6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi Bankası

İfrazlı Arsa Ne Demek? İfraz İşlemi Nasıl Yapılır?

İfrazlı Arsa

İfraz, kelime anlamı olarak “ayırma” demektir. Talep üzerine tapu kütüğünde büyük boyutlar olarak yer alan parsellerin tek tapu altındayken bölünmesi işlemine ifraz etmek denir. Küçük parseller haline getirmek için büyük bir alanı kapsayan parsellerin bölünmesi yani ifraz işlemi yapılır. İfrazın yapılmasındaki amaç, arsanın satışını ve paylaşımını kolay hale getirmektir. Peki ifrazlı arsa ne demektir?

İfrazlı Arsa Nedir?

İfrazlı arsa, en kısa ifadeyle tapuda bütün olarak görünen arsanın küçük parsellere ayrılması işlemidir. Bu noktada akıllara ifrazlı arsa satın alınır mı? Sorusu gelmektedir. Bir arsa alım satım işlemi yapılırken değerlendirilmesi gereken ilk şey arsanın imar izni olup olmamasıdır. İmar iznine sahip olmayan arsa üzerine, ifraz işlemine bakılmaksızın yapı izni verilmez. Bu nedenle bu arsalar değerinden çok daha uygun fiyatlara satılabilir.

İfrazlı arsalar bölünmüş olduklarından dolayı satın alacak kişilerin akıllarında soru işaretleri gelmesi doğaldır. Peki ifrazlı arsa almanın sakıncaları var mıdır? Yatırım amacıyla arsa almak isteyen ve ilerde arsanın değerleneceğini düşünen kişiler imarsız arsaları almayı tercih edebilir, fakat aldığı arsa üzerine yapı inşa etmek isteyenlerin imarlı arsayı alması gerekir. İfrazlı arsa alınırken de ilk olarak bu durumlar göz önünde bulundurulmalıdır.

İfrazlı Arsa Şartları

İfrazı yapılacak arsa ile ilgili belirli şartları yerine getirmek gerekir. Aşağıdaki şartları sağlanması durumunda arsa ile ilgili haritalandırma yapılabilir

  • İfrazı gerçekleştirilecek arsanın üzerinde şerh, irtifak hakkı veya rehin gibi bir durum olmamalıdır.
  • Bir arsanın ifrazlı arsa olabilmesi için riskli bir durumu veya doğal afet bölgesinde yer almaması gerekir.
  • İfraz edilecek bölgede her parselin yola bakma zorunluluğu vardır.

İfraz Yapabilmek İçin Gereken Belgeler Nelerdir?

İfraz işleminin yapılabilmesi için öncelikle haritalama işlemi yapılmalıdır. Bunun dışında belediyenin ilgili biriminden onay alınmalıdır. İfrazın gerçekleştirilebilmesi için gereken belgeler şu şekildedir:

  • Tapu senedi
  • Gayrimenkul sahipleri ya da temsilcilerine ait kimlik
  • Tapu sahibinin son 6 ay içerisinde çekilmiş vesikalık fotoğrafı
  • İfrazı yapılacak mülk eğer bina ise deprem sigorta poliçesi
  • İmar durumu belgesi
  • Tapu Kadastro Müdürlüğü tarafından onaylı, serbest mühendisler tarafından düzenlenmiş kontrol raporu ve değişiklik beyannamesi

İfraz İşlemi Nasıl Yapılır?

Bir taşınmaz için ifraz işlemi yaptırılmak isteniyorsa aşağıdaki adımlar izlenmelidir;

  • Tapu Kadastro Müdürlüğüne başvuru yapılır.
  • Harç ödemesi sonrası belediye sınırları içinde olan taşınmazlar için Belediye Encümenine, belediyenin dışında bulunanlar içinse İl İdare Kuruluna gerekli belgelerle birlikte başvuru yapılır.
  • İşlemin onaylanması sonrasında tapu ayırma işlemi Tapu Sicil Müdürlüğüne başvurularak yapılır.
  • Parselin ifraz sonrası gerekli şartları taşımayacağı durumlarda tapu ayırma işlemi onaylanmaz.
  • İfraz işlem onayı geldiğinde 15 gün içerisinde imar planı tapu müdürlüğüne bildirilmesi gerekir. Tapu dairesi, terkin ya da tescil işlemini 30 gün içerisinde sonuçlandırmak durumundadır.
  • Belediyenin yaptığı ifraz işleminin iptali sadece iptal davası açılarak yapılabilir.

İfraz Harcı Nasıl Hesaplanır?

Bir parsel ifraz edilecekse bu işlem öncesinde parselin değeri üzerinde ödenecek harç tutarı için hesaplama yapılır. Bu tutarın emlak beyan değerinden daha yüksek olması gereklidir. Tapu ifraz harcı belirlenen değer üzerinden binde 9.9 oranında tahsil edilir.

Tevhit İşlemi Nedir?

İfraz işleminin tam tersi şekilde uygulanan, yani iki ya da daha fazla parselin tek parsel halinde birleştirilmesi işlemine tevhit denmektedir. Planı olmayan hiçbir imar adasında tevhit ve ifraz işlemi gerçekleştirilemez.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

e-Devlet Doğrulanmış İlan Sistemi Nedir?

Bilgi BankasıBirevim

En Az Yakan SUV Araçlar

Bilgi BankasıBirevim

Taks ve Kaks Emsal Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Bilgi BankasıBirevim

Ülkemizde Satılan 3 Tekerlekli Motosiklet Modelleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

four × three =