6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Genel

5 Maddede Kendinizi ve Evinizi Depreme Hazırlayın

deprem önlemleri

Doğa da tıpkı insan gibi yaşar, hareket eder ve bu yüzden de aynı kalmayarak, sürekli değişime uğrar. Doğanın bu hareket esnasında insan hayatını tehdit ediyor olması ise insanın doğa ile olan birlikteliğinde kaçınılmazdır. Kuşkusuz, doğanın bu hareketliliği konusunda bizleri en çok tedirgin eden şey ise depremler… Peki, depreme kendimizi ve evimizi nasıl hazırlamalıyız? Gelin, 5 maddede özetleyelim

  1. Depremin Doğal Bir Sonuç Olduğunu Kabul Edin!

Türkiye, bulunduğu coğrafya gereği, yer kabuğunun henüz genç olduğu ve bu yüzden hareketliliğin sürdüğü bir yer. Yer kabuğunun hareketleri esnasında sıkışan kayaçların sonucunda da yer sarsıntıları meydana geliyor.

Bu, muhakkak temel düzeyde herkesin bilmesi gereken bir Türkiye gerçeği… Bu yüzden öncelikle depremin ne olduğunun bilinci ile hareket edin ve bu gerçeği kabullenin. Önlem almak ve bilinçli davranmak için depremin doğal bir sonuç olduğunun bilincinde olmalıyız ve endişeye kapılmadan harekete geçmeliyiz.

2. Oturduğunuz Binayı İnceleyin

Bugün, olası bir depremde hasar görecek bir binanın taşıdığı özellikler yapılan pek çok araştırmada net biçimde ortaya koyulmuş durumda. Evinizin yapım yılı, bulunduğu toprak, altında dükkân vb. geniş alanların olup olmadığı, çeşitli çatlak ya da sızıntılar ve buna benzer belirli özellikler binanız hakkında size çok detaylı bilgiler verecektir. Bunları, resmi yönlendirmelere uyarak inceleyebilir ya da bulunduğunuz yerin belediyesinin ilgili birimleri ile görüşerek binanıza deprem denetimi yaptırabilirsiniz.

3. Mobilyalarınızı Risk Olmaktan Çıkarın

Deprem anında en büyük risk faktörlerinden birini mobilyalar oluşturuyor. Özellikle yüksek dolaplar, gardıroplar, vitrinler, ayakkabılıklar gibi mobilyalara dikkat etmek gerekiyor. Evinizdeki bu tür mobilyaları gözden geçirin ve olası bir depremde devrilme ihtimali olanları belirleyerek önlem alın. Bunun için en iyi önlem bu tarz mobilyaları duvara sabitlemektir. Özellikle yatak odalarında ve çocuk odalarında, yatağın üzerinde denk gelen yüksek bir mobilya, olası bir tehlikede yatak üzerindeki kişi için çok büyük bir tehlikedir.

4. Evinizde Deprem Tatbikatı Yapın

Deprem tatbikatları okullarda ve iş yerlerinde sıklıkla yapılsa da evlerimizde yapmak çoğunlukla aklımıza gelmez. Ancak günün büyük bir bölümünü geçirdiğimiz evlerimizde bir tatbikat yapmak deprem anında yaşanacak panik havasından sizi kurtarır ve hatta yaşamınızı kurtaracak bir bilgiye sahip olmanızı sağlar. Bunun için başta çocuklarınız olmak üzere tüm ailenin deprem anında nerede duracağını belirleyin. Sağlam bir mobilyanın önünde cenin pozisyonuna geçerek yaşam üçgeni oluşturmak için yerinizi saptayın. Tüm ailenin tek tek evin neresinde yaşam üçgenini kuracağı belli olmalı. Bunun yanı sıra, mutfak, banyo, merdivenler ve asansör gibi alanlardan uzak durması konusunda ailenizi bilinçlendirin. Özellikle fayans kaplı duvarların olduğu banyo, mutfak gibi alanlar deprem anında büyük tehlike oluşturmaktadır.

5. Deprem Çantası Hazırlayın

Deprem anı geçtikten sonra evinizi seri şekilde terk edebilmek için mutlaka bir deprem çantası oluşturun. Deprem anı kadar sonrası da oldukça önemlidir. Yaşamın altüst olabileceğini ve hem kamu hizmetlerine hem gıdaya ulaşmak konusunda büyük imkansızlıkların ortaya çıkabileceğini unutmayın. Bu gibi bir durum için çantanızda temel eşyalar bulundurun. Yedek kıyafetler, varsa düzenli kullandığınız ilaçlar, ilk yardım çantası, su, yiyecek, yedek anahtarlar, bir miktar para, kâğıt peçete, fener gibi ihtiyaç duyulabilecek malzemeleri bu çantaya koyarak daima kapıya yakın bir yerde tutun.

6. Deprem Sigortası Yaptırın

Aslında deprem sigortası olarak bilinen DASK her evde olması zorunlu sigortalardan biridir. Bu nedenle ev alırken veya kiralarken evin deprem sigortası olup olmadığı mutlaka kontrol edilmelidir. Eğer evin sigortası yok ise mutlaka deprem sigortası yaptırın. Olası bir deprem durumunda bu sigortanın yaptırılmış olması sizleri pek çok yükten kurtaracaktır. Bu anlamda oluşabilecek maddi hasarlarda evinizin güvence altına alınabilmesi için bu sigortanın yaptırılması gerekmektedir.

DASK olarak da adlandırılan bu sigorta türü ile depremin neden olduğu bina yıkılması, çökme, yangın, patlama gibi durumlarda zarar karşılanmaktadır.

7. Kentsel Dönüşüm İmkânlarından Yararlanın

Kentsel dönüşüm kaçak yapılaşmanın önünde atılan en önemli adımlardan bir tanesidir. Bu anlamda deprem için yapılan kentsel dönüşüm kaçak yapılaşmanın önüne geçilmesi, depreme dayanıklı olmayan evlerin yıkılarak, ekonomik, fakat dayanıklı binaların yapılmasını amaçlamaktadır. Bu nedenle depreme hazırlık için kentsel dönüşüm imkânlarından yaralanın.

Bunu sağlamak için de belediyenin talebi gerçekleştirilmelidir. Oturduğunuz binada buna karşı çıkan biri var ise iknası üzerinde yoğunlaşılmalı ve evin daha güvenli hale getirilmesi için tüm bina sakinlerinin bu imkânlardan yararlanmasına yardımcı olunmalıdır. Kentsel dönüşüm sonrası sizlere düşecek daireler olduğu için işlemden sonra mağdur olma gibi bir durum da söz konusu olmayacaktır.

8. Yaşam Üçgenini Belirleyin

Evin güvende olması kadar deprem esnasında yapılacakları önceden bilmek hatta da prova ederek davranışa dönüştürmek hazırlık için en önemli noktalardan biri olacaktır. Bu anlamda olası deprem durumlarında ulaşabileceğiniz ve sizi koruyacak yaşam üçgenini belirleyin. Her odada ayrı ayrı belirlenmesi gereken bu yaşam alanı tam anlamı ile bine yıkılsa dahi hayatta kalmanıza yardımcı olacaktır.

Yaşam üçgeni devrilmeyecek olan eşyalar ile yaratılan boşlukta çök kapan tutun hareketinin yapılmasına olanak sağlamaktadır. Bu anlamda genelde yatak odalarında yatak yanları bu üçgenin oluşturulması için uygun alanladır. Onun dışında devrilmeyecek kanepeler yanında saklanmak ya da sabit bir eşyanın yanında çök kapan tutun yaparak baş ve boyun bölgesini korumak da hayat kurtaracaktır.

9. Alarm Sitemlerinden Yararlanın

İnternet üzerinden satışı gerçekleştirilen sismik alarmlar da depreme hazırlık için önemli noktalar oluşturmaktadır. Bu anlamda hafif başlayan depremleri önceden sezebileceğiniz ve kendinize hayatta kalma alanı yakalayabileceğiniz alarm sistemlerinden yararlanın. Bu sistemler uygun fiyatlar ile alınabilmektedir. Bu alarmlar herhangi bir sarsıntı esnasında uykuda olsanız bile sizleri uyararak hayatınızın kurtulmasına yardımcı olmaktadırlar.

10. Önemli Evraklarını Ve Paranı Güvende Tut

Deprem çantası her zaman hazır olması gereken bir şeydir. Bu nedenle depreme hazırlık için deprem çantası içerisinde önemli evraklarını ve paranı güvende tut. Bu durum deprem sonrasında çok kolay hareket etmene yardımcı olacaktır. Önemli evrakların yedekleri çantada tutulabilir ve bunun yanında da çanta içerisinde bir miktar para muhafaza edilebilir. Bunlar hazırlık ve hayat kurtarma için önemli önerilerdir.

Benzer Yazılar
Genel

Kiralık Öğrenci Evi Nasıl Bulunur ve Ne Zaman Tutulmalı?

Genel

Bahçeye İmar Nasıl Alınır?

GenelMerak Edilenler

Birevim'den Evimi Hemen Teslim Alabilir Miyim?

GenelMerak Edilenler

Birevim'de Ara Ödeme Var Mı?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

four × 4 =