6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi Bankası

Kat İrtifakından Kat Mülkiyetine Geçiş İçin Gerekli Belgeler

Kat İrtifakı ile Kat Mülkiyeti Arasındaki Fark

Kat irtifakı ve kat mülkiyet arasında en önemli farklar bulunmaktadır. Kat irtifakı ve kat mülkiyet arasındaki en önemli fark İskân belgesidir. Kat İrtifakı, iskânı alınan hak sahiplerinin Tapu ve Kadastro Müdürlüğüne başvurması ile kat mülkiyeti geçişi sağlanabilmektedir. Kat irtifakı geçiş işlemlerinde bağımsız bölümlerin herhangi birinde yapı kullanma izin belgesi (iskân) eksik olması durumunda kat mülkiyeti hakkı verilmemektedir. Peki Kat İrtifakı ve Kat Mülkiyeti Nedir? Kat İrtifakı ve Mülkiyet Arasındaki Fark Nedir? Kat Mülkiyeti Geçiş İçin Gerekli Belge Nedir? Birbiri ile karıştırılan kat irtifakı ve kat mülkiyeti arasındaki farkları sizin için derledik.

Kat İrtifakı Nedir?

Kat İrtifakı, inşaatı süren yapılarda hak sahiplerinin paylarını belirten tapu türüdür. Kat irtifakı, inşaat süreci devam eden yerleşim projelerini kapsamaktadır. Kat irtifakı, inşaat süreci devam eden bir projede hak sahibi olmak için kurulmaktadır. Kat irtifakı için vergi numarası, dilekçe, plan, liste, tapu gibi belgeler gerekmektedir.

Kat İrtifakı İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

  • Hak sahiplerin tamamının onayı gerekir.
  • Kat irtifakı için inşaatın devam etmesi gerekiyor.
  • Kat irtifakı, yapının tamamını kapsayacak şekilde oluşturulur.
  • Yapının bölümleri birbirinden bağımsız inşa edilmiş olmalıdır.
  • Hak sahibi kadar senet veya istem belgesi gerekmektedir.

Kat Mülkiyeti Nedir?

Kat mülkiyeti, kat irtifakının tersidir. Kat mülkiyeti, yapımı tamamlanmış daire, işyeri, mağaza ya da depo gibi yapılarda hak sahiplerinin yapıdaki haklarını belirtmektedir. Kat mülkiyeti, hak sahiplerinin kararı ile mülkiyet hakları belirlenmesidir. Kat mülkiyeti için belli şartların olması gerekmektedir. Kat mülkiyeti için iskân şartıdır. Kat mülkiyeti için inşaatın tamamlanmış olması gerekmektedir. İnşaatı tamamlanmamış yapılar için iskân verilmediği için Kat mülkiyeti alınamaz. Kat mülkiyeti için taşınmazın bağımsız olması da gerekmektedir.

Kat İrtifakı ve Kat Mülkiyeti Arasındaki Farklar Nelerdir?

Kat irtifakı ile kat mülkiyeti birbiri ile genellikle karıştırılmaktadır. Kat irtifakı ve kat mülkiyetleri, hak sahibine farklı mülkiyet hakkı vermektedir. Kat irtifakı tapusunda taşınmaz “arsa” olarak yer almaktadır. Kat irtifakı ise “bina” olarak belirtilmektedir. Kat irtifakı tapusu ara form olarak kabul edilmektedir. Kat irtifakı için binanın tamamlanmaması, kat mülkiyeti içinse inşaatın tamamlanması gerekmektedir. Detaylı bilgi için; birevim.com/blog/kat-irtifaki-ile-kat-mulkiyeti-arasindaki-fark-nedir yazımızı okuyabilirsiniz.

Kat İrtifakından Kat Mülkiyetine Geçiş İçin Gerekli Belgeler

Kat irtifakı tapusu, inşaatı süren daire, işyeri, mağaza ya da depo gibi yapı tamamlanıncaya kadar geçerlidir. İnşaat tamamlandıktan sonra kat irtifakı tapusu, kat mülkiyeti tapusuna çevrilmektedir.

Kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş belgeleri şunlardır:

Dilekçe: Hak sahipleri arsa payları belli olan bir dilekçe ile başvuru yapmaları gerekmektedir.

Vaziyet Planı: Genel inşaat projesinde vaziyet planı varsa, tekrardan ibraz edilmesine gerek bulunmamaktadır.

İskân (Yapı Kullanma İzin Belgesi): İskânı olmayan binalara kat mülkiyeti verilmemektedir. İskân için bağımsız bölümlerin tamamlanması ve yapı kullanım izin belgesi gerekmektedir.

Fotoğraf: Gayrimenkulün tamamının görünür olacak şekilde en az 13 x 18 cm. boyutlarında fotoğraflarının olması gerekmektedir. Taşınmazın ön ve arka cepheler ve yan cepheleri fotoğraflarda belli olmalıdır.

Yönetim Planı: Bütün hak sahiplerinin yönetim planında imza atmış olması gerekmektedir. Yönetim planı bağımsız bölümlerin kullanım tarzlarına ve yapılarına göre hazırlanmış olması gerekmektedir.

Maliklerin fotoğrafları: Pay sahiplerinin iki adet vesikalık fotoğrafları gerekmektedir

Kimlik: Hak sahiplerinin veya temsilcilerinin T.C. kimlik belgeleri de gerekmektedir.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

e-Devlet Doğrulanmış İlan Sistemi Nedir?

Bilgi BankasıBirevim

En Az Yakan SUV Araçlar

Bilgi BankasıBirevim

Taks ve Kaks Emsal Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Bilgi BankasıBirevim

Ülkemizde Satılan 3 Tekerlekli Motosiklet Modelleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

18 − eight =