için doğru bir tercih olacak touring motorlarda yüksek bir tur camı, oyuk bir sele, artçı için konforlu bir sırt dayama gibi konfor arttırıcı birçok eleman yer alır.

Racing (Yarış Motoru)

Pist ve hız yarışları için geliştirilmiş olan ancak daha sonra günlük kullanım için uygun hale getirilen bu motosiklet türü, oturuş pozisyonu açısından en rahatsız olan motordur. Bu motosiklette bütün vücut ileriye doğru büyük bir açıyla eğilir, diz açısı düşüktür ve ayakların konumu oldukça geride ve hatta kalçanın gerisindedir. Vücudun ön kısmının ağırlığını çektiği için dirsekler serbest değildir.

Cruiser (Amerikan Uzun Yol Motoru)

Amerika’da ortaya çıkmış ve oradan tüm dünyaya yayılmış olan bu motosiklette dizler belli bir açıda ileriye doğru kırılır, ayaklar tam olarak el hizasında ve ileride konumlanır, bel dik veya hafif eğri, dirsekler kollardan bükülmüş olarak eller dirseklerden yukarıda yer alır. Yüksek yakıt tüketimi ile ünlü olan bu motorun oturuş şekli genelde yorucudur.

Street (Cadde Motoru)

Asfaltta ve şehir içi kullanım için geliştirilmiş olan bu motosiklette oturuş pozisyonu, yarış motoruna yakın ama biraz daha diktir. Dirsekler daha rahat bir konumda ve kollar daha dik olmaktan ötürü çok fazla ağırlık çekmemektedir. Kısa mesafelerde kullanıldıkları için çıplak şase üzerinde olurlar ve rüzgâr önleyici etkileri yüksek değildir.

Hayallerinizi süsleyen motosiklete giden en kısa yol ise Birevim motosiklet finansmanından geçiyor! Birevim motosiklet finansmanı ile finansman konusunda problem yaşayan bireyler hayallerindeki araca kolayca kavuşuyorlar. Motosiklet sahibi olma hayalinize koşullarınıza uygun tasarruf planı ve dahil olduğunuz tasarruf grubu ile ulaşmanız için Birevim tarafından Birlikte Motosiklet Finansmanı ve Kişiye Özel Motosiklet Finansmanı alternatifleri sunuluyor.

Birlikte Motosiklet Finansmanı seçeneğinde ihtiyacınız olan finansman için teslim tarihiniz, dahil olduğunuz tasarruf grubunuzun noter huzurunda yapılan sıra tespitiyle belirleniyor. Bu şekilde hayallerinize birlikteliğin gücüyle erkenden ulaşıyorsunuz. Kişiye Özel Motosiklet Finansmanı alternatifinde ise taksit miktarınızı ve teslim tarihinizi kendiniz belirleyebildiğiniz için bireysel tercihlerinizin konforunu yaşıyorsunuz.

Commuter – Ulaşım Motosikleti

Başlangıç veya kurye motoru olarak da adlandırılan commuter – ulaşım motosikleti, daha çok hafif yapısı ve az yakması ile bilinmektedir. Bu anlamda parçaları da ucuz olduğundan bir zarar gördüğünde kolaylıkla tamiri mümkün olmaktadır. Kullanımı kolay olan bu motosiklet çeşitleri, başlangıçta motor öğrenmek isteyenlerin de tercih ettiği türler arasında yer almaktadır.

Yük taşıma kapasiteleri de oldukça gelişmiştir. O nedenle kuryeler de ağır yüke rağmen rahatça kullanılabilen bu motor türünü sıklıkla tercih etmektedirler. Hem sürüş kolaylığı hem de az yakması ile başlangıç için ve kuryeler için uygun olan motorlardandır.

Bu motor türleri şehir içerisindeki trafikte de kolaylıkla kullanılabilmektedir. O nedenle de sıklıkla commuter- ulaşım motosikleti olarak aldandırlar. Tüm bunların yanında hız gücünün düşük olması ile de bilinirler. Şehir içi kullanıma uygun olsalar da şehir dışı için otoban kullanımlarında belirli bir hızın üzerine çıkamadıkları için zorlanmalara sebep olabilmektedirler.

Cross ( Motocross ) Motosiklet

Arazi motosikleti de olarak adlandırılan cross ( Motocross ) motosikletler dual sport özelliğe benzer şekilde tasarlanmışlardır. Arazi için tasarımı uygun olan bu motosikletler şehir içerisinde kullanmaya uygun özellikler göstermezler. O nedenle trafiğe çıkma izinleri de bulunmamaktadır. Çapraz anlamına gelen cross kelimesi de motosikletin yapısında bulunan çarpı görünümünden kaynaklanmaktadır.

Genel anlamda sporlar için, hobi için tercih edilen motorların başında gelmektedir. Arazi kullanımı için üretildiklerinden gücü oldukça fazla olan bu motorlar hâkimiyetin kolay sağlanması için de daha hafif bit yapıda tasarlanmışlardır. Güçleri yaklaşık olarak 6 beygire kadar artabilir. Bu da egzoz değişimleri ile sağlanabilir. Bu motorların şehirlerde kullanımı yasak olsa da on road çeşitleri şehir trafiğine çıkma izinlerine sahiptir.

Diğer motorlar ile kıyaslandığında tamamen arazi için üretildiğinden net kıyaslamalar söz konusu olmayabilir. O nedenle genel özellikleri incelenecek olursa yüksek boylu, güçlü amortisörlere sahip, dişli lastikler ile kullanılan bir motor türü olduğu söylenebilir.

Naked Motosikletler

Dışarıdan bakılınca motorun parçalarının göründüğü şekilde tasarlanan türlere naked motosikletler denilmektedir. Bu da motor kapaklarının yani grenajların bulunmaması anlamına gelmektedir. Tarz olarak oldukça şık ve asi bir görünüme sahip olan bu motor modelleri ile farklı yolculuk türleri gerçekleştirilebilmektedir. Parçalarının açık olarak görünmesi, tarz olarak hoş dursa da bazı sorunlara da yol açabilmektedir. Bu anlamda kaza gibi durumlarda açık olan parçalar aşırı zarar görüp maliyet anlamında sorun yaratabilirler veya uzun yollardaki yüksek hızlarda parçalar rüzgârdan etkilenerek sürücünün işini zorlaştırabilirler.

Bunun dışında bu motosikletler manevra kabiliyetlerinin oldukça güçlü olması ile de bilinmektedirler. Gücü fazla olsa da şehir içi kullanımları gerçekleştirilebilmektedir. Fakat kullanırken gücü ayarlamakta fayda vardır. Pek çok farklı marka da bu alanda kaliteli ve dikkat çekici motosiklet modelleri ortaya koymaktadırlar.

Dual Sport Motosikletler

Enduro olarak da adlandırılan dual sport motosikletler, dayanıklılık sporu için özel olarak üretilen modellerdendir. Bunlar crosslar ile benzerlik gösterseler de kullanımları daha farklı olmaktadır. Özellik olarak bakıldığında 2 zamanlı tek silindir modelleri burada kullanılmaktadır ve motosikletin ağırlığı yaklaşık olarak 100 kg civarında gelmektedir. Engebeli arazilerde geziler için kullanılabilen güçlü motosikletlerdir.

Diğerlerinden farklı olarak trafikte de kullanımı sağlanabilen modellerdendir. O nedenle de hem toprak hem asfalt, hem de taş gibi alanlarda rahatlıkla kullanılabilmektedirler. Tüm bu özelliklerinin yanı sıra bu motosikletler ekstra bakım gerektirebilmektedirler. O nedenle de sürüşlerde daha dikkatli olunması sağlanırsa, bakım masrafı daha aza indirilebilir.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

e-Devlet Doğrulanmış İlan Sistemi Nedir?

Bilgi BankasıBirevim

En Az Yakan SUV Araçlar

Bilgi BankasıBirevim

Taks ve Kaks Emsal Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Bilgi BankasıBirevim

Ülkemizde Satılan 3 Tekerlekli Motosiklet Modelleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

fourteen − 11 =